szerző:
MTI/Magyar Nemzet

Csökkenhet a szemétszállítás és a lomtalanítások gyakorisága egyes településeken, egy iparágat belülről ismerő szakértő szerint több településen is erre kényszerülhetnek a hulladékszállítást végző cégek - írja a keddi Magyar Nemzet.

A szolgáltatás színvonalának csökkentésével a társaságok azt kompenzálnák, hogy a januárban életbe lépett törvény jelentős többletterhet rótt a cégekre, eközben viszont csak 4,2 százalékkal emelhették a szolgáltatás árát a tavalyi szinthez képest, ami így nem fedezi a működési költségeket.

Az iparág szerint a problémára az jelenthetne megoldást, ha tudni lehetne, pontosan mit kellene tartalmaznia az alapszolgáltatásnak a szemétszállítás terén, erre azonban nem terjed ki a szabályozás. Mint a lap forrása kifejtette, ha le lennének fektetve ezek a tevékenységek, azokhoz költségminimumokat lehetne rendelni.

Az új hulladékról szóló törvény értelmében július 1-jétől csak olyan társaságok végezhetnek szemétszállítást, amelyekben az önkormányzat vagy az állam többségi tulajdonnal rendelkezik. A legtöbb cég azonban egyelőre kivár.

Ennek egyik oka, hogy a már hatályba lépett törvény mellé még nem jelent meg az összes részletet szabályozó végrehajtási rendelet. Másfelől az itt működő nagyobb külföldi vállalatok arra kérték Brüsszelt, vizsgálja meg, hogy a magyar szabályozás összhangban áll-e az uniós szabályokkal. Az eljárás a törvény hatálybalépése után indult el, ezért a legtöbb szereplő ennek az eredményét várja - ismerteti a lap.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!