szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Hálózat a Tanszabadságért (HAT) hiteltelennek tartja Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter bocsánatkérését. A szervezet úgy véli, a köznevelés átszervezése a korszerű pedagógiai módszereket professzionálisan alkalmazó pedagógusokat hozza a legkiszolgáltatottabb helyzetbe.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott, a miniszternek címzett nyílt levélben a szervezet azt írta: bár elhiszik, hogy Balog Zoltán tiszteli a pedagógusokat, ez az alapállása azonban szöges ellentétben áll a tárca oktatáspolitikai irányító tevékenységével, legalábbis "a jobbítani, fejleszteni, a modern pedagógia igényeinek megfelelni szándékozó magyar pedagógusok esetében". 

A HAT szerint a tárca vezetőjének közleménye nem megnyugtató, legfeljebb zavarba ejtő. Mint írták, a köznevelés új dokumentumait a pedagógiai tapasztalattal összevetve nem nevezhető alaptalannak a félelem, hogy a mindennapi pedagógiai munkát érintő tervezett változtatások éppen ellenkező irányba hatnak. 

Mintha a köznevelés alapvetőn megváltoztatott szabályozásával néhány évtized elmúltával ismét épp azokat a pedagógusokat szándékoznának "falhoz állítani", akik mindeddig rászolgáltak a gyerekek és szülők megbecsülésére - írták. Kiemelték: jövő szeptembertől nekik kell majd nehéz döntést hozniuk: szakmai meggyőződésük szerint folytassák kiemelkedő színvonalú munkájukat, vállalják ezzel a tanterv üteméhez képest a "lemaradást", ennek minden munkajogi következményével, vagy meggyőződésüket "akasszák szegre" a munkanélküliségtől való félelmükben? Jelenleg úgy áll, hogy a köznevelés átszervezése a korszerű pedagógiai módszereket professzionálisan alkalmazó pedagógusokat hozza a legkiszolgáltatottabb helyzetbe, épp azokat, akikből pedig minél többre volna szükség a minőségi közoktatás megteremtéséhez - fejtették ki levelükben.

A Gödöllői Hírek internetes kiadása múlt szerdán azt írta: a Szent István Egyetem keddi szoboravató ünnepségén részt vevő miniszter a pedagógus-szakszervezetekkel való tárgyalásra indulván az összegyűltek előtt azt mondta: "rohanok vissza a Parlamentbe, hogy le tudjak ülni a pedagógus-szakszervezetek képviselőivel, akik sztrájkkészültségben vannak, és alig várják, hogy ne kelljen tanítani".

Balog Zoltán másnap elnézést kért "szerencsétlen mondatáért", hangsúlyozva, hogy nem állt szándékában senkit sem megbántani. "Becsülöm és tisztelem a pedagógusokat, és elismerem munkájukat - ezen a rosszul sikerült mondat semmit sem változtat, bárki bármit is szeretne elhitetni" - írta közleményében.

Pénteken a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményében azt írta: bár Balog Zoltán szakminiszter elnézést kért, korábbi szavai lenézést, megvetést sugallnak a pedagógustársadalommal szemben, amely végső elkeseredésében, úgy tűnik, a legkeményebb érdekérvényesítő eszköz, a sztrájk bevetésére kényszerül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!