szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint hatmilliárd forint jogsértő vagy pazarló felhasználása miatt nyomoz a rendőrség a márciusban megszüntetett Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) viselt ügyei után. Az Átlátszó cikksorozatának következő részéből kiderül, hogyan épített az állami filmfinaszírozásért felelős közintézmény ötmilliárdos banki adósságpiramist politikusok által odaígért, de az állam által nem folyósított támogatások ürügyén, egyebek mellett áron alul elzálogosítva egy értékes ingatlanát.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerint mindezért az akkori kultuszminiszter, Hiller István is felelős, aki közvetlenül a kormányváltás előtt is további több éves, milliárdos kötelezettségvállalást tett az MMKA felé - írja az Átlátszó.hu.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) 2002-től kezdve a magyar filmes szakma legfőbb mecénása volt, a szocialista kormányzás alatt az MMKA több mint 30 milliárd forint közpénzt kapott az államtól. Az Állami Számvevőszék 2006 júliusi jelentése szerint az MMKA 2002-2005. évek alatt – tehát a Fidesz-kormány leköszönése után – filmszakmai célokra 15,6 milliárd forint költségvetési támogatásban részesült, ami az azt megelőző négy évben kapott állami támogatások közel négyszeresét tette ki. A közalapítvány a Kormányzati és Ellenőrzési Hivatal (KEHI) jelentése szerint 2006 – 2010 között a filmszakma támogatására 18 milliárd forint támogatást kapott.

Dacára a több tízmilliárd forintnyi közpénznek, az MMKA 2010 végére brutálisan eladósodott.  Ennek fényében önmagában érthető, hogy az időközben ismét kormányzó erővé előlépett Fidesz-KDNP inkább úgy döntött, az Alapítványt végleg bezárja. A történet azonban itt még nem ért véget, a KEHI feljelentésére az MMKA ügyeivel összefüggésben 6,2 milliárd forint sorsa miatt indult nyomozás. A közalapítvány korrupciógyanús ügyeiről eddig kevés konkrétum került napvilágra, mivel a kuratórium úgy döntött, hogy amit csak lehet elhallgatnak a nyilvánosság elől.

Több mint hatmilliárd forint elsíbolása miatt nyomoz a rendőrség a márciusban megszűnt Magyar Mozgókép Közalapítvány viselt ügyei után. További részleteket itt olvashat!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében

Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében

Egy éve senki nem gondolta volna, hogy Tom és Jerry ekkorát robbant a mozikban

Egy éve senki nem gondolta volna, hogy Tom és Jerry ekkorát robbant a mozikban

Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét

Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét