szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elutasította Gyöngyösi Márton hamis vád miatt tett feljelentését a Központi Nyomozó Főügyészség, amelyet a politikus azután tett, miután Mesterházy Attila és Steiner Pál szocialista politikusok feljelentették őt - tudta meg Fazekas Géza ügyészségi szóvivőtől hétfőn az MTI.

Az ügy előzménye, hogy Gyöngyösi Mártonnak a The Jewish Chronicle című angol folyóirat által közölt interjúja alapján Mesterházy Attila - frakciótársával, Steiner Pállal közösen - a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt februárban feljelentette Gyöngyösi Mártont, amiért a folyóiratnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte azt a tényt, hogy Magyarországon 400 ezer állampolgárt pusztán zsidó származása miatt meggyilkoltak vagy deportáltak a holokauszt idején, és "állítása szerint fantasztikus üzletté vált a számokkal való ugrándozás".  

A Központi Nyomozó Főügyészség előbb feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben, majd március 20-án nyomozást indított - idézte fel Fazekas Géza. Hozzátette: elsődlegesen beszerezték az angol hetilap feljelentéssel érintett február 3-i, majd annak következő számát is, mert egy, a témához kapcsolódó írás abban is megjelent. A cikkeket hitelesen lefordíttatták, majd eljárási jogsegély keretében az Egyesült Királyság illetékes hatósága tanúként hallgatta ki a szerzőt.

Az újságíró, aki helyettes tartalmi szerkesztője is a lapnak, elmondta: január 19-én készítette az interjút, majd cd-lemezen átadta az angol hatóságoknak a beszélgetésről készült eredeti, vágatlan, nyers felvételt. Azt is el mondta, hogy a szerkesztett cikket nem küldte meg Gyöngyösi Mártonnak egyeztetésre.  

A Központi Nyomozó Főügyészség az angol hatóságtól megkapott hangfelvétel hiteles másolata alapján megállapította: Gyöngyösi Márton az angol hetilap cikkével ellentétben nem kérdőjelezte meg a holokauszt áldozatainak számát, a holokauszt megtörténtének tényét elismerte, az áldozatok számát illetően pedig az újságíró többszöri kérdése ellenére sem kívánt sem nyilatkozni, sem becslésekbe bocsátkozni. Az interjú során a képviselő semmi olyan kijelentést nem tett, vagy számadatot nem közölt, amellyel a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett emberiség elleni cselekményt jelentéktelen színben tüntette volna fel, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszűntették.  

A képviselő az elkészült cikk szövegét nem ismerte, annak megjelentetéséhez nem adta előzetes hozzájárulását,  és közvetlenül a cikk közlését követően helyreigazítási kérelemmel fordult a lap szerkesztőihez a szerinte szándékosan félreértelmezett nyilatkozata miatt. Ebben tisztességtelennek és szakmaiatlannak nevezte az újságíró eljárását. A Jobbik frakciója múlt hét csütörtökön közleményben üdvözölte a Központi Nyomozó Főügyészség augusztusi határozatát.

A képviselő az ügyben ellene feljelentést tevő két szocialista politikus ellen feljelentést tett hamis vád miatt. Az ügyészség - tekintve, hogy a nyomozás megszüntetése augusztusban történt - csak ezt követően foglalkozott érdemben Gyöngyösi Márton feljelentésével. A főügyészség álláspontja szerint mivel a feljelentők nem tudták azt, hogy a nyilatkozatban nem hangzott el az interjúban megjelent állítás, nem követhették el a hamis vád bűntettét. Ezért a főügyészség bűncselekmény hiányában elutasította a feljelentést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse

Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse

Lemondott Szájer József

Lemondott Szájer József

Fekete Mikulás miatt kapott névtelen rasszista levelet egy amerikai férfi

Fekete Mikulás miatt kapott névtelen rasszista levelet egy amerikai férfi