szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Országos sztrájkot hirdettek a hallgatói szervezetek mára a felsőoktatást érintő tervezett átalakítások miatt, amelyet támogat az Oktatói Hálózat is. A sztrájkot már délelőttől kezdve több demonstráció, hallgatói fórum és tiltakozás is kíséri majd.

A diákok a Szinház- és Filmművészeti Egyetemen hétfő éjszaka megtartott hallgatói fórumon határoztak úgy, hogy szerdán sztrájkba hívnak mindenkit, akit érint "a felsőoktatás szétverése és kormány igazságtalan politikája". A felhívás szerint arra kérnek minden érintettet, hogy szerdán reggeltől tagadja meg a munkavégzést és tiltakozzon az oktatási intézményekben.

Tüntetés hétfőn - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

A sztrájkot kísérő akciók már délelőtt elkezdődnek, a HÖOK 11.30-tól kezd tiltakozásba a Parlamentnél Kormányváró címmel. A korábbi információk szerint a szerdai kormányülés előtt ülősztrájkot tartanának.

A középiskolásokat tömörítő Diákellenállás a Felsőoktatásért (DEF) csoport Csend hangja címmel hirdetett negyedórás néma tiltakozást az iskolákban délután 2-től. Az akcióhoz országszerte több középiskola is csatlakozik.

A budapesti résztvevők közül sokan átvonulnak majd a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete elé szervezett Télirózsás Forradalom elnevezésű megmozdulásra, amely 4 órától kezdődik. Ott beszédek hangzanak majd el, ezután a résztvevők rózsákat dobnak a Dunába. A Télirózsás Forradalmon a szervezők szerint 42 középiskolából érkeznek majd diákok.

Az ELTE több karának hallgatói és oktatói is sztrájkot és közös megmozdulást szerveznek, a bölszészettudományi karon 12 órára várják a résztvevőket a Múzeum körúti bejárathoz és hallgatói fórumot terveznek.

Az ELTE Lágymányosi kampuszán a Lágymányosi Érdekképviseleti Közösség (LÉK) szintén 12 órától szervez hallgatói fórumot, de a sztrájk szervezését a felhívásuk szerint reggel 7-től elkezdték a Gömb aulában, ide várják a résztvevőket is. A hallgatókat arra kérték, hogy mától tagadják meg a vizsgákon való részvételt.

Tüntetés hétfőn - kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Pécsen a Tudásközpontba, az egyetemi könyvtárba szerveznek Tanulási Hisztéria címmel tiltakozást szerdán és csütörtökön is délután 3 órától. A szervezők szerint tanulással tiltakoznak majd és azt kérték, a csendes demonstrációra a résztvevők vigyék magukat a tanulnivalójukat is.

Győrben a Hallgató Hálózat és a Rába Akciócsoport szervez hallgató fórumot fél 4-től a Krúdy Gyula Gimnáziumban, a szervezők szerint a krúdysok mellett négy másik középiskola diákjai is jelezték részvételüket, de ott lesznek a Széchenyi István Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem Apácai Csere János Karának hallgatói is.

Nyíregyházán a Hősök terén tartanak békés tüntetést a Télirózsás Forradalomhoz csatlakozva, itt a szervezők azt kérték, a résztvevők tűzzenek sárga szalagot a kabátjukra és egy-egy fehér lufival jelenjenek meg, amire írják fel, Rózsa. Miskolcon az egyetem hallgatói önkormányzata a Zenepalota aulájában tart szimpátiatüntetést 3 órától, ahol a tervek szerint felszólalnak a középiskolai és egyetemi hallgatók képviselői, középiskolai és egyetemi oktatók és szülők is.

Szegeden a Miérthallgatók menetet szerveznek szintén 3 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) bejáratától a megyeházáig, ők is lufikat visznek magukkal, "hogy legyen mit kidurrantani! Mutassuk meg ezzel is: nem leszünk üresfejűek!" - írták a felhívásukban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott

Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott