szerző:
Iványos Judit
Tetszett a cikk?

Míg eddig a szülők azért kérték ki a nevelési tanácsadók szakvéleményét, mert az óvodák nem javasolták, hogy iskolába menjen a gyerek, a jövőben azért fognak a pedagógiai szakszolgálatokhoz fordulni, hogy maradhasson még gyermekük egy évet az óvodában. Jövő januártól ugyanis iskolakötelesek lesznek azok a gyerekek, aki betöltik augusztus 31-ig a hatéves kort. A szülők helyett ezentúl az óvonők dönthetik el, megkímélik-e még egy évre az iskolapadtól a gyerekeket.

Mónika kislánya augusztus 14-én lesz hatéves, épphogy beleesik az iskolaköteles kategóriába. A kislány nagyon értelmes, nem alacsony, sokat sportol, ám bizonyos dolgokban még nem érett az iskolakezdésre. Édesanyja szerint még nem tud több időt ülni egy helyben, hétvégénként öt órákat alszik délután, és a keze sem elég ügyes az írás megtanulásához. Az új köznevelési törvény szerint viszont jövőre iskolába kell mennie. „Nem az a célom, hogy visszatartsam a gyerekemet, de úgy látom, még tényleg nem tudna megfelelni az iskola elvárásainak, nem szeretném, hogy kudarcok érjék. Az lenne a legjobb, ha maradhatna még egy évet az óvodában” – mondta Mónika a hvg.hu-nak. 

Az édesanya már járt az illetékes kerületi nevelési tanácsadóban, ahol biztosat még nem mondtak neki, arra kérték, menjen vissza télen, és akkor felmérik, érdemes-e még egy évet az óvodában maradnia.

Mit döntenek az óvodák?

Az új köznevelési törvény rendelkezései szerint a jövő évtől iskolaköteles minden gyerek, aki betölti a hat éves kort augusztus 31-ig, szemben az eddigi május 31. határidővel. Emellett eddig a szülő dönthetett arról, hogy hat és nyolc éves kora között mikor küldi iskolába gyermekét. A jövő évtől elsősorban az óvoda szakvéleménye fog számítani, ott fogják kiállítani az igazolást arról, hogy iskolaérett-e a gyermek.

„Nálunk több olyan gyermek van, aki már elég fejlett, de még mindig óvodás. Sok esetben a szülők azért tartják vissza a gyerekeket, mert kinéznek egy tanítónőt, aki abban az évben még nem indít osztályt. Régebben szégyen volt, ha egy gyerek még egy évet az óvodában töltött, most megfordult a trend” – mondta Kavalecz Angéla, a XIII. kerületi Zöldág Óvoda vezetője. Ugyanakkor szerinte sok esetben számít az a plusz egy év, és rossz, hogy a szülőktől elveszi a kompetenciát a törvény.

Kisiskolások lesznek a hatévesek
©

Eddig és ezután is a nevelési tanácsadók lehetnek a mérvadók a vitás esetekben. Igaz, míg korábban a szülők azért kérték ki a szakvéleményt, mert az óvodák nem javasolták, hogy iskolába menjen a gyerek, a jövőben azért fogják kikérni a tanácsadók véleményét, hogy maradhasson még gyermekük egy évet az óvodában. Ám ha a szakszolgálat és az az óvónő is az iskolakezdést javasolja, a gyereket nem tarthatja vissza a szülő.

Változás lesz továbbá abban, hogy a nevelési tanácsadók a pedagógiai szakszolgálatokhoz kerülnek, amelyeket viszont januártól szintén államosítanak. „Ugyanazok a szakemberek, ugyanazokon a helyen, ugyanazokat a vizsgálatokat fogják elvégezni, mint eddig. Az átszervezésnek, már ami az iskolakezdési problematikát illeti, nagyobb a füstje, mint a lángja” - mondta Kuncz Eszter, a Ferencvárosi Pedagógiai Szak- és Szakmai Szolgáltató Központ vezetője a hvg.hu-nak.

Szorongó gyerek nem mehet iskolába

A tanácsadókban iskolaérettségi vizsgálatokkal döntik el, hogy elég fejlett-e a gyerek, de azokat csak indokolt esetben végzik el. A XVIII. kerületi nevelési tanácsadóban például évente körülbelül 140 esetben készítenek ilyen felmérést.

Az iskolaérettségi vizsgálatokat rendszerint februárban kezdik el, elsőként egy csoportos, majd egyéni képességfelméréssel, végül a szülővel beszélik meg javaslatukat. A vizsgálat általában tavasz elején lezárul, mivel áprilisban már elkezdődnek az iskolai beiratkozások. Nagyon fontos az óvónők véleménye, éppen ezért folyamatos kapcsolatban vannak velük a nevelési tanácsadók szakemberei. Az iskolák nagy részben a tanácsadók javaslata alapján hozzák meg a döntésüket – mondta Gombos Hajnalka, az V. kerületi nevelési tanácsadó munkatársa.

Kuncz Eszter szerint viszont csak nagyon indokolt esetben adnak ki igazolást, arról, hogy még nem fejlett az iskolához egy gyermek. Lehet az logopédiai probléma, nem megfelelő kézügyesség vagy pszichés éretlenség, ilyen például, ha a gyerek nem tud hosszú ideig egy helyben ülni.

Van aki ötévesen már olvas
©

A Rákosi-korszakot idézik meg

Egyre nehezebb követelményeknek kell megfelelni az iskolákban, régebben például nem kellett ilyen korán háromujjas ceruzafogást tanulniuk a gyereknek – amire sok esetben a hatévesek keze még nem áll készen. A mostani iskolák sokszor gyötrőek a gyerekek számára, kevés a mese, kevés a játék, helyette van nyelvtan és osztályzás. Nem véletlen, hogy a szülők egy része kimenti gyerekét és inkább visszatartja egy évre, ahelyett, hogy korai kudarc érje az iskolában – mondta Vekerdy Tamás gyermekpszichológus a hvg.hu-nak.

Mint mondta, jól mérhetőek a különbségek ebben a korban, a nyári gyerekek sok esetben még nem érettek, ám az is előfordul, hogy egy október 31-én hat évét betöltő gyermek is készen áll az iskola megpróbáltatásaira.

Szerinte számos pozitív irány indult el az elmúlt 25 évben, de a mostani egységes, központi szabályokkal a Rákosi,- és a Kádár-korszak hangulatát idézik meg az oktatásban. Az új rendelkezéssel emberi és gyermeki jogokról kötött nemzetközi egyezményeket és az Európa Parlament iskolázásról szóló határozatát sértik, azzal, hogy kiveszik a szülők kezéből a döntést. „Egyedül a szülő döntheti el, hogy milyen nevelést óhajt adni és adatni gyermekének” – tette hozzá Vekerdy.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Hiába mennének most többen közmunkára, 40 milliárddal kevesebb jut idén a programra

Hiába mennének most többen közmunkára, 40 milliárddal kevesebb jut idén a programra

Szerbiában egy nap alatt 292-el nőtt a fertőzöttek száma

Szerbiában egy nap alatt 292-el nőtt a fertőzöttek száma

A hazai fesztiválok 40 százalékát halasztani vagy törölni kell a járvány miatt

A hazai fesztiválok 40 százalékát halasztani vagy törölni kell a járvány miatt