szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Jobbik lemondásra szólítja fel Ertsey Katalint, mert állítása szerint az LMP-s országgyűlési képviselő Novák Előd Jobbik-alelnök írásbeli kérdésére úgy nyilatkozott, izraeli állampolgársággal is rendelkezik. Novák Előd csütörtöki sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, elfogadhatatlan, hogy az LMP-s politikus eddig ezt "eltitkolta". Ertsey Katalin azonban válaszában azt írta: izraeli-piréz állampolgár és magyar állampolgárságát pénzért vette jelöltsége előtt. Novák Előd később úgy reagált: értette a viccet, de nem szereti.

A Jobbik lemondásra szólítja fel Ertsey Katalint, mert állítása szerint az LMP-s országgyűlési képviselő Novák Előd Jobbik-alelnök írásbeli kérdésére úgy nyilatkozott, izraeli állampolgársággal is rendelkezik. A jobbikos politikus ismertette: szerdán este minden parlamenti képviselőnek emailben küldte el azt a levelet, amelyben tájékoztatást kér, hogy a magyaron kívül rendelkezik-e más állampolgársággal.

Bár a válaszokat egyben akarják nyilvánosságra hozni, azt csütörtöki sajtótájékoztatóján már közölte, hogy Ertsey Katalin úgy nyilatkozott: rendelkezik izraeli állampolgársággal. A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy ezt az LMP-s politikus eddig "eltitkolta" a választói és a nyilvánosság elől, ezért le kell mondania.

A hvg.hu információi szerint az LMP-s képviselő Novák Elődnek küldött válaszában azt írta: rég köztudott, hogy izraeli-piréz állampolgár, magyar állampolgárságát pedig megvásárolta kevéssel a jelöltsége előtt. Hozzátette: identitása is izraeli-piréz, egyszerre érzi magát képesnek a zsidó érdek, valamint a piréz életérzés képviseletére. Novák Elődnek a "piréz" állampolgársággal nem volt problémája.

Ertsey: Novák elvesztette a kontrollt

Ertsey az Indexnek azt mondta: egy ironikus levelet írt Nováknak, amiben a jobbikos politikus kérdésének abszurditására akarta felhívni a figyelmet. Hozzátette: természetesen nem izraeli állampolgár, a levelével csak arra akart utalni, hogy Novák elvesztette a kontrollt.

Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András egyébként vatikáni állampolgárnak vallotta magát Novák Elődnek küldött válaszlevelében.

Kik azok a pirézek?
A pirézeket a Tárki közvélemény-kutató cég munkatársai találták ki. A kitalált népcsoportot idegenellenességet vizsgáló felméréseikben használták először 2006-ban. A közvéleménykutató akkor azt mérte, hogy a válaszadók 61 százaléka szerint mérlegelni kell, kiket fogadjon be az ország és kiket nem, és közülük 59 százalék állította, hogy a pirézeket nem kellene befogadni. 2007 februárjában megismételték a felmérést, a pirézellenesség növekedett.

Novák Előd hangsúlyozta: Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke megerősítette Jóri András adatvédelmi biztos korábbi állásfoglalását, amely szerint az országgyűlési képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó adat közérdekből nyilvános személyes adat, így az erre vonatkozó tájékoztatást a képviselők kötelesek bárki számára megadni.

30 napos határidő

Novák Előd elmondta: szerda este az első válaszadó Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, fideszes képviselő volt, aki közölte, hogy nincs a magyaron kívül más állampolgársága. Azóta folyamatosan érkeznek a válaszok, amelyek elküldésére Novák Előd 30 napos határidőt adott.

Az ellenzéki párt kezdeményezni fogja az országgyűlési törvény módosítását is, hogy szankcionálni lehessen azokat is, akik szándékosan, vagy mulasztás miatt, de nem válaszolnak a levelére és ezzel törvényt sértenek.

Kérdésre válaszolva Novák Előd azt természetesnek nevezte, hogy ha például egy erdélyi magyar országgyűlési képviselő rendelkezik román állampolgársággal is. Emellett azt is leszögezte: kizártnak tartja, hogy a Jobbik frakcióján belül lenne olyan képviselő, akinek van a magyaron kívül más állampolgársága is. A jobbikos politikusok erről korábban már szóban nyilatkoztak is - mondta.

Novák érti, de nem szereti

Később Novák közleményben így reagált: "értettem én a viccet, csak nem szeretem, ha hazánk Izrael általi gyarmatosításáról van szó". Szerinte "röviden így foglalható össze Ertsey Katalin LMP-s képviselő humorosnak szánt, de az adatvédelmi biztos szerint törvénysértő válasza a közérdekű adatigénylésére".

"Bár sajnos életszerű, hogy az LMP képviselője izraeli állampolgár, leveléből nyilvánvalóan tudtam, hogy válaszadási kötelezettsége alól ilyen polgárpukkasztással akar kibújni. Én azonban képviselői eskümet komolyan véve tájékoztattam a nyilvánosságot nyilvánvaló hazugságáról, s magyarázkodjon ő, ha akar. A jelek szerint már Ertsey Katalin is minimum cikinek érzi az izraeli állampolgárságot, mely fejleményt örömmel fogadok. A Simon Perez izraeli államelnök által meghirdetett felvásárlásunk kapcsán legalább olyan morbid humorizálni, mint amilyen az MSZP-s politikusbűnöző Zuschlag János elhíresült vicce volt a Terror Háza előtt a hidegben, miszerint a zsidók legalább nem fáztak, amikor állítólag 'befűtöttek' nekik" - áll a jobbikos képviselő szó szerint idézett közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!