szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Doktoranduszok Országos Szövetsége nem ért egyet az államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámok csökkentésével, ezért csatlakozik a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája törekvéseihez.

A szövetség az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében kifejtette: a keretszámok csökkentése - az esetleges kedvező hitelfinanszírozás ellenére - szűkíti a felsőoktatásba bejutás lehetőségét, és így a szegényebb diákok elől elzárja a társadalmi felemelkedés lehetőségét. Ez a tehetségek elkallódásához, a tudományos utánpótlás szűküléséhez vezet, kisebb, sokszor unikális tudományos műhelyek működésének ellehetetlenítését is okozhatja. Az állami ösztöndíjas férőhelyek számának drasztikus csökkentése már rövid távon is károsan hat majd a doktori iskolák beiskolázási lehetőségeire. 

"A magyar felsőoktatásból kikerülő diplomások erős előszelektálása semmiképp sem erősíti a magyar tudomány fejlődésének ügyét" - írták a doktoranduszok. Felszólítják az oktatásért felelős döntéshozókat, hogy haladéktalanul változtassák meg a felsőoktatás közelmúltban bevezetett finanszírozási rendjét. 

Azt javasolják: jogszabályban rögzítsék, hogy a felvételi keretszámoknál 10 százaléknál nagyobb változtatást a bevezetés előtt legalább két évvel be kell jelentenie a mindenkori kormányzatnak, a szakmai szervezetekkel való egyeztetés után - olvasható a Doktoranduszok Országos Szövetségének közleményében.

Hétfő óta országszerte több tiltakozó demonstrációt tartottak hallgatók az új felsőoktatási koncepció, elsősorban a keretszámok csökkentése miatt. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a héten már többször is beszélt arról, hogy a tiltakozásokat kiváltó számok még csak tervek, még változhatnak.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben újságíróknak azt mondta, hogy a hét végéig megoldják a felsőoktatási reform ügyét. Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szombaton az MTI-vel azt közölte, hogy Orbán Viktor diákokkal konzultált a felsőoktatás helyzetéről, és a miniszterelnök várhatóan még a nap folyamán ismerteti álláspontját az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

Barnier Londonban: Továbbra is fennállnak a jelentős nézetkülönbségek a Brexit ügyében

Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros

Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!

Farkas Zoltán: Micsoda különbség!