szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sztrájk árnyékában tart vitanapot az Országgyűlés az oktatás államosításáról. Pokorni Zoltán szerint nem lett volna szükség ilyen drasztikus lépésére, a Fidesz szakpolitikusa szerint téves lenne egy kaptafára nevelni a gyerekeket. Hiller István azt mondta, hatalmas káoszt okoz a január 1-től életbe lépő új oktatási rendszer.

Most érkezett

Vége a közvetítésnek

A vezérszónoki felszólalásoknak vége, ezzel a folyamatos közvetítésünket is lezárjuk.

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2

LMP: aggódnak a tanárok

A legnagyobb hazugság ma azt mondani, hogy valaki 16 évesen munkába állhat, hiszen szakképzés és megfelelő képesítés nélkül nehéz munkát találni - mondta Osztolykán Ágnes.  Az LMP-s képviselő szerint a pedagógusok aggódnak, hogy mi lesz velük, folyamatosan kérdéseket szeretnének feltenni az oktatási államtitkárnak, mivel nem tudják, mi lesz velük, mi lesz az iskoláikkal, mi lesz a gyerekekkel.

Jobbik: a tanárok nem írják be az igazolatlan órákat

A statisztikák szerint ugyan kevesebb az igazolatlan órák száma, de a valóság ezzel szemben az, hogy a pedagógusok sok esetben nem merik beírni az igazolatlan órát, és inkább paktumokat kötnek a gyerekekkel, családokkal, mert anyagilag is rosszul járnak a családok.

Nincs nyugalom az oktatásban

Dúró Dóra azzal kezdte felszólalását, hogy a Jobbik sosem utasította el az állami szerepvállalás növelését. De mint mondta, egy ilyen átalakítást sokkal átgondoltabban kell végrehajtani, másrészt a kormány rosszul hajtja végre.

A kormány szerinte nem méri fel jól a helyzetet, mivel nincs nyugalom az oktatási rendszerben.

A gúny nem fogadható el

Michl József szerint nem fogadható el a mindent lepocskondiázó, gúnyolódó, mindent eleve rossznak tartó ellenvélemény. Nem fogadható el a barátok majd csak belebuknak gondolkodása sem.

KDNP: az élet a csúcsérték

Milyen világot szeretnénk gyermekeinknek? - tette fel a kérdést Michl József. A KDNP politikusa szerint mindenki azt mondaná, szabadabbat, de szerinte nem a szabadság a csúcsérték, hanem a szeretet, az élet.

A KDNP olyan világot szeretne építeni, ahol mindenki a helyén van, és ezért boldog.

Az iskolaigazgató azt sem tudja, mi lesz

Ennyi átgondolatlanság még sosem volt egy oktatási szerkezetben. Az iskolának főnöke lesz a Klebelsberg Központ vezetője, de beleszól majd az iskola életébe a polgármester, a gazdasági megbízott, a kormányhivatal és a tankerület. Az iskolaigazgató Hiller szerint majd azt sem tudja, kinek kell majd megfelelnie, vagy egy adott esetben kihez kell majd fordulnia.

Hiller: kihajították a kulcsmondatot

Nem lehet azzal érvelni, hgy a közoktatási törvény a gyermekek érdekeit szolgálja, mivel ez volt az első kulcsgondolat, amit kihajítottak - mondta Hiller István. Az MSZP vezérszónoka szerint az államosítás teljesen előkészítetlen, és mire elfogadják a törvényt, tizenegynéhány napja marad a tanároknak, iskoláknak, hogy azt végrehajtsák.

Úgy akarnak államosítani, hogy a jobban teljesítőktől elvesznek, és ettől a gyengébben teljesítők magasabb színvonalon fognak teljesíteni - fogalmazott Hiller.

Nem elég bért adni a tanároknak

Rosszul állunk Pokorni szerint a pedagógusképzés területén, és szerinte ezen az életpályamodell sem segít. Szerinte ugyanis nem elég bért adni, hanem már a tanárképzésben részt vevőknek jelentős ösztöndíjat kell adni. Mint mondta, ma 30 helyen folyik tanárképzés, és lehet olyan helyeken is, ahol az nem megfelelő.

Pokorni: nem lett volna szükség erre a drasztikus lépésre

A fideszes szakpolitikus is elmondta, hogy nem volt egyenlő az oktatáshoz való jutás színvonala, hiszen a rosszabb anyagi helyzetben lévő önkormányzatok nem tudnak jó oktatást biztosítani a gyerekeknek. Szerinte viszont nem lett volna szükség ilyen drasztikus lépésre, azaz minden iskola államosítására, hanem "elég lett volna a kistelepülések iskoláit átvenni".

1 2

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!