szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még ezen a héten megjelenhet a nagy értékű rákgyógyszerek felhasználását szabályozó rendelet, amelynek első változata a múlt év végén nagy visszhangot váltott ki – írja a csütörtöki Magyar Hírlap a Medicalonline.hu egészségügyi portálra hivatkozva. Bizonyos elemeit javították, ám a kitétel maradt, hogy az OEP csak a harmadik, hatásos kezelés esetén vehetné át a finanszírozást.

A rendelet, mint arról a hvg.hu is beszámolt, csak lépcsőzetesen engedélyezi az egyes terápiák alkalmazását a rákbetegeknél. A gyógyítást az olcsóbb gyógyszerekkel kellene kezdeniük az orvosoknak, és csak akkor alkalmazhatnák a drága rákgyógyszereket, ha az olcsó nem válik be. A végstádiumban lévő rákbetegek pedig egyáltalán nem juthattak volna hozzá a drága gyógyszerekhez. A kormány honlapján közzétett rendelettervezet általános felháborodást váltott ki.

A legújabb rendelettervezet - amely a héten megjelenhet - szerint azonban több helyről kihúzták, hogy ha két egymást követő képalkotó diagnosztikai kontroll során komplett klinikai "tünetmentes állapot" igazolódik, a kezelést fel kell függeszteni. Emellett sok esetben a szereket nemcsak első vonalbeli, hanem másod- és harmadvonalú kezelésnél is adni lehetne majd.

A portál szerint a dokumentum több pontjából is eltűnt az a feltétel, hogy operálhatóvá váljon a beteg. A tervezet legfontosabb újdonsága azonban megmaradt: az OEP csak a harmadik és csupán hatásos kezelés esetén vehetné át a finanszírozást a gyártótól. Ennek hatására a készítményhez az eredetileg tervezettnél több beteg férne hozzá, ám mindazok, akiknek időközben nőtt a daganatuk, kiesnek a kezelésből. Ha viszont jól reagálnak majd a modern szerekre, a biztosító "átveszi" őket, s mindaddig finanszírozza a gyógyításukat, amíg az hatásos vagy szükséges.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták

Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket

Annyi a covidos Balassagyarmaton, hogy a polgármester arra kéri a szülőket, ne vigyék iskolába a gyerekeket