szerző:
Dezső András
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pártjuk potenciális államfőjelöltjeként tekintett a Jobbik vezérkara Török Gábor politikai elemzőre - tudta meg a hvg.hu jobbikos forrásokból. Novák Előd tagadja, hogy bármilyen jelöltként felmerült volna Török neve, de Vona Gábor pártelnök azt mondta, államfőjelöltként valóban szóba jött a politilógus. Elemzői körökben eközben azt pletykálják, hogy Török Gábor Vonának ad tanácsokat. Ezt a politológus tagadja.

„Elég szemét volt most velünk Török, remélem, ezzel töröljük a potenciális jelöltlistánkról” - forrásaink szerint ezekkel a szavakkal kommentálta párttársainak a párt belső levelezőlistáján Novák Előd Török Gábornak azt az augusztusi blogbejegyzését, amelyben a politikai elemző a Jobbik körül kialakult botrányok – így az EP-képviselők pénzügyi keretének felhasználásainak – esetleges következményeiről írt.

A Deákné vászna című bejegyzésében Török egyebek mellett azt írta, hogy a Jobbikra nézve a legnagyobb veszély az, ha olyan botrányok vannak körülette, amelyek azt demonstrálják: pontosan olyan és úgy viselkedik, mint azok a politikai szereplők, amelyeket ellenfélnek tart és le akar győzni. Novák felháborodása abból is fakadhat, hogy maga is érintett volt ebben a botrányban, hiszen egy időben ő is kapott pénzt a Jobbikból később kizárt Szegedi Csanád EP-képviselői keretéből, mint helyi asszisztens.

„Ne várjuk el tőle, hogy falazzon nekünk”

Forrásaink szerint ugyanakkor a párton belül Török védelmére kelt Vona Gábor, aki úgy értékelte, hogy Novák túlreagálta a dolgot. A pártelnök a belső levelezőlistán azzal érvelt Nováknak, hogy a szerinte „valóban független szakértő” jó cikket írt. „Ne várjuk el tőle, hogy falazzon nekünk” – írta forrásiank szerint a pártelnök. Nováknak nem tetszett, hogy Török szerint kellemetlen lehet az EP-titkára pénzek felvétele, miközben „Gyurcsánytól és az SZDSZ-től venni fel szakértői milliókat, meg Sólyom tanácsadójának lenni nem az”. (Török Gábor egy időben Sólyom László tanácsadója volt.)

Nem csak Orbán Viktor kíváncsi a véleményére
©

A Török-bejegyzésről szóló vitához Gyüre Csaba jobbikos alelnök is hozzászólt, Vonának adva igazat. „Ő (mármint Török – a szerk.) nem pártkatona és elfogulatlanul mond véleményt. Épp ezért nagyon fontos számunkra” – állítólag ezekkel a szavakkal állt Török mellé, hozzátéve, hogy az elemző végső soron javaslatokat, tanácsokat is adott a Jobbiknak cikkében. Forrásaink szerint erre reagált úgy Novák, hogy „persze, csak nem kéne benne úgy gondolkoznunk, mint akit a Jobbik jelölhet valamire”.

Novák Előd a hvg.hu megkeresésére tagadta, hogy a pártban felmerült volna bármikor is az, hogy Törököt jelölnék valamire. Török Gábor pedig azt mondta, nincs tudomása arról, hogy a Jobbik vezetése bármire is jelölni akarná, vagy potenciális jelöltként tekintene rá. „Más pártoktól már érkezett korábban ilyen felkérés, de ez új és meglepő információ számomra” – közölte lapunkkal.

Vona Gábor azonban - némi gondolkodás után - elmondta lapunknak, hogy Török neve valóban felmerült a Jobbik lehetséges államfőjelöltjeként. "Jobb államfő lenne, mint Áder János" - így a pártelnök, aki azt is elmondta, hogy folyamatosan nyomon követi Török munkásságát és személyesen is jóban vannak. "Arról is szó volt, hogy a frakcióülésekre meghívjuk" - mondta Vona, hozzátéve, szó volt arról is, hogy az ülésekre Kiszelly Zoltánt és Kumin Ferencet is meghívják.

"Kizárólag az íróasztal mellől nem lehet követni"

Az, hogy Törököt „kiszemelte” a Jobbik vezetése, azért is érdekes, mert politikai elemzői körökben régóta beszédtéma, hogy az ismert politológus Vona Gábornak ad tanácsokat. A minap éppen Török Gábor utalt Facebook-oldalon ezekre a vádakra. Eszerint éjszaka kapott egy levelet, amelyben a következő állt: „Látom, ég nálad a villany, mégiscsak igaza volt annak a Somogyinak, hogy ilyenkor dolgozol a Jobbiknak.” Török erre úgy reagált, hogy inkább lekapcsolja a villanyt és elteszi holnapra a maradék zárthelyi dolgozatot, amit addig javított. (Politikai elemzői körökben a Somogyi vezetéknévről a legtöbben Somogyi Zoltánra, a Political Capital egykori tulajdonosára asszociálnak.) Vona Gábor a hvg.hu-nak azt mondta: Török soha nem dolgozott a Jobbiknak.

Arra a kérdésünkre, hogy valóban ad vagy adott-e a múltban tanácsokat a pártnak, Török Gábor is nemmel válaszolt. „A Sólyom László melletti tanácsadás óta nem vállaltam ilyen feladatot. Ha úgy döntenék, hogy bármely párt vagy politikus tanácsadója leszek, akkor erről tájékoztatni fogom a nyilvánosságot” - mondta.  „Évek óta nem dolgozom politikusoknak, ügyfeleim az üzleti élet vezető szereplői, akik fontosnak tartják, hogy egy kizárólag a tényeknek elkötelezett elemzőtől tudjanak meg többet a politikáról. Jogosan várják el tőlem, hogy személyes tapasztalataim legyenek, ezért is minden politikussal keresem a kapcsolatot, ez a munkám fontos része. Kizárólag az íróasztal mellől nem lehet követni, megérteni a politikát” – válaszolta arra a kérdésünkre, igaz-e az a párton belüli forrástól származó információnk, miszerint korábban rendszeresen találkozott a Jobbik elnökével. „Vona Gáborral több alkalommal találkoztam, körülbelül ugyanolyan rendszerességgel, mint az összes parlamenti párt vezető politikusaival” – mondta az elemző. Mindehhez hozzátette, „attól, hogy a foci iránt érdeklődőként megnézem az Újpest meccseit, még nem lesz belőlem lila-fehér drukker, s különösen nem vágyom arra, hogy gólokat rúgjak a Megyeri úton…”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dömötör Tamás Foci

Török Gábor: "Nem Orbán Viktorral mentem"

Fülkeforradalom történt az MLSZ-ben, van eredménye a Bozsik-programnak és igazán csak magyar csapatnak tud szurkolni. Mindezeket nem egy politikus, hanem egy politológus mondja. Török Gábor az MLSZ elnökségi tagja a hvg.hu-nak adott interjúban beszél arról is, hogy mit keresett a Videoton díszpáholyban Haladás-drukkerként Orbán Viktorral.

hvg.hu Itthon

Török Gábor: Mesterházy más autót vezet, mint Bajnai

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon között komoly küzdelem zajlik, de a két szereplő nem ugyanabban a helyzetben van, ezért nem is ugyanazt a játékot játssza - írja szombati blogbejegyzésében Török Gábor politikai elemző.

hvg.hu Itthon

Török Gábor: szombaton az LMP előre lépett

Ha valakit az LMP sorsa, jövője és a döntés helyessége érdekel, először is azt javaslom, hogy ne azokra figyeljen, akik most a Fidesz vagy az MSZP irányából lelkesednek vagy sajnálkoznak - írja vasárnapi blogbejegyzésében Török Gábor.

hvg.hu Itthon

Török Gábor: Mesterházy ma Orbán 89-es taktikáját követte

A mai politikai rendezvény, ahol együtt szerepelt a szocialista párt elnöke, az ország volt miniszterelnöke és a Fidesz frakcióvezetője, kivételesen tanulságos esettanulmánya volt annak, hogy miképpen lehet egészen másképp beszélni ugyanarról - írja blogjában Török Gábor politikai elemző a vasárnapi náciellenes tüntetésről.

hvg.hu Itthon

Török Gábor: Bajnai hírére felkapcsolt a Fidesz

Nem nehéz észrevenni, hogy Bajnai Gordon visszatérének hírére – ami ebben az esetben azt jelenti, hogy hosszas lebegtetés után egyértelművé tette, október 23-án bejelenti ringbe szállását – a Fidesz is finoman egy fokozattal feljebb kapcsolt - olvasható Török Gábor politológus blogjában.

Új iskolatípus: általános iskola után rögtön az egyetem előszobájába mehetnek a gyerekek

Új iskolatípus: általános iskola után rögtön az egyetem előszobájába mehetnek a gyerekek

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

Csak a Fordokat szerette egy Budapesten elkapott autótolvaj

Csak a Fordokat szerette egy Budapesten elkapott autótolvaj