szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sikeres a felcsúti fociakadémiát is működtető alapítvány, valamint a Duna–Ipoly Nemzeti Park együttműködése az Alcsúti Arborétummal kapcsolatban - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Szabó Rebeka LMP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában, amelyben a két fél közti szerződés részleteit is elárulta.

A Puskás Akadémiát is működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával (DINPI) 2010. augusztus 31-én kötött szerződést az Alcsúti Arborétum üzemeltetésére.

Az üzemeltetési szerződés rendelkezik az üzemeltető alapítvány kötelezettségeiről, a pénzügyi feltételekről és elszámolásról, az abban foglaltak alapján az alapítvány viseli az Arborétum fenntartásából fakadó mindennemű költséget, miközben a belépőjegyek értékesítéséből származó bevételeken fele-fele arányban osztoznak a szerződő felek. A kiadványok értékesítéséből származó bevételek 100 százaléka, a rendezvényekből származó bevételek 35 százaléka illeti meg a DINPI-t.

Az üzemeltetési szerződés alapján az alapítvány az Arborétumot a szerződésben meghatározottak szerint köteles üzemeltetni (nyitvatartási, fenntartási feladatok, stb.). A szóban forgó szerződés bérleti jogviszonyt , nem hozott létre a DINPI és az alapítvány között, amely a jogviszony működtetési, üzemeltetési jellegére tekintettel nem is meghatározott díjat fizet, hanem a DINPI az Arborétum működtetése során keletkező bevételekből részesül.

A DINPI látja el az Arborétum szakmai felügyeletét és felel a természetvédelmi kezelés érvényesüléséért, a parkfenntartási munkák elvégzéséről, a műszaki létesítmények, építmények fenntartásáról és karbantartásáról azonban az alapítvány gondoskodik, akárcsak az érkező vendégek szakvezetéséről és a kiadványok értékesítéséről. Az alkalmazottak létszáma a szerződés előírásai szerint nem lehet kevesebb, mint annak megkötése előtt.

Az üzemeltetési szerződés megkötése után a miniszter válasza szerint sikerült megoldani az Arborétumba látogatók parkolási problémáit egy, az üzemeltető tulajdonában lévő 5000 négyzetméteres parkoló kialakításával, emellett az alapítvány költségén egy új fogadóépület is létesült.

A megkötött szerződés lehetővé teszi, hogy a DINPI képviselője a természetvédelmi kezelési feladatokat heti rendszerességgel meghatározza, és jogosult bármikor ellenőrizni a természetvédelmi vonatkozású előírások betartását. A DINPI képviseletében az arborétum szakmai vezetését ellátó kormánytisztviselő végzi a parkfenntartási feladatok irányítását és felügyeletét, valamint a történeti kert hosszú távú fennmaradása érdekében európai uniós és hazai források felhasználásával tervezett fejlesztések koordinálását.

Fazekas szerint a kialakult együttműködés sikerességét jelzi az üzemeltetési szerződés megkötése óta jelentősen megnövekedett látogatói létszám.

A miniszter emellett hozzáteszi, hogy más nemzeti park igazgatóságok által is alkalmazott, általánosan bevált gyakorlat a külső vállalkozók általi intézményműködtetés, erre példa a Zirci Arborétum is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Pfizer vakcinája december végén kaphat engedélyt az EU-ban

A Pfizer vakcinája december végén kaphat engedélyt az EU-ban

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán

A száműzött ellenzéket is vádolja vezető atomtudósa megölése miatt Irán

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát