szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyeztetést, autonómiát, az egyetemek gazdasági helyzetének stabilizálását, átfogó felsőoktatási reformot követel az Oktatói Hálózat. Az oktatók egyetértenek a hallgatók 6 pontjával.

Négy pontból álló felhívást tett közzé blogján az Oktatói Hálózat (OHA) január 15-i gyűlése után.

A felhívás 1. pontja szerint az OHA követeli, hogy a kulturális kormányzat minden, a felsőoktatást érintő döntés meghozatala előtt tárgyaljon a felsőoktatás minden érintett résztvevőjének legitim képviselőjével, az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal (OFEF). A tárgyalások céljának a hallgatók – OFEF által is támogatott – hat pontja teljesülését tekintjük.

A 2. pontban követelik az egyetem teljes körű, a tanítás, tanulás és kutatás szabadsága mellett a szervezeti és gazdasági kérdésekre is kiterjedő autonómiáját. Az autonómiának számonkérhetőséggel és átláthatósággal kell párosulnia.

A 3. pont szerint a finanszírozás ügyében mind rövid távú, sürgős intézkedésre, mind a hosszú távú stabilitás megteremtésére szükség van. Az OHA szerint rövid távon megengedhetetlen, hogy az ország vezető egyetemei fizetésképtelenné váljanak vagy tömeges elbocsátásokra kényszerüljenek, különösen akkor, amikor a hallgatói létszám megközelítőleg vissza fog állni a néhány évvel ezelőtti szintre, az oktatói állomány pedig az elmúlt két évben már lényeges veszteségeket szenvedett el. Hosszú távon rögzíteni kell az állami szerepvállalás mértékét, és ebben az EU ajánlást, a GDP 1 százalékát kell irányadónak tekinteni. Emellett tisztázni kell a hallgatóktól vagy végzettektől elvárható hozzájárulás módját és mértékét, és a gazdasági élet szereplőinek is hozzá kell járulniuk a felsőoktatás fejlesztéséhez.

A 4. pontban az OHA kinyilvánítja elkötelezettségét a felsőoktatás átfogó reformja mellett, és éppen ezért visszautasítja, hogy téves helyzetértékelésen alapuló, kapkodó, egymásnak is ellentmondó, kizárólag költségcsökkentésre irányuló intézkedések sorozatát nevezzék ki reformnak. Világosan tisztázni kell, hogy a reformnak milyen értékeken kell alapulnia - írják. Ezek tekintetében mértékadónak tekintik az oktatásban működő hálózatok által elfogadott Oktatáspolitikai Alapelveket, külön kiemelve a méltányosság, az esélykülönbségek csökkentésének szempontját.

Az OHA gyűlése egyetért a hallgatók magyar kormányhoz címzett ultimátumában megfogalmazott követelésekkel. Amennyiben a követelések teljesülésében a következő egy hónapban nem történik lényeges előrelépés, az Oktatói Hálózat meg fogja találni a tiltakozás megfelelő módját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél

A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó

Így lejtett kis híján haláltáncot Ferenc autója egy rámenős előzés során - videó