szerző:
hvg.hu

Nem fogadja el az emberi erőforrás miniszter bocsánatkérését a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azért a mondatért, ami szerint a tanárok csak azt várják, hogy ne kelljen dolgozniuk. A PDSZ szerint a kormány mentalitásával van baj.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) közleménye emlékeztet rá, szerencsétlen mondat hagyta el Balog Zoltán száját egy gödöllői szoboravató ünnepség végén, ami lenézést, megvetést sugallt azzal a pedagógus társadalommal szemben, mely végső elkeseredésében, úgy tűnik, a legkeményebb érdekérvényesítő eszköz – a sztrájk – bevetésére kényszerül. A miniszter azóta rádöbbent kijelentésének súlyos voltára, és elnézést kért.

A PDSZ szerint azonban ez a kínos intermezzo rávilágít arra, hogy a közoktatásért felelős államtitkárság kommunikációja régóta azt sugallja, hogy valójában semmire sem becsüli az irányítása alá tartozó pedagógusok munkáját.

A köznevelési törvény vitája során, így a keddi parlamenti vitanapon is számtalanszor hangzott el, az az egyébként hamis állítás, hogy a rendszerváltás óta nem történt semmi a közoktatásban, csak rombolás, nincsenek eredmények, a tanulók nem tudnak írni, olvasni, számolni, kudarcot kudarcra halmoznak. Egy kormánypárti képivselő az elmúlt hatvan év minden hibájáért a pedagógusokat tette felelőssé, amire az ülésteremben ülő államtitkár semmit sem reagált.

"Cipollaként küldik szemünkbe a fényt – az életpályamodell béremelési mézesmadzagját – arra számítva, hogy így lesz a fejben sötét. Konokul ismételgetik, hogy nem lesz elbocsátás, s közben titkos tanulmányokat készíttetnek annak várható hatásairól" - írja a PDSZ közleményében hozzátéve, hogy pirulás nélkül tagadja a kormány ezeket, amikor kiderülnek. "Álszent mondatok hangzanak el az erkölcstan fontosságáról, s közben pedig ez az egész kutyakomédia úgy etikátlan, ahogy van" - áll a közleményben.

A PDSZ hozzáteszi, a jogalkotó minden nyilatkozata ellenére nem tekinti partnerségre érdemesnek a pedagógusokat, akiknek életét fenekestül felforgatja, ezért nem fogadják el Balog bocsánatkérését. "Nincs az a miniszteri bocsánatkérés, mely ezt a mentalitást megbocsáthatóvá teszi" - írja a PDSZ.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!