szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nemzeti oktatási kerekasztal létrehozását kezdeményezi a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) a szakmai döntések előkészítése érdekében - tette közzé a szervezet pénteken. A HAT azt is közölte, hogy támogatja a Gimnáziumok Országos Szövetségét (GOSZ) a pedagógusok nyugdíjazásának kérdésében.

A HAT csatlakozik a Gimnáziumok Országos Szövetsége (GOSZ) állásfoglalásához, és a pedagógusok nyugdíjazásának kérdésében teljes támogatásáról biztosítják a GOSZ-t - olvasható a szervezet közleményében.

A szövetség előző nap amellett foglalt állást, hogy a tervezett nyugdíjazás bevezetése szakmailag kivitelezhetetlen, súlyos feladat ellátási zavarokat okozhat, minőségi romláshoz vezethet, ellehetetlenítheti a természettudományos oktatást és a szakmai képzést egyes földrajzi helyeken, különösen a rosszabb helyzetben lévő területeken.

A GOSZ arra kéri a közoktatásban, a szakmai képzésben, a tehetséggondozásban és az esélyek egyenlőségéért való küzdelemben érintett valamennyi szakmai szervezet, egyesület, tömörülés, az alternatív és az egyházi közösségek képviselőit, a pedagógusok és szakértők széles körét, hogy csatlakozzanak állásfoglalásukhoz.

A szakszervezetek tárgyalásának eredményeitől függően Balog Zoltán minisztertől egyeztetési lehetőséget kérnek.

A HAT álláspontja szerint a nyugdíjazással kapcsolatos kormányzati döntés lehetetlen helyzetet teremt a közoktatásban. Mint írták, a támogatják azt a kezdeményezést, hogy a kormány a köznevelés területén e kérdést - hasonlóan az egészségügyhöz - ne egyéni kérvények formájában, hanem keretszabályozással oldja meg. E szabályozás kidolgozásához a HAT felajánlja szakmai kompetenciáját.

A HAT javasolja, hogy a GOSZ által is jelzett kört figyelembe véve jöjjön létre egy nemzeti oktatási kerekasztal, ahol a szükséges korrekciós lépésekről egyeztetni lehet, és ahol a társadalom érdekeit figyelembe vevő szakmai döntések előkészíthetők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!