szerző:
Kovács Áron
Tetszett a cikk?

Bár a KIM igyekezett távol tartani a képviselőket a járási hivataloktól, néhány veterán politikusnak sikerült megszereznie egy-egy hivatalvezetői posztot, ahová visszavonulhat aktív politikai karrierje után. A képviselők 2014-ig megtarthatják mindkét széküket, de a polgármesterek helyére időközi választásokat kell kiírni jövő év elején. A jelszó ugyan a szakszerűség, de hivatalvezető lett tornatanárból, vízilabdaedzőből és retusáló lapkiadóból is.

„Pártérdekekre való tekintet nélkül kell az államot működtetni” – szabta meg a feladatot Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn, amikor ünnepélyes keretek közt esküt tettek a január 1-től felálló járási hivatalok vezetői. Navracsics szerint a most kinevezett járási hivatalvezetőknek elsősorban a polgárokat, a közjót kell szolgálniuk, saját karrierszempontjaikat pedig a közérdekeknek kell alárendelniük.

A 175 vidéki járás és 23 fővárosi kerületi hivatal vezetőjének listája alapján a többségnek nem okoz majd gondot eleget tenni a miniszteri utasításnak, hiszen a legtöbben más közigazgatási posztról kerülnek a járási hivatalok élére, 60-an például eddig jegyzők voltak. Van ugyanakkor a frissen kinevezett hivatalvezetőknek egy kisebb része, akik egyértelműen politikai pozícióból kerülnek a posztjukra.

198 erős ember - a járási hivatalvezetők az eskütétel után
©

Mivel 2014-ben már csak 199 parlamenti képviselőt választanak a jelenlegi 386 helyett, a kormánypárti frakciókban már idén év elején felmerült az igény arra, hogy egyes képviselők járási hivatalvezetői posztokra vonulhassanak vissza az aktív politizálástól. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egy ideig ellenállt a nyomásnak, de végül bele is ment, hogy ne kelljen jogi diploma a hivatalvezetőknek (elég bármilyen felsőfokú végzettség, a jogászi végzettséget csak a helyettesektől várják el).

Résnyire nyílt a hátsó ajtó

A hvg.hu-nak egy önkormányzati vezető azt mondta, hogy a legtöbben a 2010-ben parlamentbe került, első ciklusukat töltő képviselők közül szerettek volna hivatalvezetők lenni, de a KIM nem engedett abból, hogy a járási hivatalvezetőknek legalább öt év közigazgatási gyakorlattal kell rendelkezniük. Ez a követelményt annak ellenére bezárta a kaput sokak előtt, hogy idén nyáron elfogadták: „az országgyűlési képviselői tevékenység és a polgármesteri tisztség ellátása is” közigazgatási gyakorlatnak számít.

Néhány képviselő számára ugyanakkor még így is visszavonulási lehetőséget biztosít a járási hivatalvezetői poszt, ráadásul ez a két pozíció csak a 2014-es választások után lesz összeférhetetlen, így bő másfél évig egyszerre lehetnek képviselők és járási hivatalvezetők (a polgármestereknek ezzel szemben le kell mondaniuk a posztjuktól, ha hivatalvezetők lesznek). A lista alapján főleg néhány veterán, több ciklus óta a parlamentben ülő képviselő számára nyújt lehetőséget a járási rendszer.

Orbán Viktor beszél a hivatalvezetők előtt
©

Bodó Imre, a Szegedi járás hivatalvezetőjének például Tiszasziget polgármesteri posztjáról le kell mondania, de egyéni választókerületben szerzett parlamenti mandátumát megtarthatja. Bodó a Tessedik Sámuel Főiskolán szerzett oklevelet, majd a Corvinus Egyetem politikai szakértő másoddiplomás képzését is elvégezte. Még 1998-ban csatlakozott a Fideszhez, ebben az évben választották először polgármesterré. 2006-ban lett először képviselő, akkor még a megyei listáról. Előbb a mezőgazdasági bizottság tagja volt, majd 2010 óta a fenntartható fejlődés bizottságban dolgozik. A kevésbé aktív képviselők közé tartozik, ebben a ciklusban 22-szer szólalt fel.

Fülöp István, a Mátészalkai járás hivatalvezetője eredetileg matematika-rajz szakos tanárként végzett, majd református hitoktatói diplomát, illetve közoktatási vezető oklevelet is szerzett. 1990 óta politizál a mátészalkai önkormányzatban, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlésben, amelynek 2006 és 2008 közt az elnöke is volt. 2002 óta folyamatosan képviselő (először még MDF-es színekben, majd 2005-től már fideszesként), mindhárom választáson egyéni választókerületben szerzett mandátumot. Az elmúlt tíz évben volt tagja a rendészeti, a szociális és az alkotmányügyi bizottságnak is, 2010 óta a fenntartható fejlődés bizottságában dolgozik.

Karakó László, a Nagykállói járás hivatalvezetője államigazgatási főiskolát végzett, majd jogi diplomát szerzett. 1990 óta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellő polgármestere (erről a posztról le kell mondania), 2001-ben alapította a helyi Fidesz-csoportot. 2002-ben választották először parlamenti képviselővé, akkor az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságnak volt tagja. 2006-ban nem lett képviselő, de 2010-ben ismét egyéni képviselőként került vissza az Országgyűlésbe. Jelenleg a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tagja, és mindössze 11-szer szólalt fel, de idén még egyszer sem beszélt a plenáris ülésen.

Lakatosné Sira Magdolna, a Fehérgyarmati járás hivatalvezetője ötgyermekes édesanya, 1996 óta Túristvándi polgármestere. 2003-ban igazgatásszervezői, 2006-ban pedig településmenedzsment és városgazdálkodási szakértői oklevelet szerzett. Annyiban kilóg a sorból, hogy csak 2006 óta tagja a Fidesznek, 2009 óta a KDNP-nek is. 2006-ban lett tagja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlésnek, 2010-ben megyei listáról került a parlamentbe. Az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság tagja, eddig összesen 36-szor szólalt fel.

Ódor Ferenc, az Encsi járás hivatalvezetője állatorvos végzettségű, 1993 óta tagja a Fidesznek. 1990-tól 1998-ig Garadna polgármestere, majd 1998 és 2002 közt, illetve 2006 és 2010 közt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke volt. 1998 óta parlamenti képviselő, minden választáson egyéni választókerületben szerzett mandátumot. Hosszú pályafutása alatt sokféle területen dolgozott, jelenleg az egészségügyi és a mezőgazdasági bizottság ragja. Ebben a ciklusban 46-szor szólalt fel.

Pichler Imre László, a Szigetvári járás hivatalvezetője eredetileg biológia-testnevelés szakos tanári végzettségű. 1989-ben még az MDF-ben kezdett politizálni, 1994 és 1998 közt tagja volt a szigetvári önkormányzat képviselő-testületének. 2002-ben egyéni választókerületben szerzett országgyűlési mandátumot, de 2004-ben szakított a Dávid Ibolya által vezetett párttal, 2005-ben átült a Fidesz-frakcióba. 2006-ban ismét önkormányzati képviselővé választották Szigetváron, majd 2010-ben első fordulós győzelemmel tért vissza a parlamentbe. Az oktatási, tudományos és kutatási bizottság tagja, ebben a ciklusban 60-szor szólalt fel.

Fehérvári Tamás, a Dombóvári járás hivatalvezetője műszaki tanár, illetve vízilabdaedző végzettségű. Jelenleg nem tagja az Országgyűlésnek, de 1998-tól 2010-ig a Fidesz képviselője volt. Még 1989-ben lépett be a pártba, 1990-1998-ig a dombóvári képviselő-testület tagja volt. 2006-ban a Tolna megyei listán szerzett mandátumot, a parlamentben a környezetvédelmi bizottság tagja volt, 23 felszólalással a kevéssé aktív képviselők közé tartozott. 2010 után néhány hónapig tanított, majd a munkaügyi központ dombóvári kirendeltségének vezetője lett.

Nem képviselők, de politikusok

A parlamenti képviselők mellett több polgármester is járási hivatalvezető lesz, ezért posztjuk betöltésére jövőre időközi választásokat kell kiírni. A Tamási járás hivatalvezetője például Porga Ferenc, Regöly polgármestere lesz, aki fideszes színekben tagja a Tolna megyei közgyűlésnek is. A Pásztói járás hivatalát Zsiga Tamás, Egyházasdengeleg polgármestere vezetheti, aki szintén megyei képviselő a Nógrád megyei közgyűlésben. A Bács-Kiskun megyei Jászszentlászló szintén fideszes polgármestere, Kiss Melinda is inkább a Kiskunmajsai járási hivatalvezetői posztot választotta.

Legalább két helyen alpolgármesterek lépnek a járások élére: a Hajdú-Bihar megyében található Berettyóújfalui járás élére Pálfi Anikót, Berettyóújfalu eddigi fideszes alpolgármesterét nevezték ki. A budapesti XIX. kerület hivatalvezetője a jogász végzettségű Kovács Bence lesz, aki jelenleg a kispesti önkormányzat nem képviselő alpolgármestere, a Fidesz jelöltjeként.

A Salgótarjáni járásban Skuczi Nándor lesz a hivatalvezető, aki jelenleg a Nógrád megyei önkormányzat elnöki kabinetjében dolgozik politikai főtanácsadóként. Hivatalvezetői kinevezést kapott a Hajdúnánási járás élére az az Orosz Erika is, aki jelenleg kiadóvezetőként dolgozik a Hajdúdorogi Újságnál, amely korábban kiretusálta egy fotóról a helyi polgármestert, a szocialista Csige Tamást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Navracsics karácsony előtt kinevezi a járási vezetőket

Várhatóan december 15-20. között nevezik ki a járási hivatalok vezetőit - közölte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szombaton, az önkormányzati fideszes frakcióvezetők veszprémi országos értekezletén.

MTI Itthon

Kinevezték a járási hivatalok vezetőit

Esküt tettek az alaptörvényre a járási hivatalok vezetői hétfőn Budapesten, a Millenárison. Január 1-jével 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatalt hoznak létre a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként, hogy ellássák a megyei szintnél alacsonyabb szintű államigazgatási feladatokat.

MTI Itthon

Orbán: a járási hivatalvezetők testesítik meg a polgárok államát

A járási hivatalok vezetőinek a polgárok államát kell megtestesíteniük, ők lesznek "az állam emberei" – ezt mondta Orbán Viktor a hivatalvezetők hétfői kinevezési ünnepségén, Budapesten. A kormányfő arról is beszélt, hogy január 1-jével létrejövő járási hivatalok lesznek azok a pontok, ahol az emberek a leggyakrabban találkoznak majd az állammal, ezért nagy felelősség hárul ezen hivatalokra és vezetőikre.

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Leállított több Trump elleni pert az amerikai legfelsőbb bíróság

Leállított több Trump elleni pert az amerikai legfelsőbb bíróság

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője