szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanácsot (FÉT) nevezi meg a felsőoktatás ágazati jelentőségű munkaügyi, szociális, élet- és munkakörülményekkel, valamint a személyi juttatásokkal kapcsolatos kérdéseinek egyeztetésére - reagált Maruzsa Zoltán arra, hogy a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete miért nem kapott meghívást a felsőoktatási kerekasztal csütörtöki alakuló ülésére.

Mint a felsőoktatási helyettes államtitkár szerdán az MTI-nek idézte: a törvény hivatkozott rendelkezése azt mondja ki, hogy "A felsőoktatás ágazati jelentőségű munkaügyi, szociális, élet- és munkakörülményekkel, valamint a személyi juttatásokkal kapcsolatos kérdéseinek egyeztetésére Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács keretében kerül sor."

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával január 21-én megkötött részmegállapodásban ideiglenes jelleggel működő felsőoktatási kerekasztal felállítását határozták el a felek. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete nem kapott meghívást a Felsőoktatási Kerekasztal alakuló ülésére hiszen, a Felsőoktatási Kerekasztal napirendjén nem szerepelnek olyan kérdések, amelyek a FÉT részvételét, illetve a FÉT-tel való egyeztetést indokolnák. Ezen tényről Tőrös Szilárd elnököt is tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága.

Maruzsa Zoltán szerint ezekre tekintettel kevéssé érthető az FDSZ szerdai közleménye. A FÉT legutóbb tavaly december 20-án ülésezett, így végképp nehezen értelmezhető, miért hiányolja az oktatási kormányzat tárgyalókészségét az FDSZ - jegyezte meg a felsőoktatási helyettes államtitkár.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) szerint ismét nagy hibát vétett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely nem hívta meg a szervezetet a felsőoktatási kerekasztal csütörtöki alakuló ülésére.

A szervezet szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: az FDSZ többször is jelezte, hogy részt kíván venni a felsőoktatás jövőjét meghatározó döntéseket előkészítő fórum munkájában.

Mint írták, érthetetlen, szakmailag és politikailag is indokolatlan az FDSZ képviseletének negligálása, hiszen a felsőoktatásban dolgozókat, az oktatókat és az oktatást közvetlenül segítőket képviseli.

Az állásfoglalásban felidézték, hogy az FDSZ 25 éve bejegyzett, alulról építkező, demokratikusan választott vezetőkkel rendelkező, alapszabályában deklaráltan pártpolitikától mentes legitim érdekképviseleti szerv, mely a hatályos törvényekben leírt jogosítványokkal bír.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A felcsúti lesz a fociakadémiák akadémiája

A felcsúti lesz a fociakadémiák akadémiája

500 millió Facebook-felhasználó adatait árulják az interneten, köztük a telefonszámokat is

500 millió Facebook-felhasználó adatait árulják az interneten, köztük a telefonszámokat is

Tökéletes állapotban megmaradt darazsakat találtak egy 100 millió éves borostyánkőben

Tökéletes állapotban megmaradt darazsakat találtak egy 100 millió éves borostyánkőben