szerző:
hvg.hu

Tegnap lejárt a jelentési határidő, de egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy hány kormánypárti polgármester és alpolgármester tesz eleget Orbán Viktor kérésének, vagyis fizeti vissza vagy fordítja jótékony célokra az év végi jutalmát - írta a Blikk. A lap szerint a Fideszhez "százával" érkeznek a jutalmakról szóló önkormányzati jelentések, amelyek még feldolgozás alatt állnak.

A Miniszterelnökségen néhány nap türelmet kértek az év végi önkormányzati jutalmakat illető jelentések eredményével kapcsolatban - közölte a Blikk. "Százával érkeznek a jelentések, ezeknek az összegzése folyik" - mondta a lapnak a miniszterelnöki stáb egyik neve elhallgatását kérő tagja.

Korábban a Blikk írt arról, hogy 32 fideszes polgármester és alpolgármester összesen ötvenmillió forint jutalmat vehetett fel az év végén, közülük hatan ráadásul országgyűlési képviselők is. A Népszava pedig arról írt, hogy a Főpolgármesteri Hivatal dolgozói között 2012 végén több mint 300 millió forint jutalmat osztottak szét.

Később azonban Orbán Viktor azt kérte, minden érintett fizesse vissza a jutalmat vagy fordítsa azt jótékony célra.

Kubatov Gábor pártigazgató és Kocsis Máté kommunikációs igazgató a Fidesz választókerületi elnökeinek akkor azt írta, "kérjük szíves és gyors közreműködéseteket abban, hogy a miniszterelnök határozott kérése minden településen érvényesüljön: a kormánypárti polgármesterek és alpolgármesterek nem vehetnek fel jutalmat, ha valaki mégis így tett, az szerdáig fizesse azt vissza, vagy fordítsa ellenőrizhető módon jótékonysági célokra, az általa vezetett településen".

A Blikk ma azt írta, nem talált olyan fideszes önkormányzati vezetőt, aki dacolt volna Orbán határozott kérésével. Korábban egyedül Varga József országgyűlési képviselő és ferencvárosi alpolgármester nyilatkozta azt a lapnak, hogy inkább gyerekei tandíjára költi a jutalmat. Most a Blikk nem tudta elérni Vargát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!