szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Óvodákat, bölcsődét újíttatott fel Zugló, de az önkormányzat úgy adott megbízást a fővállalkozónak, hogy a munkák költségeit is a cégnek kellett meghiteleznie. A fővállalkozó bevont egy hitelintézetet, majd ez a társaság is egy takarékszövetkezetet, a tényleges hitelezőt. A bonyolult konstrukció csak egy darabig működött, a sor végén álló alvállalkozóknak egyelőre 112 millió forintja bánja, hogy elvállalták a felújításokat. Mindenki a másikra mutogat, miközben cégek mehetnek tönkre hamarosan.

Több vállalkozás tönkremehet, mert a zuglói önkormányzati intézmények felújítása után még nem fizették ki őket. A fővállalkozó mintegy 112 millió forinttal tartozik a tényleges munkát végző cégeknek, a kft.-nek a végszámla kiállítása után fizetne a kerület, ám ez még nem történt meg. A felújítást ráadásul egy külsős hitelintézet finanszírozta, amelyik egyelőre szintén fut a pénze után.

Zuglóban idén nyáron végezték el a Mókavár Óvoda, a Móka-kacagás Bölcsőde és az Aprótalpak Bölcsőde felújítását mintegy félmilliárd forintért. Az elvégzett munka eredményével a XIV. kerület fideszes polgármestere, Papcsák Ferenc is elégedett volt a HVG-nek adott korábbi nyilatkozata szerint. A beruházás fővállalkozója a Ligetsor-Bau Kft., míg alvállalkozója a 7-Mester Kft. volt.

Mivel a közbeszerzési kiírás szerint a fővállalkozónak kellett megoldania a finanszírozást, belépett a történetbe a CRE-VIZA Zrt., amely az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet révén biztosította a munkák elvégzéséhez szükséges összeget. Mindezt Zugló polgármestere és jegyzője is tudomásul vette. Természetesen az önkormányzat a felújítások elvégzése után, több ütemben fizetett, még pedig a konstrukció értelmében a CRE-VIZA-a számlájára, ahonnan a vállalkozók is pénzükhöz jutottak. Az egyik alvállalkozó, a már említett 7-Mester Kft. egyébként éppen a CRE-VIZA érdekeltsége.

Feleslegessé vált a CRE-VIZA?

Az utolsó 112 millió forintos részlet azonban elakadt – közölte a CRE-VIZA vezérigazgatója a hvg.hu-val. A pénzre már két hónapja várnak. Eközben a Ligetsor-Bau megtámadta az engedményezési szerződést, és azt kérte, hogy a CRE-VIZA lépjen ki a konstrukcióból, hogy a pénzt az önkormányzat közvetlenül nekik fizethesse ki. Az alvállalkozó ezután egy követeléskezelőhöz fordult, a Nelson Security Kft. tagjai meg is jelentek a finanszírozó intézetnél, és átadták a Ligetsor-Bau Kft. levelét azzal, hogy ezen túl velük kell egyeztetni.

A budapesti székhelyű Nelson Security Kft.-t másfél hónappal ezelőtt, október 18-án jegyezték be. A cég főtevékenysége követelésbehajtás, de foglalkozik nyomozással, egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenységgel, saját tulajdonú ingatlan adásvételével is, emellett ad üzletviteli és egyéb vezetési tanácsokat, továbbá reklámügynöki tevékenységet is végez, és ha szükséges piac-, illetve közvélemény-kutatást is vállal. A cég egyik tulajdonos-ügyvezetője Urbán-Szabó Gábor, akinek valószínűleg rokona a Ligetsor-Bau egyik korábbi tulajdonosa és vezetője, Urbán-Szabó Sándor.

A CRE-VIZA vezetője szerint a Nelson Security emberei többek között azt akarták elérni, hogy a zrt. ismerjen el kifizetettnek egy másik felújításból származó 108 millió forintot - ami fedezetet nyújtott volna a zuglói munkákra. A cégnek felajánlott lehetőségekkel kapcsolatos megkeresésünkre a Nelson Security részéről nem akartak reagálni.

Akinek a válságban is jól megy
A Ligetsor-Bau a válságot nem érezte meg. Árbevétele 2009 óta folyamatosan nő. Míg három éve 266,2 milliót ért el, egy évvel később 432 millió forintos, 2011-ben pedig 519 milliós árbevételt produkált. Nem véletlenül, hiszen az állami és önkormányzati közbeszerzéseken is jól szerepel a társaság. Többek között a kft. végezheti a külképviseletek felújítási munkálatait, de szerződése van a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-vel, a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt.-vel. A Ligetsor-Bau irodát újított fel a IX. kerületi vagyonkezelőnek, Heves városának, illetve a fővárosi kormányhivatal egy épület-felújítással bízta meg.

Ebben a helyzetben a CRE-VIZA szeretett volna egyeztetni Papcsák Ferenccel vagy a kerület jegyzőjével, de semmire nem jutottak. Sőt, mint a zrt. illetékese levelében is beszámolt róla, furcsa módon a polgármesternek vagy a jegyzőnek feltett kérdéseikre a Ligetsor-Bau Kft.-től kaptak választ. Mivel nem láttak más megoldást, ezért fordultak a kerület első embere mellett a képviselő-testület tagjaihoz. A vezérigazgató a hvg.hu-nak hangsúlyozta, ha nem kapják meg a pénzt, akkor tönkremehetnek, hiszen nem tudnak helyt állni az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet felé. Emiatt valószínű csődvédelmet fognak kérni. „Jogilag tiszta és világos a helyzet” – mondta, de ezzel együtt nem érti, hogy a Ligetsor-Bau mire vár és miért nem állítja ki a végszámlát, hiszen akkor mindenki a pénzéhez jutna. „Azért sem értjük a kialakult helyzetet, mert számunkra úgy tűnik, az önkormányzat fizetne a Ligetsor-Baunak” – közölte a CRE-VIZA vezetője.

Papcsák rosszul tudja?

Csakhogy a zrt. illetékeseinek úgy tűnik, hogy őket szeretnék kihagyni a sorból. Erre utal, hogy Papcsáknak írt levelet a 7-Mester Kft. és más kifizetetlenül maradt alvállalkozók jogi képviselője, Pataki Norbert is. A hvg.hu birtokába került levél szerint a jogi képviselő soraiban az áll, hogy a polgármester rosszul értesült arról, hogy az engedményezési szerződés most decemberben lejár, s ha ez megtörténik, utána a Ligetsor-Baunak fizethet az önkormányzat.

Pataki Norbert hangsúlyozta, a szerződés nem jár le, és az önkormányzat csak a CRE-VIZA-nak utalhat. A jogi képviselő a városrész vezetőjének jelezte azt is, hogy a Ligetsor-Bau Kft. ugyan vállalta azt, hogy néhány céget ő maga kifizet, de ez teljes mértékben nem történt meg. Pataki Norbert úgy vélte, hogy „a Ligetsor-Bau Kft. az alvállalkozók kifizetését veszélyeztetve, jogszabályellenesen több pénzösszeget vont ki az építkezésből, mint amit lehetett volna, ezért felhívjuk a címzetteket, hogy a korábbi, önök által is aláírt engedményezési megállapodás szerint teljesítsék a kifizetést”.

Összeköt a kézilabda?

A Ligetsor-Bau és az önkormányzat egyébként jó viszonyban lehet. A kft.-ben korábban érdekelt Urbán-Szabó Sándor ugyanis – mint a HVG-ben is megjelent – az FTC Brand Management Kft. egyik tulajdonosa. Ez a cég együtt birtokolja a Fidesz-pártigazgató Kubatov Gábor elnökletével működő Ferencvárosi Torna Clubbal az FTC Kézilabdasport Nonprofit Kft.-t. A kézilabda szakosztályban, amelynek társadalmi elnöke a Papcsák Ferenc barátjaként számon tartott Pesti Imre, az elnökségi tagok között ott található Urbán-Szabó Sándor is. A Ligetsor-Bau jelenlegi ügyvezetője, Kosztolni József az ügyről a hvg.hu-nak csak annyit írt, „egy folyamatban lévő ügyről van szó, amely immáron párhuzamosan jogi úton is folytatódni fog”, és csak ennek lezárultát követően ismerteti a Ligetsor-Bau álláspontját.

Megkérdeztük minderről Zugló polgármesterét is. Papcsák Ferenc a fővállalkozó és alvállalkozók közötti vitáról, valamint a CRE-VIZA és az alvállalkozók jogi képviselőjének felvetéseiről az önkormányzat sajtómunkatársán keresztül az válaszolta, tudomásuk van arról, hogy a „fővállalkozó és az alvállalkozó között vita alakult ki, de ehhez az önkormányzatnak nincsen köze. A munkák elkészültek, és azokat az önkormányzat átvette, azonban a fővállalkozó a számlát még nem nyújtotta be”. Jelenleg ezt várják, a kiállított számlára fizetni fognak. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy miért kellett ezt a nagyon bonyolult konstrukciót választani a kerületnek, de erre a kérdésünkre nem kaptunk választ.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Rendőrkapitányt visz zuglói vagyonkezelőnek Papcsák

Távozik a rendőrségtől Zugló kapitánya, Réti László, hogy a kerület vagyonkezelőjének második embere legyen – tudta meg a hvg.hu. Értesüléseink szerint ezt ő maga jelentette be a XIV. kerületi önkormányzat képviselő-testületének ülésén.

Csikász Brigitta Itthon

Papcsák kicselezné Matolcsyékat - sokmilliárdos zuglói kötvénykibocsátás

Az újpesti önkormányzat után most a zuglói készül jelentős mértékű, 5,5 milliárd forintos kötvénykibocsátásra. Erről csütörtökön határoznak a XIV. kerületi képviselők. Ezzel Zugló adósságállománya 14 milliárd forintra nőhet. Várnai László helyi LMP-s politikus szerint a kötvénykibocsátás valós célja az évi 1,5-2 milliárdos működési hiány betömése.

Csikász Brigitta Itthon

Zsarolással hozták kapcsolatba Papcsák munkatársát?

Zsarolás gyanújába keveredhetett Papcsák Ferenc polgármester egyik munkatársa Pusztai Péter. A férfi Zugló vezetőjére hivatkozva kért magának lakást kerületi építőipari cégek vezetőjétől – erről a vállalkozó számolt be tanúvallomásában a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályán. A feljelentést egyébként Papcsák Ferenc tette, a rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Csikász Brigitta Itthon

Lemondott Papcsák bizalmi embere

Lemondott a zuglói önkormányzat alpolgármesteri posztjáról csütörtökön Kovács Balázs, de az egy évvel ezelőtt elnyert képviselői tisztségét megtartotta. A hvg.hu értesülése szerint azzal indokolta távozását, hogy a polgármestertől eltérő szakmai véleménye van. Ezt a különbözést Papcsák Ferenc is megerősítette a hvg.hu-nak, és kijelentette, egyelőre nem gondolkodik abban, hogy Kovács helyére új embert keressenek.

hvg.hu Itthon

Papcsáknak elege lett a beszólásokból, törölte Facebook-oldalát

Törölte hivatalos oldalát a Facebookról Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere azon bejegyzések miatt, amelyek kifogásolták, hogy a politikus eljárást indított a Népszava és Hír24 cikkéhez a személyét kritikával illető hozzászólók ellen. A politikus szerint az eljárásokat nem ő, hanem a bíróság kezdeményezte, ám ezzel a TASZ programvezetője szerint valami nem stimmel.

HVG Itthon

Képviselők jövedelmi toplistája: Gyurcsány, Puch, Papcsák

Nemcsak az szja-változásokkal, az egykulcsos adóval jártak jól a parlamenti képviselők, némelyek milliókat takarítottak meg devizahitelük kedvezményes végtörlesztésével. A HVG e heti száma közli a törvényhozók fizetési toplistáját.

A holland miniszterelnök bocsánatot kért a zsidóktól a holokauszt miatt

A holland miniszterelnök bocsánatot kért a zsidóktól a holokauszt miatt

Már 56 áldozatot követelt a koronavírus

Már 56 áldozatot követelt a koronavírus

75 éve szabadult fel Auschwitz

75 éve szabadult fel Auschwitz

A Fidesz jelöltje, Dézsi Csaba András nyerte a győri polgármester-választást

A Fidesz jelöltje, Dézsi Csaba András nyerte a győri polgármester-választást

Gázolt a vonat Gárdonynál, késések vannak Székesfehérvár és Budapest között

Gázolt a vonat Gárdonynál, késések vannak Székesfehérvár és Budapest között

Nem az számít, amit Pokorni az áldozatokra emlékezők előtt mond, hanem amit a saját közönségének

Nem az számít, amit Pokorni az áldozatokra emlékezők előtt mond, hanem amit a saját közönségének