szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Itt lenne az ideje a gázai konfliktus kapcsán, hogy felmérjük: a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára" - ezt Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő mondta hétfőn a Parlamentben.

"Pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt: az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára” - így fogalmazott Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő, a külügyi bizottság alelnöke hétfőn délután a Parlamentben, a gázai konfliktusról folytatott vitában.

Gyönyögysi eredetileg Orbán Viktortól várt választ arra a kérdésre: mikor várható, hogy a Külügyminisztérium "kiáll a szenvedő palesztinokért is". A jobbikos szerint a 2008-2009-es gázai "vérfürdő" után újabb "izraeli katonai terrornak" lehet tanúja világ - számolt be a Nol.hu.

Gyöngyösi Márton úgy fogalmazott: "a Külügyminisztériumnak volt eddig a leggyalázatosabb közleménye, amely a cionista ATV-t megszégyenítő sebességgel rohant hűségesküt tenni Izrael mellett".

A jobbikosnak Németh Zsolt külügyi államtitkár adott választ, melyben egyebek közt azt mondta: a magyar kormány ebben a konfliktusban nem áll egyik oldalon sem, hanem az ott élő két nép közös érdekeit igyekszik képviselni, és már csak ezért is üdvözli a tűzszünet megkötését.

Erre úgy reagált Gyöngyösi Márton, hogy Németh Zsolt mondatai nem lepték meg. A jobbikos egy több évvel ezelőtti felmérést idézett, amely szerint az uniós állampolgárok több mint fele szerint a világbékét valójában Izrael fenyegeti. "Ismerem én is, hogy hány magyar honfitársunk él Izraelben, hány izraeli zsidó él Magyarországon. Pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük: az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára" - fogalmazott.

'Ennek a kutatásnak nem tudok a támogatója lenni. Az, hogy hány zsidó származású személy van a magyar kormányban, nem nagyon kapcsolódik ahhoz, hogy milyen súlyos konfliktus zajlik a Közel-Keleten" - válaszolt erre Németh Zsolt.

Raoul Wallenberg Egyesület: Szégyen!

A Raoul Wallenberg Egyesület máris reagált az elhangzottakra. Az egyesület "minden felelős kormányzati és ellenzéki erőtől" kérdezte: "meddig kell még tűrnie a tisztességes embereknek, hogy a magyar Országgyűlésben mindennapi, megszokott esemény a már nem is leplezett antiszemitizmus". Szégyen, írják, hogy a magyar Parlamentben szinte mindenféle tiltakozás nélkül mondhatja egy képviselő, hogy ideje lenne felmérni, hány zsidó származású képviselő van a T. Házban és a magyar kormányban. Szégyen ez a levezető elnökre nézve is, aki nem találta felháborítónak ezt az antiszemita kirohanást abban az Országgyűlésben, ahol történelmünk egyik legsötétebb korszakában két zsidótörvényt szavaztak meg a honatyák - írta közleményében a Raoul Wallenberg Egyesület.

Schmuck sárga csillag viselésére buzdít

A Magyarországi Szociáldemokrata a Párt ügyvezető elnöke este az ATV-ben reagált Gyöngyösi szavaira. A fasizmus megjelent a magyar parlamentben - mondta Schmuck Andor az Egyenes beszéd című műsorban. A politikus a műsorban azt kérte a többi párttól, hogy vezetőik és tagjaik kedden tegyék fel a mellükre a sárga csillagot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!