szerző:
Ivanyos Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába szeretne évek óta gyereket egy pár, csak akkor kaphatnak orvosi segítséget, ha az állam előtt „papíron” is vállalják a kapcsolatukat. Bár felajánlották, hogy állják a drága beavatkozás költségeit, kapcsolatuk szentesítése nélkül nem kerülhetnek be a lombikbébiprogramba. Viszont egy ismeretlen spermadonorral már más a helyzet. Az illetékes minisztérium segítség helyett kioktatta őket.

„Mi mindenképpen szeretnénk a lombikbébiprogramban részt venni. Ám törvényi akadályokba ütközik, hogy a páromtól szüljek gyereket” – mondta Balogh Eszter, 38 éves gyermektelen nő a hvg.hu-nak.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint minden ötödik pár szembesül azzal, hogy nehezen vagy egyáltalán nem sikerül természetes úton a gyermekáldás. A meddőségben közel 400 ezer embert érintett, és számuk napról napra növekszik. Nekik jelent nagy segítséget a mesterséges-megtermékenyítés, a lombikprogram és az inszemináció, ám ha nincs "papírra vetve" a kapcsolatuk, legfeljebb egy idegen spermadonortól kaphatnak segítséget.

Papír kell a gyerekcsináláshoz

Eszter öt éve él együtt párjával. Már nagyon régóta szeretne gyermeket, 2011 óta próbálkoznak. „Voltunk minden szükséges kivizsgáláson, mindkettőnknél rendben találtak mindent. Illetve részt vettünk három inszeminációs kezelésen, sajnos egyik sem sikerült. Két hónapja azonban spontán terhes lettem, de lelki okok miatt elment a baba” – mondta Eszter. Az orvosok szerint várniuk kellene még, de a pár mindenképpen szeretne a lombikprogramban részt venni, mivel a nő 38 éves, és ebben a korban egyre nehezebb természetes, illetve mesterséges úton is teherbe esni.

Lombikbébiprogramban fogant baba ultrahangon
©

Ám nem egyszerű az eljárás, a párnak szembesülnie kellett a törvényi akadályokkal. Magyarországon jelenleg a lombikprogramban való részvétel egyik feltétele, hogy a felek házasok legyenek, vagy közjegyző előtt írjanak alá az élettársi kapcsolatról szóló nyilatkozatot. Amíg a papírokat be nem szerzik, addig Eszter jogilag egyedülállónak számít.

Az egyedülálló nők pedig az előírások szerint csak anonim donortól kaphatnak spermát. Tehát Eszter és párja együtt nem vehet részt a programban, mivel nincsenek összeházasodva és nem is szeretnének – szerintük ugyanis nem a „papír” igazol egy jó kapcsolatot. Emellett a férfinak már volt egy házassága és rossz tapasztalatai voltak, de mindenképpen szeretne gyereket Esztertől. Ám ezt a törvények kizárják, Eszter csakis egy teljesen idegen férfi spermáját kaphatná meg - ugyanis ezt viszont lehetővé teszik a jogszabályok.

Mi az az inszemináció? Mennyibe kerül a lombikprogram?

Amennyiben természetes úton nem sikerül teherbe esnie egy nőnek, két mesterséges megoldást alkalmazható: az inszemináció és a lombikprogram – a nemzetközi nevén IVF (in vitro fertillisation). Elsőként az inszeminációt szokták elvégezni, ha van esély arra, hogy ezzel az eljárással teherbe esik a nő. Ennél a beavatkozásnál a frissen leadott spermiumváladékot előkészítés után egy vékony katéteren keresztül a méhüregébe fecskendezik. Az inszemináció egy kifejezetten egyszerű eljárásnak számít, kevesebb mint fél óra, ám hatékonysága csekély – csak a 15 százaléka sikeres.

Ha sikertelenek az inszeminációk – vagy már eleve az előzetes vizsgálaton kiderült, nem is érdemes alkalmazni –, akkor a lombikprogramot szokták kezdeményezni. Ebben az esetben laboratóriumi körülmények között egy „lombikban” végzik el a megtermékenyítést, majd az embriót beültetik az anya méhébe. A nők 40-45 százaléka esik teherbe 37 év alatt, az idősebbeknél már kisebb erre az esély – mondta Fülöp István, Róbert Károly Magánklinika meddőségi és endoszkópos specialistája a hvg.hu-nak.

A jogszabály szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) öt lombikprogramot teljes mértékben finanszíroz. Emellett a betegbiztosító a kezelésekhez szükséges gyógyszereket 70 százalékban támogatja. Eszter elmondta, hogy ők nem élnének ezzel a lehetőséggel, inkább kifizetnék az eljárást, és egy magánkórházban végeztetnék el a beavatkozást – ám a törvény még így sem engedélyezi, hogy ismerős legyen a spermadonor. Fülöp azt mondta, hogy egy lombikprogram költsége 300-350 ezer forint, amiben nincs benne a gyógyszeres kezelés költsége. Egy inszeminációs kezelés ára pedig 60-80 ezer forint a klinikán.

Ismeretlen lenne az apa

„Ez azért is furcsa, mert ha valaki spontán módon teherbe esik, előtte semmilyen nyilatkozatot nem kell aláírnia, bárkinek lehet bárkitől gyereke. A lombikprogram a gyermeknemzés egyik formája, nem kellene beleszólni abba, kitől van az ivarsejt. Semmiképpen sem szeretném, hogy egy ismeretlen férfi legyen a gyermekem apja” – tette hozzá.

Ha a gyerek ismeretlen apától születik, akkor semmilyen esélye sincs arra, hogy megismerje őt, mivel a szabályok szerint a donor a procedúra elején lemond a gyermekről, és nem kell semmilyen kötelezettséget vállalnia a nevelésében, eltartásában.

A pár úgy döntött, megkérdezi az illetékes állami szerveket arról, hogy mi az oka az életszerűtlen előírásoknak. Eszter a hvg.hu-nak azt mondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának decemberi leveléből nem kaptak érdemi választ a kérdéseikre, de „kioktatást” igen.

Bärnkopf Zsolt egészségügyi osztályvezető levelében azt írja, egyrészt nem feltétlenül volt indokolt a három mesterséges megtermékenyítési kísérlet, és nem lenne indokolt a lombikprogramban való részvétel sem, mivel a pár egészséges. Az osztályvezető szerint még várakozniuk kellene, hátha természetesen úton megfogan a gyermek. Bärnkopf nem vette figyelembe a nő életkorát, valamint azt sem, hogy ennyi idő után – ha valaki nem esik teherbe – az orvosok mindenképpen javasolni szokták, hogy más úton is próbálkozzanak.

Sokan vágynak erre a pillanatra
©

Emellett a válaszlevél azt is felveti, talán a leendő apának mégsem annyira fontos a gyermekvállalás, ha nem hajlandó arra, hogy a jogszabály által megkívánt életközösségi nyilatkozatot aláírja. Eszter szerint a feltételezés kifejezetten sértő párjára nézve. „Nem azzal kellene foglalkozniuk, hogy milyen kapcsolatban vagyunk, hanem azzal, hogyan tegyék lehetővé minél több meddő párnak a lombikprogramban való részvételt” – tette hozzá. (Az ügy a parlamentben is vita tárgyát képezte, Balog Zoltán miniszter írásban fejtette ki a véleményét, melyben hnagsúlyozta "a beavatkozás költségének páciens általi kifizetése sem mentesít a megfelelő jogszabályi kötelezettségek alól".)

A petesejtnél más a helyzet

Megkérdeztük Kovácsy Zsombor egészségügyi jogászt, aki szerint az anonimitás fő oka az lehet, hogy nem célszerű olyan származási kapcsolat teremtése, amely a későbbiekben nem feltétlenül kívánatos sem a biológiai apa, sem a gyermek részéről. Úgy véli, a törvényalkotó szándéka az volt, hogy a vér szerinti apának és a gyermeknek ne legyenek később egymás felé kötelezettségei a kapcsolattartás, a tartásdíj, időskori eltartás vagy az öröklés területén. Ám jogalkotók valószínűleg nem számoltak azzal, hogy lesznek olyan párok, akiknek indokolt a programban való részvételük, de nincsenek összeházasodva és élettársi kapcsolatban sincsenek, de közösen szeretnének gyermeket.

A spermadonorokra vonatkozó szigorú kikötés ráadásul nehezen érthető a petesejtre vonatkozó előírások fényében. A petesejt adományozásakor ugyanis lehetőség van arra, hogy egy közeli családtag – a férj vagy a feleség hozzátartozójának – petesejtjét használják fel a lombikprogramhoz. Ebben az esetben is kaphatnak anonim donortól ivarsejtet, igaz, szabadon választott „ismerőstől” itt sem megengedett a donáció.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Elakadt és visszafejlődik a magyar lombikbébiprogram

Az elmúlt években a gyermektelenek aránya Magyarországon tovább növekedett, a hazai lombikbébiprogram fejlődése mégis elakadt, sőt visszafejlődési tendenciák is megjelentek – közölte a Budai Lombikbébi Közhasznú Egyesület pénteken.

MTI Plázs

Növelheti a mellrák kockázatát a lombikbébi-kezelés

Akár 50 százalékkal is nagyobb lehet az emlőrák kialakulásának kockázata azoknál a fiatal nőknél, akik lombikbébi-kezelést kaptak – figyelmeztetnek a szakemberek. A különböző korosztályok együttes vizsgálata ugyanakkor nem mutatott általános összefüggést a lombikbébi-kezelés és a mellrák kialakulásának megnövekedett kockázata között.

MTI Plázs

Elérte az 5 milliót a lombikbébik száma

Elérte az 5 milliót a mesterséges megtermékenyítéssel született gyerekek száma 1978 júliusa óta, amikor világra jött Louise Brown, az első lombikbébi - derül ki az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) közleményéből, amelyet a szervezet július 1-től 4-ig Isztambulban megrendezett éves találkozója alkalmából adtak ki.

MTI Plázs

Lombikbébi-eljárás: felesleges 3 embriót beültetni

A brit termékenységi kezelések eredményének áttekintése azt mutatja, hogy nem született nagyobb eséllyel gyereke azoknak a nőknek, akiknek három vagy több megtermékenyített embriót ültettek be azokhoz képest, akiknek csak kettőt.

MTI Plázs

Tizenöt petesejt a sikeres lombikbébi kezelés kulcsa

Mintegy tizenöt petesejtet kell leszívni egyetlen menstruációs ciklus leforgása alatt ahhoz, hogy a legnagyobb legyen az esélye a lombikbébi kezelés általi teherbe esésnek - jelentették be szerdán brit szakemberek.

Tarlós nem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó milliárdokról

Tarlós nem érti, Persányi miért hallgatott a hiányzó milliárdokról

Különleges funkciót találtak az Android 11-ben, és nem tudni, hogyan működik

Különleges funkciót találtak az Android 11-ben, és nem tudni, hogyan működik

310 lóerős motort és zöld rendszámot kapott az új Seat Leon

310 lóerős motort és zöld rendszámot kapott az új Seat Leon

Ha ilyen SMS-t kap, inkább törölje, nehogy megadja az adatait

Ha ilyen SMS-t kap, inkább törölje, nehogy megadja az adatait

Már két halottja van a koronavírusnak Olaszországban

Már két halottja van a koronavírusnak Olaszországban

Lehetséges-e nemet váltani, vagy nem nélkül élni?

Lehetséges-e nemet váltani, vagy nem nélkül élni?