szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szocialista politikus szerint tudomásul kell vennie, hogy 2014 után feleekkora lesz az Országgyűlés. Mint mondta, nem ízléses, ha húszévnyi képviselőség után két karral kikönyököl magának egy széket.

"Részvételi demokrata" lesz a következő választás után a parlamenti munkából visszavonuló Lendvai Ildikó. A szocialista politikus a Népszabadságnak adott interjúban beszélt erről.

A képviselő - aki korábban az MSZP elnöki, illetve parlamenti frakcióvezetői tisztét is betöltötte - a lapnak elmondta, azt a helyzetet tudomásul kellett vennie, hogy 2014 után feleakkora lesz az Országgyűlés, mint most. "Ráadásul kéretlenül bár, de jómagam is telekiabáltam az országot a demokratikus erők együttműködésének prófétájaként. Ez pedig azt jelenti, hogy nem minden egyes helyre aspirálhat majd kizárólag a szocialista párt, így aztán egyszerűen nem ízléses, ha húszévnyi képviselőség után két karral kikönyöklök magamnak egy széket" - fogalmazott.

Hozzátette: azt még nem tudja, van-e önbecsapás abban a hitében, hogy a fontos feladatok 2014 után nem csak a parlamentben lesznek. Szerinte mindenki érzi annak szükségét, hogy az emberek ne csak négyévente szólhassanak bele a demokrácia működésébe. Szavai szerint ennek csatornáit, mechanizmusát még senki sem dolgozta ki rendesen, pedig nemcsak a kormányt kontrolláló valódi parlamentarizmust kell helyreállítani, ideje kiépíteni a folyamatos társadalmi kontrollt a parlament felett is. Ezen akarok gondolkodni és dolgozni. Én leszek a "részvételi demokrata" - fogalmazott Lendvai Ildikó.

A politikus arról is beszélt, hogy ha van valamiért lelkiismeret-furdalása az egyéves pártelnöki munkássága miatt, az azért volt, mert az MSZP erkölcsi renoméját nem tudta megvédeni. "Nem volt elég erőm vagy tehetségem, ügyességem hozzá (...) mindig csak szaladtunk az események után" - mondta a Népszabadság keddi számában megjelent interjúban.

Lendvai Ildikó úgy értékeli, a Fidesznek el kell veszítenie a választást és ezzel együtt Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök személyi kultuszát, hogy a Fideszből hosszú távon is élet- és hitelképes jobboldali párt legyen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriási üzletet jelentett be az Intel: eladja a NAND-memória részlegét

Óriási üzletet jelentett be az Intel: eladja a NAND-memória részlegét

FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel

FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel

Zenekarokkal járja a vidéket Tilla – új műsor indul a TV2-n

Zenekarokkal járja a vidéket Tilla – új műsor indul a TV2-n