szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Könnyen elképzelhető, hogy nem egy, hanem három pártban folytatják a politizálást az Együtt 2014 alapítói – erősítették meg a hvg.hu információit a mozgalmat megalapító szervezetekhez tartozó források. A Haza és Haladásból származó információink szerint egy héten belül eldőlhet a kérdés, ám a Millát vezető Juhász Péter szerint egyesülete a következő két hétben saját stratégiájának kidolgozására koncentrál, és csak ezt követően ülnek le tárgyalni az Együtt 2014 többi alapítójával.

Megbukott az Együtt 2014 induló koncepciója; néhány hónap alatt kiderült, hogy a Bajnai Gordon nevével fémjelzett mozgalom nem lesz képes egy, az Orbán-kormány teljes, Jobbikon kívüli ellenzékét lefedő összefogást tető alá hozni.

Ennek belátását jelzi forrásaink szerint, hogy az Együtt 2014 ma már nem az ellenzék egészének lefedésére törekvő ernyőszervezetként, hanem centrumpártként igyekszik magát meghatározni; ráadásul az sem egyértelmű, hogy egy vagy három párt alakul-e az ősszel a teljes ellenzéki összefogás igényével zászlót bontott mozgalom romjain. Sőt: az sem kizárt, hogy az új párt vagy pártszövetség neve nem is Együtt 2014 lesz.

Egy héten belül eldőlhet

Az alapító szervezetek forrásaink egységes állítása szerint egy héten belül döntést kívánnak hozni arról, hogy közös vagy három külön pártban folytassák-e pályafutásukat, amelyek később adott esetben laza választási szövetséget köthetnek egymással.

A Haza és Haladás, illetve a többi tagszervezet hosszú utat járt be, amíg eldőlt, hogy párttá alakulnak. Tavaly év elején, amikor az Origo beszámolt a pártszervezés előkészületeiről, a Haza és Haladás Alapítvány közleményt adott ki, melyben hevesen cáfolták a hírportál információit. Akkor a hvg.hu-nak a Bajnai-stáb több tagja is azt mondta, voltak beszélgetések a párttá alakulásról, ám a többség ez ellen foglalt állást.

Bajnai Gordon – miután jelezte, hogy az Együtt 2014 a közjogi vitákon kívül nem veszt részt a továbbiakban az MSZP kezdeményezte ellenzéki tárgyalásokon – az MTI-nek adott múlt heti interjújában jelentette be, hogy a tavaly októberben létrehozott választási mozgalom elindul a párttá szerveződés útján. A 2009-2010-es kormányfő akkor azt mondta, szervezetépítésbe kezdenek, hogy később minél nagyobb súllyal vehessenek részt az ellenzéki együttműködésben, az Együtt 2014 pedig várhatóan a következő hónapokban párttá alakul.

Bajnai az interjúban választási szabályokkal indokolta a párttá alakulást (sem az előző, sem a tavaly elfogadott törvény nem engedélyezi civil szervezetek indulását – a szerk.), ugyanakkor a hvg.hu-nak korábban több Együtt 2014-hez tartozó forrás arról beszélt, a hatékonyabb működés, az eddig sokszor ellentmondásos kommunikáció irányba állítása is ezt kívánja meg.

Egy héten belül eldőlhet a párttá alakulás menetrendje, még hátra van az Együtt 2014 választási mozgalmat alapító három szervezet vezetőségének közös egyeztetése – beszélt a Bajnai Gordon nevével fémjelzett szervezeten belüli folyamatokról a tárgyalásokra rálátó, neve elhallgatását kérő forrás, ám a Milla egyesület elnöke, Juhász Péter szerint a folyamat lényegesen hosszabb időt vehet igénybe. A Milla ugyanis egyelőre saját stratégiájának kidolgozásával van elfoglalva; erről az egyesület tagjai két hét múlva döntenek, és csak ezt követően lehet szó az Együtt alapítói közötti egyeztetésekről. Addig minden opció nyitott - mondta a hvg.hu-nak Juhász Péter, bár hozzátette: a maga részéről nem támogatná, hogy a Milla önálló párttá váljon.

©

Abszolút többpártrendszer

Úgy tudjuk, hogy az Együtt 2014-ben már tavaly készült egy elemzés arról, hogy milyen feltételeknek kell teljesülni a pártszervezet kiépítéséhez, illetve milyen következményekkel járna a párttá alakulás, mi szól a civil szervezeti forma mellett. Az elemzésben információink szerint két forgatókönyvet vázoltak fel: a Szolidaritás, a Haza és Haladás és az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) egyenként hoz létre egy-egy pártot, végül szövetségre lépnek, vagy a civil szervezetek mellett egy közös párt jön létre.

Forrásaink szerint a három külön párt megalapítása mellett szól, hogy az Együtt 2014-et alapító szervezetek így meg tudnák őrizni önálló identitásukat. „Az önállóság megőrzése a pártelitekkel szemben általában kritikus Milla számára megkönnyítené a civil létből a párttá alakulásba való átmenetet” – értékelte a folyamatot a Haza és Haladáshoz közel álló informátorunk. A hvg.hu tudomása szerint a Haza és Haladásban is erősödik az az álláspont, hogy a hárompárti megoldás előnyösebb lenne a résztvevőknek az egységes párt megalakításánál. Itt szintén a Milla és a többi szervezet közötti feszültségekkel érvelnek e forgatókönyv mellett.

A Bajnai vezette egyesület irányítóit kifejezetten irritálta, hogy Juhász Péter január 11-én a Klubrádióban a Milla természetes szövetségesének azt az LMP-t nevezte, amely novemberi kongresszusán egyértelmű nemet mondott az Együtt 2014-hez történő csatlakozásra, illetve a Bajnai mögé felsorakozásra. Az is meglepte az Együtt egyes vezető politikusait, hogy Juhász a Facebook-oldalán arról írt, nem akarnak volt miniszterekkel tárgyalni, miközben a közjogi ellenzéki egyeztetésre Bárándy Péter volt igazságügyi minisztert küldte a mozgalom, ráadásul a Haza és Haladás vezetője maga is miniszter, illetve kormányfő volt az előző ciklusban.

Bajnai környezetében ennek ellenére vannak, akik úgy érvelnek, a három külön párt alakítása mint szervezeti forma nem elég hatékony, különösen most, hogy a választások közeledtével a kampány-üzemmód gyorsabb döntéshozatalt igényel. Mint korábban megírtuk, többször is gondot okozott az utóbbi hetekben, hogy egyik vagy másik tagszervezet – az Együtt 2014-ben a közös célkitűzésektől részben eltérve – más álláspontra helyezkedett, ugyanakkor a különvélekedését a mozgalom álláspontjaként mutatta be. Ez történt Juhász említett nyilatkozatai esetében, de akkor is, amikor a Szolidaritás úgy döntött, elmegy a Gyurcsány Ferenc pártja által a Fidesz székháza elé szervezett Bayer Zsolt kizárását követelő tüntetésre.

Bajnai múlt heti MTI-s interjúja arra utal, hogy a volt miniszterelnök inkább a három külön pártból álló laza szövetség híve. Akkor azt mondta, egyesülete a következő 3-4 hónapot főleg szervezetépítéssel tölti, céljuk, hogy minél több választóhoz eljussanak. A Haza és Haladás és a szintén a közelmúltban bejegyzett Milla Egyesület külön, de koordináltan, a Magyar Szolidaritás Mozgalommal is egyeztetve kezdi építeni helyi és országos bázisát. Forrásaink egybehangzó állítása szerint a három szervezet közül jelenleg egyedül a Szolidaritás mondhatja el magáról, hogy bármiféle országos hálózattal rendelkezik; Kónya Péter és mozgalma alkupozíciója ezért ma lényegesen erősebb Bajnaiék szemében, mint a Milláé.

Csúcsforgalom a centrumban

Az Együtt 2014 alig néhány hónap alatt jutott el a teljes ellenzéki összefogás vezetésének ambíciójától addig, hogy egy – még csak nem is országos lefedettségű – centrumpárttá kíván alakulni. Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás alelnöke idén januárban azt mondta a Népszabadság blogjának, hogy nem tudnak országos szervezetet kiépíteni, így csak 50-60 helyen indítanak jelöltet, ezért az Együtt csak egy nagyobb ellenzéki összefogás egyik szereplőjeként tud nekivágni a választásnak 2014-ben.

„A párttá alakulás azt jelenti, hogy újra kell értékelnünk azt a célkitűzést, hogy a mozgalom akar az ellenzéki együttműködés ernyőszervezete lenni” – mondta egyik, az Együtt 2014-ben politizáló forrásunk. Az Együtt 2014-ben belátták, hogy a teljes ellenzéki összefogás és Bajnai Gordon közös miniszterelnök-jelöltsége novemberben, az LMP vétója és az MSZP ellenzéki tárgyalásokra tett javaslata nyomán megbukott. A mozgalmat alapító szervezeteknek ezért arra kell törekedniük, hogy meg tudják szólítani azokat a választókat (köztük a 2010-es Fidesz-szavazókat), akik az Orbán-kormány leváltását kívánják, de nem szívesen szavaznának a szocialistákra.

Más kérdés, hogy a Bajnaiék által megcélzott választókra az utóbbi időben igen sokan ráhajtottak. Az önmagát évek óta ide pozicionáló, de Bajnaiékkal a közösködést elutasító LMP-n kívül itt tolong az Együtt 2014 felhívásához is csatlakozott, Ungár Klára vezette SZEMA, a mozgalomhoz ősszel szintén csatlakozni akaró, de az Együtt alapítói által lepattintott Kuncze Gábor Szabadelvű Polgári Egyesülete, a Fodor Gábor által alapítani tervezett, egyelőre ismeretlen nevű liberális párt, de az Index információi szerint Bokros Lajos is ezeknek a választóknak kedveskedne egy vadonatúj formációval.

Ha tehát az Együtt alapítói közös párttal vágnak neki 2014-nek, akkor nem kizárt, hogy 5, ha három párttal, akkor akár 7 formáció is versenghet a Fidesz és az MSZP között elhelyezkedő szavazói réteg kegyeiért.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mogyoróültetvényeket telepítene az agrárminiszter Magyarországra

Mogyoróültetvényeket telepítene az agrárminiszter Magyarországra

Agüero autóbalesetet szenvedett

Agüero autóbalesetet szenvedett

A Notre-Dame lángjai filmsorozatban köszönnek vissza

A Notre-Dame lángjai filmsorozatban köszönnek vissza

Romániában Orban alakíthat kormányt

Romániában Orban alakíthat kormányt

Máris munkában az új filmbizottság: készülhet az Utas és holdvilág film

Máris munkában az új filmbizottság: készülhet az Utas és holdvilág film

Felmentették a férfit, akit hajléktalansága miatt ítéltek el

Felmentették a férfit, akit hajléktalansága miatt ítéltek el