szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kósa Lajos nem sértette meg Torgyán József jó hírnevét és méltóságát, amikor egy tévéműsorban paprikajancsinak és bohócnak minősítette az egykori kisgazda elnököt. A bíróság szerint ez csak vélemény, nem tényállítás.

Első fokon elutasította a Debreceni Törvényszék Torgyán József egykori kisgazda politikus keresetét abban a perben, amelyet Kósa Lajos debreceni polgármester ellen indított. Bár Torgyán korábban önmagát képviselte az eljárásban, a szerdai ítélethirdetésen egyik érintett sem jelent meg személyesen, csupán Kósát képviselte Mancsiczky László ügyvéd.

Kósa Lajos idén szeptember 18-án, az M1 reggeli műsorában azt kérdezte: „Vajon tényleg megvédte a politikát meg a parlamentet ez a szűrő attól, hogy nyilvánvaló paprikajancsik, bohócok, kalandorok, haszonlesők, megélhetési emberek kerüljenek tömegével a parlamentbe? Gondoljunk például Torgyán Józsefre!" Az egykori kisgazda elnök annak megállapítását kérte, hogy a paprikajancsi és bohóc jelzőkkel az ő emberi méltóságát, míg (többek közt) a kalandorral a jó hírnevét sértette meg Kósa.

Torgyán bocsánatkérő nyilatkozatot és 500 ezer forint nem vagyoni kártérítést kért még a beadványában, de Tóth Endre bíró szerint a kereset nem volt alapos. A bíró megállapította: mivel a felperes közszereplőnek minősül, jobban kell tűrnie a személyét érintő, akár erősen negatív kritikákat is. A bíróság szerint ezek a jelzők nem tényállításként fogalmazódtak meg, hanem véleményként, márpedig mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz.

A törvényszék kötelezte Torgyánt, hogy az alperesnek fizessen meg 31 ezer 750 forint perköltséget, az államnak pedig 36 ezer forint eljárási illetéket. Az ítélet nem jogerős.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!