szerző:
hvg.hu

Némi adok-kapok a közösségi oldalakon, egy kis odamondogatás a másik félnek a sajtóban, átálló, maradó, hezitáló tagok és képviselők, miközben csütörtökön délelőtt megkezdődnek az egyeztető tárgyalások a kulturált szétválásról - zavartalanul zajlik az LMP szakadása. Hogy miként fognak együtt dolgozni februártól a közös parlamenti frakcióban, arról senkinek nincs konkrét ötlete.

„Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Schiffer András/Karácsony Gergely a Lehet Más a Politika – Párbeszéd Platform frakció nevében” – az általunk megkérdezett zöld, párbeszéd-zöld képviselők szerint valahogy így nézhet ki majd a február 11-i parlamenti szezonkezdet a frissen szakadt párt képviselői és tagsága számára. Az LMP és a távozó Párbeszéd Platform tagjai csütörtök délelőtt kezdenek tárgyalásokat a békés válásról és a közös parlamenti munkáról (hiszen külön-külön egyik csapat sem tudna önálló frakciót alakítani), de a párttagság szintjén már megindult a szétválás.

Az elmúlt néhány napban LMP-ből távozók és a maradók is önmaguk mögött érzik a tagság és a szimpatizánsok támogatását. Különböző csatornákon – főként a Facebookon – a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai és az LMP-ben maradók is arról számoltak be, hogy hirtelen nagy lett az érdeklődés, levelek és telefonhívások sokaságát kapták, amelyekben a szimpatizánsok támogatásukról, vagy csatlakozási szándékukról biztosították őket.

Számmágia

Az LMP kongresszusa szombaton döntött arról, hogy nem változtat a tavaly novemberben elfogadott politikai stratégián, és nem csatlakozik a Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök nevével fémjelzett Együtt 2014 mozgalomhoz. A számukra nem elfogadható döntés miatt az összefogást sürgető Párbeszéd Platform tagjai kiléptek, és saját párt alapítását jelentették be. A parlamenti képviselők ugyanakkor nem mondtak le mandátumukról, és valószínűleg továbbra is egy frakcióban marad a két szárny.

Hasad a párt: egyelőre nem tudni, milyen arányban távoznak a platformisták, hányan maradnak
©

A szakítás után különböző számok jelentek meg arról, hányan tartanak a platformmal, és hányan maradnak a pártban. Schiffer András frakcióvezető vasárnap körülbelül hetven távozóról beszél, ami szerinte a párt tagságának kevesebb mint tíz százaléka. Egy, a platformmal tartó képviselő viszont szerdán úgy becsülte, a budapesti önkormányzati képviselők fele, vidéken 40 százaléka mehet a platformba. „Lehet számmágiázni, de az LMP aktív tagsága nagyjából 300 főt számlál, ennek a fele vagy csatlakozott már a platformhoz, vagy szimpatizál” – mondta Szabó Tímea.

"Ugyanaz a helyzet, mint ami a kongresszus idején, és amire lehetett számítani: hetven ember hagyta el eddig a pártot, és körülbelül kilencvenen fogják szerintem" - mondta Schiffer András. Az LMP frakcióvezetője szerint a megyei szervezetek túlnyomó része marad, Pest megyében ötből egy alapszervezetben lehet "kritikus" a helyzet a kilépések miatt, a tíz budapesti szervezetből 1-2-ben lehetnek komolyabb átlépések, ebből egy budaiban jelentősebb. "Ugyanakkor a következő hetekben csatlakozók ezt bőven kompenzálni fogják majd" - mondta.

Pontos számok egyelőre nem ismertek, hiszen minden párttagnak egyenként kell bejelentenie, ha ki kíván lépni. Kissé elnagyoltan azt mondhatnánk, hogy – a hvg.hu által eddig összegyűjtött, de csak részben megerősített információk szerint – a budai és a pesti belső kerületek tagsága, valamint Komárom-Esztergom, illetve Fejér megye LMP-s tagjai között a többség a Párbeszéd Platformmal tart az újonnan megalakítandó pártba, a többiek maradnak.

Biztosan megy, biztosan marad

Biztosan kilép nyolc parlamenti képviselő mellett a háromfős fővárosi közgyűlési frakció, illetve a II. kerületi képviselő-testület két LMP-s tagja, illetve szintén budapesti Erőss Gábor, a párt korábbi stratégiai-közpolitikai ügyvivője. Meg nem erősített hírek szerint a platformmal tart a párt VI. kerületi önkormányzati képviselője, Cake Olivio is. Szabó Zsolt, a párt dunaújvárosi önkormányzati képviselője megerősítette távozását, és a helyi duol.hu úgy tudja, a megyei tagság többsége vele tart.

Budapesten biztosan LMP-sek maradnak a VII., VIII. és XIV. kerületi önkormányzati képviselők. A vidékiek közül eddig Horváth Zoltán szombathelyi önkormányzati képviselő erősítette meg a maradását. Az információk ugyanakkor néha ellentmondani látszanak egymásnak. Egy forrásunk szerint Békésből, Hajdú-Bihar megyéből, Szabolcs-Szatmárból, Vas, valamint Győr-Moson-Sopron megyékből is lesznek távozók. Más szerint eddig nagyságrendileg 70-en jelentették be a kilépésüket, de őket a következő hetekben még ennyi követhetik.

A tagok mozgását információink szerint mindkét tábor igyekszik befolyásolni, vagyis élénk kampány, országjárás folyik az érintettek meggyőzésére. Ennek egyik jele, hogy a platformhoz tartozó képviselők, illetve Schiffer András Facebook-oldalait folyamatosan reklámozzák a közösségi oldalon. A platform oldalát egyébként eddig mintegy kétezren lájkolták. Egyik üzenetükben azt íták: már több százan kitöltötték a kérdőívet, amelyben tagokat és szimpatizánsokat toboroznak.

Egy, a pártban maradó LMP-s szerint már korábban is érezhető volt a vidék-főváros ellentét. Ennek oka szerinte az, hogy vidéken az elmúlt időszakban mintegy másfélszeresére nőtt a tagság (ami azért egy körülbelül 700 tagú pártban nem jelent tömegeket). Ők úgy érezték, motorként hajtják a pártot, miközben budapesti társaik „beültek a tutiba”, hiszen a fővárosban volt a legtöbb önkormányzati képviselő, illetve a frakció körül lévő mintegy 30 állást is zömében budapestiek töltötték be.

Egy kis adok-kapok

A szövetségi politikán túl más kérdésekben is kiéleződött az ellentét. A tagság egy része például sérelmezte, hogy a budapestiek olyan „liberális”, emberi jogi témákat vettek elő, amelyeket vidéken „nem tartanak kulcskérdésnek”. Konfliktust okozott a Karácsony Gergely képviselő nevéhez kötődő, sikertelen népszavazási kezdeményezés is, amelyről egyik forrásunk szerint a Baranya megyei szervezet hiába igyekezett lebeszélni a pártvezetést (később mégis ők gyűjtötték a legtöbb aláírást).

Bár mindkét fél kulturált elválásról beszélt, a szakítás után felerősödtek a barátságtalan hangok. A platformmal tartó Szabó Tímea Facebook-oldalára például valaki azt írta: „Nem fogjátok leváltani [a kormányt], mert ti hiteltelenek vagytok! Mint azok, akikkel szövetkeztek!”. Egy másik bejegyzés pedig azt üzeni: „Nincs szükségünk rátok! Elég az elvtelen ingyenélőkből, húzzatok el!”. Ez utóbbi utal a legkényesebb kérdésre, a mandátumok sorsára. A pártból távozó képviselők nem kívánnak lemondani, hanem megtartanák az LMP listáján szerzett képviselői székeiket.

A két fél elvileg olyan megoldásban gondolkodik, amelyben nem szűnne meg a parlamenti frakció, hanem közös képviselőcsoportban dolgozna tovább a két csapat. Ez egyelőre elképzelhetetlen nehézségeket okozhat, de még bonyolultabb lesz a fővárosi frakció kérdése. Ott ugyanis mindhárom képviselő kilép a pártból, viszont lehet, hogy LMP-frakció néven a közgyűlés tagjai maradnak. Ráadásul a fővárosi frakció munkatársaiként dolgoznak a közlekedési munkacsoport tagjai, akiknek munkájára mindkét fél számítana.

A csütörtökön tárgyaló delegációk feladata lesz olyan kényes kérdésekben is megállapodni, mint a mintegy 100 millió forinttal gazdálkodó pártalapítvány pénze, vagy hogy a parlamenti frakció mellett dolgozó több mint harminc fő- és mellékállású szakértő innentől kezdve milyen arányban dolgozzon a két csapatnak. Mint egy forrásunk fogalmazott, a fő cél, hogy lehetőleg mindenki megtartsa állását, de kérdés, hogy ez hogyan valósítható meg, ha a csapat nagyobbik része húz valamelyik irányba.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Török Gábor szerint elvész az LMP-frakció

A kialakult helyzetben az LMP mindkét irányzata is jobban jár az elválással, mintha a feleket kölcsönösen bénító belső válság állapotában maradtak volna - fogalmazott blogján Török Gábor politológus az LMP hétvégi kongresszusának fejlemélnyeit értékelve.

MTI Itthon

Hat LMP-s tárgyal a szakadárok három tagjával

Az LMP országos választmánya (ov) hattagú delegációt jelölt ki arra, hogy tárgyalásokat kezdjenek a pártból kivált Párbeszéd Magyarországért Platformmal - közölte az ov szerdai ülését követően az MTI-vel Heltai László szóvivő. A platform részéről Karácsony Gergely, Szabó Tímea és Szabó Rebeka vesz majd részt az első megbeszélésen.

hvg.hu Itthon

Csalódott fideszesekre számít a megfogyatkozott LMP

Új lehetőségként tálalják a tagság felé az LMP szóvivői a hétvégi kungresszus után bekövetkezett pártszakadást. A nyilvánosságra hozott levél szerint az LMP így távol tudja magát tartani a "korrupt politikai panoptikum arcképcsarnoktól", és megpróbálhatja megszólítani a csalódott Fidesz-szavazókat. A kilépőkkel a levél szerint jó viszonyra törekednek, mert egyszer még lehetnek szövetségesek.

MTI Itthon

Elemzők: az LMP szakadásával részsikert ért el az Együtt 2014

A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint az LMP-ben kialakult konfliktusban Schiffer András frakcióvezető a párt identitását, vagyis a jelenlegi politikai elittel szembeforduló stratégiáját igyekezett védeni, míg az ellenzéki szövetkezést támogatóknak elsősorban egzisztenciális motivációik lehettek. A Political Capital szerint az LMP kudarcot vallott a kétpólusú pártrendszer és a politikai kultúra megújításában.

MTI Itthon

Csütörtökön kezdhet tárgyalni az LMP és szakadárjai

Legkorábban csütörtökön kezdődhetnek meg a tárgyalások az LMP és a Párbeszéd Magyarországért Platform pártból kilépett tagjai között az ellenzéki párt parlamenti frakciójának sorsáról – mondta el hétfőn az MTI érdeklődésére Heltai László.

MTI Itthon

A kilépett LMP-sek nem mondanak le a budapesti frakcióról

A Párbeszéd Magyarországért Platform ragaszkodik a fővárosi frakcióhoz - mondta újságíróknak szerdán Jávor Benedek. A platform alapító tagja szerint az LMP budapesti képviselőcsoportja egységesen lépett ki az LMP-ből és ennek a közösségnek "továbbra is frakcióként kell működnie".

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

Lezuhant egy siklóernyős Iszkaszentgyörgynél

Lezuhant egy siklóernyős Iszkaszentgyörgynél

Kegyetlen búcsúra készülhetnek a Barátok közt rajongói

Kegyetlen búcsúra készülhetnek a Barátok közt rajongói

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

Megszüntetné a panelházak szemétledobóit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete

Megszüntetné a panelházak szemétledobóit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete

Roham lesz az ügyfélszolgálatokon a rezsiutalványok miatt

Roham lesz az ügyfélszolgálatokon a rezsiutalványok miatt