szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Közleményben írt édesapja egykori romániai titkosszolgálati tevékenységéről Szőcs Géza volt kulturális államtitkár, amiből többek között az is kiderül, hogy apja magáról Szőcsről is jelentett.

Nyolc mondatban foglalta össze édesapja egykori titkosszolgálati tevékenységére vonatkozó információit és mondanivalóját Szőcs Géza erdélyi magyar költő, volt kulturális államtitkár. "Édesapám, Szőcs István kolozsvári kritikus és kultúrhistorikus a pártállam idején együttműködött a román titkosszolgálattal" - írta az első pontban.

Hozzátette, hogy "ez az Esterházy Péter tollára kívánkozó történet azt eredményezte, hogy némely médiafelületen már többet foglalkoztak vele, mint az erdélyi szellem hasonló helyzetbe kényszerült sok-sok kiválóságával összesen - mely tényről nem gondolhatom, hogy személyemtől elválasztható volna".

A Krónika november végi beszámolója szerint Könczei Ádám néprajzkutató, az erdélyi táncházmozgalom megalapítójának megfigyelési dossziéjából derült ki, hogy Szőcs István is fedőnéven jelentett a Securitáténak. A néprajzkutató lánya, Könczei Csilla blogján közzétette a Securitate Irattárát Vizsgáló Tanácstól (CNSAS) kapott jelentést is.

A dokumentumok szerint Szőcs István Rusz Péter néven írt jelentéseket a politikai rendőrségnek. Könczei Csilla szerint Szőcs Géza apját többször is szembesítette a dokumentumokkal. Nem tagadta, hogy ő a jelentések szerzője, de közölte, a nyilvánosság előtt nem vállalja ügynöki múltját.

Szőcs Géza szerdai közleménye szerint "ennek a sajnálatos együttműködésnek magam is célszemélye, ha úgy tetszik, áldozata voltam, mint ezt saját megfigyelési dossziém átlapozásakor megállapíthattam". Azt írja, "apám rólam szóló jelentéseit ugyan inkább a paródia műfajába sorolnám - de nem tudhatom, másoknak, más esetekben mennyit ártott ténylegesen, akár volt benne ártó szándék, akár - mint feltevésem és meggyőződésem - nem volt".

Szerinte ez a történet is "jól illusztrálja, miféle erkölcsök és viszonyok uralkodtak az apát és fiút, férjet és feleséget, testvért és testvért egymás ellen fordító román pártállamban, s hogy miért volt elkerülhetetlen szembefordulnunk a diktatúrával".

Ezért a közlemény szerint fontosnak tartja leszögezni: "fogalmam sincs, mennyi bűnt követett el életében apám (meg nagyapám, dédapám, ükapám és szépapám) - de bármennyit is, íróként is és politikusként is föltett szándékom jóvátenni (ha teljesen nem lehet, akkor részben) az általuk elkövetett botlásokat, hibákat, vétkeket és bűnöket. Az utolsó pontban hozzátette, "ha mindannyian így teszünk, virágzó országot fogunk tudni építeni együtt".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket