szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dombóváron jelenleg tér viseli a Tanácsköztársaság, a Népköztársaság nevet, és több utcát neveztek el a Tanácsköztársaság több vezető személyiségéről, Kun Béláról, Latinka Sándorról, Hámán Katóról vagy Zay Dezsőről. A városban munkacsoport alakul a kifogásolható utcanevek lecserélése érdekében.

Munkacsoport alakul Dombóváron a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető utcanevek megváltoztatására, a Tolna megyei városban legalább húsz közterület visel ilyen nevet.

A város képviselőinek döntése szerint a héttagú munkacsoport 2013. márciusig gyűjti össze a névváltoztatásra szoruló utcákat, és legalább két változatot javasol új elnevezésükre.

Szabó Loránd független polgármester azzal indokolta a javaslatot, hogy a városban kiemelkedően sok a múlt század diktatórikus rendszereihez, eseményeihez kapcsolódó elnevezés. A város vezetője utalt arra: a javaslat összhangban van a január 1-jén hatályba lépő, a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról szóló törvény rendelkezéseivel.

Dombóváron jelenleg tér viseli a Tanácsköztársaság, a Népköztársaság nevet, és több utcát neveztek el a Tanácsköztársaság több vezető személyiségéről, Kun Béláról, Latinka Sándorról, Hámán Katóról vagy Zay Dezsőről. Ezen közterületek között nem kevés sűrűn lakott, belvárosi övezet, ahol nagy számban találhatók üzletek, vállalkozások.

 

Utoljára 1992-ben neveztek át utcákat a húszezer lakosú településen, akkor a Lenin, a Marx Károly, a November 7., a Ságvári, a Sallai és az Engels utca nevét változtatta meg a képviselő-testület.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!