szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az újonnan megjelenő Együtt 2014 Mozgalom a teljes népesség 7 százalékának bizalmát élvezi a Tárki friss felmérése szerint.

A Tárki Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint novemberben negyedik legerősebb pártként startolt az Együtt 2014 Mozgalom, amelynek támogatottságát első alkalommal mérték.

Az új politikai mozgalom megjelenése elsősorban a bizonytalan szavazóktól "csábított el" választókat. Eközben a többi párt lényegében őrzi eddigi pozícióját, az LMP kivételével, amelynek népszerűsége a pártválasztók között csökkent és így a parlamenti bejutás küszöbére került.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján novemberben tovább csökkent a bizonytalan szavazók és a választásukat eltitkolók aránya, ami nyilván nem független attól, hogy a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 Mozgalom révén egy új politikai erő jelent meg a következő választásokon indulni szándékozó pártok mellett. Mindez a nagyobb pártok támogatottságát alapjaiban nem érintette; az elmúlt egy hónap alatt a leginkább feltűnő változás az LMP szavazótáborának érzékelhető mértékű csökkenése. A pártpreferenciájukat tekintve bizonytalanok vagy azt el nem árulók aránya 50 százalékról 47 százalékra csökkent az elmúlt hónap alatt.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül az októberi 18 százalék után novemberben 19 százalékon áll, az MSZP-é pedig 15 százalékról 14 százalékra módosult. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága az októberi 37 százalék után ebben a hónapban 36 százalékot tesz ki, az MSZP-é pedig 30 százalékról 26 százalékra csökkent.

A többi parlamenti párt közül a Jobbik és a Demokratikus Koalíció népszerűsége változatlan, az LMP-é valamelyest csökkent. Októberben a Jobbikot a teljes népesség 10 százaléka, novemberben pedig 9 százaléka választotta, a pártválasztók körében pedig 19 százalékról 18 százalékra módosult a támogatottságuk. Az LMP-t a teljes népességen belül az októberi 4 százalék után novemberben 3 százaléknyian választották, a pártválasztók körében pedig 9 százalékról 6 százalékra csökkent a támogatottságuk. A Demokratikus Koalíció tábora a teljes népességen belül 1 százalék maradt az elmúlt egy hónapban, és a pártválasztók körében sem mozdult el a 2 százalékos szintről.

Az újonnan megjelenő Együtt 2014 Mozgalom a teljes népesség 7 százalékának bizalmát élvezi, míg a pártválasztók körében 13 százalékos támogatottsággal indítottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!