szerző:
hvg.hu

A készenléti rendőrök vetettek véget a Város Mindenkié csoport házfoglaló akciójának szombat este. Hajléktalan aktivisták egy kihasználatlan Csányi utcai épületet foglaltak fel, hogy így demonstráljanak az üresen álló épületek hasznosításáért. Akciójukhoz este a Hallgatói Hálózat ötven tagja is csatlakozott szolidaritásból. Fél 7 körül a készenléti rendőrök körbezárták a házat, és egyenként elvitték a demonstrálókat, összesen harminc civilt előállítottak. Információink szerint a Közterület-fenntartók "megpuccsoltak" egy másik - bejelentett - hajléktalanvédő akciót is a fővárosi Blaha Lujza téren.

Hajléktalan aktivisták több millió lakásszegény nevében foglaltak el egy üres budapesti házat szombat délután - közölték a hvg.hu-val a Város Mindenkié aktivistái.

Az aktivisták VII. kerületi Csányi utca üres épületében Lakhatást! Demokráciát! Jogállamot! feliratú molinót lógattak ki az első emeleti ablakból. A házfoglalók rendészeti eszközök és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását és érvényesítését követelték Orbán Viktor miniszterelnöktől és Tarlós István főpolgármestertől. A hajléktalan aktivistákat közel két tucat fiatal élőlánccal védte a kilakoltatástól.

A hvg.hu videója a délutáni demonstrációról.Az elfoglalt ingatlan a szervezők szerint jól példázza az önkormányzat rendszerváltás óta tartó felelőtlen lakásgazdálkodását. Az önkormányzati tulajdonban lévő műemlék épület sok éve áll kihasználatlanul, és az önkormányzat legalább kétszer próbálta meg eladni ingatlanbefektetőknek. Az ingatlan mára romos állapotban van, vagyis elpazarolt közvagyon, pedig korábban legalább 10 családnak adott otthont - írták közleményükben a civilek.

 Ma Magyarországon több millió ember él lakhatási szegénységben. Közülük kb. 10 ezer ember él Budapest közterületein vagy hajléktalanszállóin, és mintegy másfél millióan élnek emberhez nem méltó lakhatási körülmények között. Mintegy félmillió háztartásnak lehet a lakhatását veszélyeztető díjhátraléka, és minden ötödik háztartásban fordul elő, hogy pénzhiány miatt hátralékba kerültek a lakáshitel törlesztőrészletével.

A foglalás elején megjelent az erzsébetvárosi vagyonkezelő vezetője, és elmondta, hogy az önkormányzatnak semmi köze ahhoz, hogy a ház parlagon hever. Szerinte Hunvald György korábbi polgármestert kellene az aktivistáknak felelősségre vonnia.

Este közbeléptek a rendőrök

Este fél 7 körül megérkeztek a készenléti rendőrség emberei a helyszínre - olvasható a Város Mindenkié Facebook oldalán. A Hallgatói Hálózat 50 aktivistája is feltűnt, ők azért jöttek, hogy kifejezzék szolidaritásukat a megmozdulás szervezőivel. A Csányi utca néhány lakója korábban forró teát vitt a házfoglalóknak, és egyetértéséről biztosította őket. 7 óra körül a rendőrök körbevették a házat, és több aktivistát elvittek - olvasható a Kettős Mérce Facebook oldalán.

Körbezárták a rendőrök az épületet
©

A demonstrálókat egyenként emelték ki az élőláncból. "Az oszlatás folyik, az utcán állókat folyamatosan hátrébb szorítják, az intézkedést elszeparálják, így nem tudjuk pontosan, hogy milyen intézkedés történik" - írták facebookos tudósításukban a Város Mindenkié tagjai. A Kettős Mérce szerint a rendőrök az újságírókat is kiszorították. Az utcán demonstrálókat este 8 órára egészen a Klauzál térig szorították ki.

A rendőrök intézkedése közben "Veletek vagyunk!" kiáltás , valamint dobpergés visszhangzott a Csányi utcán - írja a Város Mindenkié Facebook oldalán.

Este kilenc órára szinte az összes tüntetőt eltávolították a háztól. A szervezők későbbi közleményükben azt írták, hogy harminc aktivistát vettek őrizetbe. A civilek arra számítanak, hogy az előállított demonstrálókat nyolc órán át benntartják a rendőrségen. A Facebookon a civilek megköszönték a támogatást mindenkinek, különösen a Hallgatói Hálózatnak és a Rhytms of Resistance-nek, amely dobszóval kísérte az esti eseményeket.

A Blaha Lujza téri demonstrációt előre megpuccsolták?

A hvg.hu munkatársa a Blaha Lujza téri aluljáróból jelezte este fél kilenc körül, hogy ott a közterület-fenntartók egyenruháját viselő emberek intézkednek a hajléktalanok ellen, próbálják őket eltávolítani, miközben 80-100 ember figyeli őket. Kiderült: a Börtön helyett lakhatást Facebook oldal aktivistái gyülekeznek, akik azt mondták: a közterület-fenntartók előre "megpuccsolták" az ő, este 10 órára, az aluljáróra bejelentett demonstrációjukat, azaz az évek óta megrendezett Szolidaritás Éjszakáját.

A közterületesek táblákkal veszik fel a harcot a Blaha Lujza téren
©

A Csányi utcából kiszorított tüntetők azt ígérték, csatlakoznak a Blaha Lujza téri demonstrációhoz. A Blaha Lujza téri demonstrálók munkatársunknak azt mondták, élőlánccal fogják megakadályozni, hogy elvigyék a hajléktalanokat.

A Kettős Mérce Facebook oldalán is azt írták este kilenc óra után, hogy a közterületesek elkezdték elküldeni a hajléktalanokat, ám ezt a Szolidaritás Éjszakája nevű, felszíni rendezvény résztvevői megakadályozták. A közteresek ez után "munkaterület" feliratú táblákat raktak ki a falak mellé.

A Blaha Lujza téren este 6 órakor kezdődtek a Szolidaritás Éjszakájának felszíni programjai: ételt osztottak - egy ismeretlen adományozó száz adag túrógombóccal egészítette ki a menüt, egy házaspár 800 palacsintát sütött. Felszólalt Bárdos-Deák Ági és Dr. Flash. A felszíni események este 10-kor véget értek, a demonstrálók ez után program szerint levonultak az aluljáróba, hogy együtt virrasszanak a hajléktalanokkal. Az aluljáró fal menti területeit azonban a közterület-fenntartók elkordonozták, ezért bizonytalan, hol fognak a hajléktalanok és a demonstrálók éjszakázni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Halogatni szokta teendőit? Ezzel talán megszabaduhat ettől a rossz szokástól

Halogatni szokta teendőit? Ezzel talán megszabaduhat ettől a rossz szokástól

20-25 fok lesz ma is

20-25 fok lesz ma is

Vélhetően a kórházaknál a legdrágább parkolni ma Magyarországon

Vélhetően a kórházaknál a legdrágább parkolni ma Magyarországon

Nem elég a szelektív szemét körüli mizéria, leáll egy fontos hulladéktípus gyűjtése

Nem elég a szelektív szemét körüli mizéria, leáll egy fontos hulladéktípus gyűjtése

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

„Egy mondat”: a hajléktalanságban élők védelmében tüntettek a fővárosban

„Egy mondat”: a hajléktalanságban élők védelmében tüntettek a fővárosban