szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A választói összefogást támogató nyilatkozatot tett közzé az Együtt 2014 mozgalom. Csatlakozni még nem lehet a szervezethez, az aláírásgyűjtés viszont már elindult. Először az LMP-t keresik meg.

Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: szervezetük és a Milla Egyesület még bejegyzés alatt áll, ezért nem lehet hozzájuk csatlakozni. Ugyanakkor sokan szeretnék kifejezni támogatásukat, egyetértésüket a választói mozgalom alapelveivel és céljaival, ezért aláírásgyűjtést indítanak.

Aláírásokat gyűjtenek

Az aláírásgyűjtő akció célja, hogy a választói összefogásba, az annak megteremtését célzó folyamatba be tudja vonni azokat is, akik magánemberként nem tudnak csatlakozni az Együtt 2014 Választói Mozgalomhoz, hiszen abban szervezetek kötnek egymással megállapodást, akik nem tudnak még csatlakozni a Haza és Haladás Egyesülethez, vagy a Millához, hiszen azok még bejegyzés alatt állnak és akik "nem akarnak sem régi, sem új politikai szerveződéshez csatlakozni, de ki akarják fejezni az egyetértésüket a kormányváltás, a rezsim lebontása és a korszakváltás céljaival".

©

Az új választói szövetség három szervezete közösen vállalja, hogy az új politika középpontjában a nemzeti közösség, a magántulajdon tisztelete, a szolidaritás, a jogállamiság és az Európa iránti elkötelezettség áll. "Ahhoz, hogy a hazánkat kivezessük a válsághelyzetből és újra olyan országgá tegyük, amely képes a következő két évtized nyertesévé válni, a hazájukat szerető demokraták összefogására van szükség. Összefogásra annak érdekében, hogy a változások legfőbb akadályát jelentő kormányt leváltsuk. Összefogásra annak érdekében, hogy a változást akaró erőknek elegendő felhatalmazásuk legyen az alkotmányos hagyományainkat megtagadó rezsim lebontására, az új, jogállami keretek kialakítására és a jó kormányzás, egy új, demokratikus politikai rendszer megvalósítására" - olvasható az Együtt 2014 Választási Mozgalom közleményében.

A nyilatkozatot eddig csaknem száz közéleti személyiség írta alá, csütörtöktől pedig bárki megteheti ezt a Magyar Szolidaritás Mozgalom kitelepülésein és az interneten.

Az LMP-t keresik meg elsőként

Az LMP lesz az első parlamenti párt, amelyet az Együtt 2014 választói mozgalom megkeres az együttműködés érdekében. Juhász Péter, a Milla Egyesület elnöke ezt az MTI kérdésére válaszolta egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Azt mondta: üdvözlik, hogy Jávor Benedek LMP-frakcióvezető szerint pártjának el kellene kezdeni a tárgyalásokat az Együtt 2014-gyel.

©

A választói mozgalom még az LMP jövő hétvégi kongresszusa előtt megkeresi az ökopártot a tárgyalások megkezdése érdekében. A Milla természetes szövetségesének tekinti az LMP-t a politikai kultúra megváltoztatásában, és nagyon fontosnak tartja részvételét az együttműködésben - jelezte.

Juhász Péter szintén kérdésre azt mondta: az MSZP-vel "még tisztázandó" a viszonyuk, ezért nem tud válaszolni arra, hogy mikor kezdeményeznek tárgyalást, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval viszont szerinte jelenleg nincs dolga az Együtt 2014-nek, mivel a volt miniszterelnök a Millával "nem szeretne közösködni".

Bajnai Gordon ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az MSZP-re szükség van a választói összefogásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

Magyar designer mutatja meg, hogy milyennek képzeli az új Mercedes-AMG C63-t

Putyin Oroszországa: mérgező bogyók és megalázó bosszúk

Putyin Oroszországa: mérgező bogyók és megalázó bosszúk