szerző:
hvg.hu

Egyeztetést, autonómiát, az egyetemek gazdasági helyzetének stabilizálását, átfogó felsőoktatási reformot követel az Oktatói Hálózat. Az oktatók egyetértenek a hallgatók 6 pontjával.

Négy pontból álló felhívást tett közzé blogján az Oktatói Hálózat (OHA) január 15-i gyűlése után.

A felhívás 1. pontja szerint az OHA követeli, hogy a kulturális kormányzat minden, a felsőoktatást érintő döntés meghozatala előtt tárgyaljon a felsőoktatás minden érintett résztvevőjének legitim képviselőjével, az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal (OFEF). A tárgyalások céljának a hallgatók – OFEF által is támogatott – hat pontja teljesülését tekintjük.

A 2. pontban követelik az egyetem teljes körű, a tanítás, tanulás és kutatás szabadsága mellett a szervezeti és gazdasági kérdésekre is kiterjedő autonómiáját. Az autonómiának számonkérhetőséggel és átláthatósággal kell párosulnia.

A 3. pont szerint a finanszírozás ügyében mind rövid távú, sürgős intézkedésre, mind a hosszú távú stabilitás megteremtésére szükség van. Az OHA szerint rövid távon megengedhetetlen, hogy az ország vezető egyetemei fizetésképtelenné váljanak vagy tömeges elbocsátásokra kényszerüljenek, különösen akkor, amikor a hallgatói létszám megközelítőleg vissza fog állni a néhány évvel ezelőtti szintre, az oktatói állomány pedig az elmúlt két évben már lényeges veszteségeket szenvedett el. Hosszú távon rögzíteni kell az állami szerepvállalás mértékét, és ebben az EU ajánlást, a GDP 1 százalékát kell irányadónak tekinteni. Emellett tisztázni kell a hallgatóktól vagy végzettektől elvárható hozzájárulás módját és mértékét, és a gazdasági élet szereplőinek is hozzá kell járulniuk a felsőoktatás fejlesztéséhez.

A 4. pontban az OHA kinyilvánítja elkötelezettségét a felsőoktatás átfogó reformja mellett, és éppen ezért visszautasítja, hogy téves helyzetértékelésen alapuló, kapkodó, egymásnak is ellentmondó, kizárólag költségcsökkentésre irányuló intézkedések sorozatát nevezzék ki reformnak. Világosan tisztázni kell, hogy a reformnak milyen értékeken kell alapulnia - írják. Ezek tekintetében mértékadónak tekintik az oktatásban működő hálózatok által elfogadott Oktatáspolitikai Alapelveket, külön kiemelve a méltányosság, az esélykülönbségek csökkentésének szempontját.

Az OHA gyűlése egyetért a hallgatók magyar kormányhoz címzett ultimátumában megfogalmazott követelésekkel. Amennyiben a követelések teljesülésében a következő egy hónapban nem történik lényeges előrelépés, az Oktatói Hálózat meg fogja találni a tiltakozás megfelelő módját.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott

Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás

Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól