szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lemondásra szólította fel a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökét az LMP hétfőn.

Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese parlamenti sajtótájékoztatóján azt kérte az MMA-tól, hogy Fekete György helyett olyan vezetőt válasszon, aki nem megosztja, hanem egységesíti a magyar kulturális életet.

"Fekete György elkezdett úgy viselkedni, mintha a Fidesz Aczél Györgye lenne", és politikai szempontokat sorolt, amikor arról kérdezték, hogy mi alapján lehet valaki az akadémia tagja - mondta.

Karácsony Gergely emlékeztetett: a parlament újabb jogköröket tervez adni az alaptörvényben is nevesített Magyar Művészeti Akadémiának. Szerinte az MMA elnökének közelmúltbeli nyilatkozatai alapján fel kell hagyni azzal a reménnyel, hogy a testület képes lesz a teljes magyar művészeti elitet integrálni.

A politikus Fekete György egyik nyilatkozatát idézte, amelyben az MMA elnöke arról beszélt,  hogy csak azok válhatnak szervezete tagjává, akik karakteres nemzeti elkötelezettséget vállalnak. Az LMP álláspontja szerint olyan típusú kirekesztés, amelyet elsősorban a Jobbik szokott hangoztatni a politikában - jelentette ki.

Kitért arra is, hogy a Demokrata című hetilapnak adott interjújában Fekete György úgy fogalmazott: "azzal számolnunk kell, hogy például Konrád Györgyöt is magyarnak tekintik külföldön". Egy kérdésre válaszolva Karácsony Gergely azt mondta, ezt a mondatot nem tudja másként értelmezni, mint "kódolt zsidózásként".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Jövő héttől lehet jelentkezni a vakcináért, a kórházakban nem biztató a helyzet

Orbán: Jövő héttől lehet jelentkezni a vakcináért, a kórházakban nem biztató a helyzet

Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora

Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora

Perek özöne zúdulhat a Fehér Ház kapuján kilépő Trumpra

Perek özöne zúdulhat a Fehér Ház kapuján kilépő Trumpra