szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz öt közvélemény-kutató cég vezetője, azt kérve: ne szavazzák meg a választási eljárási törvényjavaslat azon részét, amely előírná, hogy a szavazást megelőző hatodik naptól a szavazás befejezéséig ne lehessen nyilvánosságra hozni a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét.

Az Országgyűlés elfogadta a választási eljárásról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatot, amely újból előírja, hogy "a szavazást megelőző 6. naptól a szavazás befejezéséig a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét nem szabad nyilvánosságra hozni" - olvasható az MTI-hez szombaton eljuttatott nyílt levélben, amelyet Géczi Tamás, az Ipsos, Hann Endre, a Medián, Kozák Ákos, a GfK, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet, és Tóth István György, a Tárki vezetője írt alá.

Szerintük ez a korlátozás ellentmond az Alkotmánybíróság azon határozatának, amely a korábbi hasonló törvényhelyet megsemmisítette, megállapítva, hogy "a közvélemény-kutatás közzétételének (...) tilalma valóban korlátozza a vélemény-nyilvánítás- és sajtó szabadságát. (...) Mindezen túlmenően a közvélemény-kutatás eredményeinek nyilvánosságra hozatali korlátozása a demokratikus közvélemény kialakulásához elengedhetetlen információszabadság alapjogával, azon belül a választópolgárok tájékozódáshoz való jogával is szoros összefüggésben áll."

Erre tekintettel kérik az országgyűlési képviselőket, hogy a törvényjavaslatnak ezt a paragrafusát a zárószavazás során ne szavazzák meg - áll a nyílt levélben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott

16 millió forintnyi rubelt kérnek egy 12, azaz tizenkettő kilométert futott régi Ladáért

16 millió forintnyi rubelt kérnek egy 12, azaz tizenkettő kilométert futott régi Ladáért