szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átadták a Külügyminisztérium idei nívódíjait csütörtökön Budapesten, elismerést kapott Bolczek Krisztina, az MTVA/MTI diplomáciai tudósítója is. Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára köszöntő beszédében rámutatott: azzal, hogy a média értékeli a Külügyminisztérium munkáját, visszahat a külpolitikára, s ezáltal a diplomaták kollégáivá válnak az újságírók.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője az ünnepségen kiemelte: mind az újságíró, mind a diplomata párbeszédet igyekszik folytatni, a megszólítani kívánt közönség és a kommunikáció csatornái gyakran eltérőek, de a cél ugyanaz. "Párhuzamosan, de mindannyian ugyanannak a közjónak az előmozdításán munkálkodunk" - fogalmazott.

Szólt arról is, hogy "külpolitika és diplomácia nélkül a nemzetközi kapcsolatok rendezőereje az önkényes erőszak lenne". Mint mondta, béke alatt nem egyszerűen a háború hiányát, hanem olyan rend érvényesülését érti, "amelyben az egyes nemzetek egyenrangú félként, egymás javára, érdekeiket kölcsönösen szem előtt tartva működnek együtt".  Magyarországon ennek a munkának az irányítója Martonyi János külügyminiszter - tette hozzá.

Megemlítette, hogy 104 külképviselet szolgálja Magyarország külpolitikai érdekképviseletét és érdekérvényesítését. "Ugyanígy támogatja törekvéseinket a külpolitikai sajtó is, előmozdítva, hogy munkánk láthatóvá váljon" - tette hozzá.

Hazai írott sajtó kategóriában Bolczek Krisztina, az MTVA/MTI munkatársa kapta a díjat. Laudációjában Kaleta Gábor elmondta: a publicisztikánál sokkal nehezebb mindig és minden témáról, minden személyes véleménytől mentesen, csak a tényekről és az elhangzottakról írni, tudósítani, ám a hírügynökség "fiatal, de már komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkező munkatársának ez hétről hétre sikerül". Pozitívumként említette, hogy a kitüntetett nem vált a külügyi tárca "házi krónikásává, továbbra is objektíven, ha kell, kíméletlenül kérdez".

Hazai elektronikus sajtó kategóriában a Hír Tv Ázsia című műsorának szerkesztősége kapta a kitüntetést. Kaleta Gábor utalt arra, a Külügyminisztériummal együtt ez a szerkesztőség is vallja: "az ázsiai országokkal történő kapcsolatépítés nélkül aligha boldogulhatunk a XXI. században". A szerkesztőség műsoraiból olyan információkhoz juthatnak a nézők erről a kontinensről, amilyenekhez máshol nem - fűzte hozzá.

A Magyarországra akkreditált külföldi tudósító kategóriában Mihájlovits Klára, a vajdasági Magyar Szó budapesti tudósítója vette át a díjat. Méltatásában Kaleta Gábor közölte: a kitüntetett mindennapi munkájával tevékenyen járul hozzá ahhoz, hogy "ne csak délvidéki magyarokról, hanem délvidéki magyarságról beszélhessünk". Kitért arra, a díjazott munkáját a Külügyminisztérium elsősorban a nemzetpolitikai-diplomáciai és a magyar-szerb kétoldalú ügyekkel kapcsolatban ismeri.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G

Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G

Rogán volt helyettes államtitkára ül a Nemzeti Koncessziós Iroda élére

Rogán volt helyettes államtitkára ül a Nemzeti Koncessziós Iroda élére