szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lukra futott a Magyar Nemzet a diákaktivisták állítólagos SZDSZ-es kapcsolatait „leleplező” cikkében: a hírlap állítása szerint „diáktüntetők” részt vesznek február 4-én részt a Budai Liberális Klub kerekasztal-beszélgetésén, azonban a hvg.hu-nak a résztvevők között említett diákaktivisták cáfolták, hogy elfogadták volna a Klub meghívását. Az MNO által az SZDSZ-szel összefüggésbe hozott Hallgatói Hálózat szintén elutasította a szervezet meghívását, amelyet szerintük az MNO-nak is tudnia kellett.

„Az MNO megint jól leleplezett minket, még mindig nem ismerik ki magukat a belső rendszerünkben” – reagált a Hallgatói Hálózat a Magyar Nemzet Online cikkére. A hírportál korábban azt írta, „egykori SZDSZ-es bázison teszik majd tiszteletüket a pártfüggetlenségüket korábban sűrűn hangoztató diáktüntetők” – a HaHa azonban saját belső szavazását nyilvánosságra hozva közölte: a diákszervezet semmiféle együttműködést nem tervez az oktatásügyi kerekasztal-beszélgetést szervező Budai Liberális Klubbal. Az MNO a Klub által küldött meghívókra hivatkozva állította azt is, hogy a február 4-i rendezvényen Ábrahám Máté (Középiskolai Hálózat), Kiss Dávid (HÖOK), Máté András (Oktatói Hálózat) és Ercse Krisztina (Szülői Hálózat) szerepelnek majd. A hvg.hu kérdésére azonban Kiss Dávid és Ábrahám Máté is azt mondták, sosem állították, hogy részt vennének a kerekasztal-beszélgetésen.

A decemberi diáktüntetésekkel ismertté váltt Hallgatói Hálózat (HaHa) neve többször előkerül a MNO cikkében különböző összefüggésekben: bár nem állítják, hogy elfogadták volna a Liberális Klub meghívását (a hírben csak „diáktüntetők” szerepelnek, mint résztvevők, ami rájuk vagy Kiss Dávidékra is utalhat), a cikk mellett látható illusztráció már egyértelműen az SZDSZ-szel hozza összefüggésbe a diákszervezetet. A HaHa egyébként, ahogy az MNO is írja, a kerekasztal-beszélgetés napján, február 4-én szabadegyetemet tervez. A HaHa Facebookon közzétett üzenetében azt írta: valóban kaptak meghívást a liberálisok programjára, amelyet a közvetlen demokratikus módon működ diákszervezetben szokás szerint szavazásra bocsátottak, és az aktivisták döntő többsége elutasította, hogy részt vegyenek az SZDSZ-hez kötődő szervezet vitaestjén.

Nem ül le a volt SZDSZ-esekkel a HaHa és a HÖOK

Bár Kiss Dávid, a HÖOK alelnöke és Ábrahám Máté, a Középiskolai Hálózat (KIHA) aktivistája tagadták, hogy részvételüket ígérték volna, ennek ellenére a Budai Liberális Klub továbbra az ő nevükkel hirdette az eseményt. Az egyik diákaktivista a hvg.hu-nak azt mondta: a Budai Liberális Klub már a meghívások során hasonló eszközökkel élt, az egyes szervezeteknek olyan meghívókat küldtek ki, amelyekben azt állították, a többi meghívott már biztosan ígéri részvételét, amikor azok még nem is válaszoltak. Hasonló módszerekre utalnak a HaHa által közölt képernyőképen látható hozzászólások: az egyik kommentelő szerint a szervezet „kamuzta” egyesek részvételét. Kiss Dávid és Ábrahám Máté neve ezután felkerült a Budai Liberális Klub meghívóira is, a hamis információt pedig az MNO is átvette – bár a HaHa szerint a korábban a belső levelezésükből szemezgető lapnak tudnia kellett, mi a valós helyzet. Mint mondták, a Magyar Nemzet csak a február 4-re meghirdetett szabadegyetem ügyében állított igazat.

A hvg.hu kérdésére Kiss Dávid határozottan cáfolta, hogy részt venne a rendezvényen. Ábrahám Máté szintén azt mondta, nem mondott igent a meghívásra, bár azt nem tartja kizártnak, hogy a KIHA valamely más tagja megjelenjen a rendezvényen. „Korábban eldöntöttük, hogy minden olyan rendezvényen részt veszünk, ahol az oktatáspolitikáról van szó. Szeretnék mindenki véleményét meghallgatni és minden lehetséges fórumon hangoztatni az álláspontunkat.” – mondta Ábrahám Máté. A politikai pártokat, pártokhoz kötődő szervezeteket „a megfelelő fenntartással kezelik”, így pl. nem fognak együttműködési megállapodást kötni ilyen szervezetekkel, de az egyes politikai szereplők között sem tesznek különbséget, ugyan úgy elfogadnák egy Fideszhez, vagy más pártokhoz köthető szervezet meghívását is, ha azok "hajlandók érdemi párbeszédet folytatni az oktatáspolitikáról".

Diákok: szándékosan vezetett félre az MNO

A MNO a Budapesti Liberális Klub a meghívójára hivatkozva közölte, hogy Kiss Dávid és Ábrahám Máté jelen lesznek az eseményen, azonban a HaHa-tagok által nyilvánosságra hozott üzenetváltásból is kiderül, hogy egyes tagok részvétele a vitaesten erősen kétséges, illetve, hogy a HaHa elutasította a Budai Liberális Klub meghívását. A Hallgatói Hálózat a Facebookon közzétett válaszüzenetében azt írta: „az MNO megint jól leleplezett minket, de mivel még mindig nem ismerik ki magukat a belső rendszerünkben, ezért segítünk kicsit: a Budai Liberális Klubon való részvételről szóló szavazásunk eredménye egyértelmű NEM lett.”

A közlemény arra utalt: amennyiben az MNO-nak rálátása van a HaHa döntéshozatalára, nyilvánvaló kellet, hogy legyen számukra, kik milyen módon reagáltak a Budai Liberális Klub meghívására. Mint ismeretes, a Magyar Nemzet korábban a Hallgatói Hálózat „belső levelezésére” – valójában a Loomio nevű ingyenes „döntéshozó programot” használják a felmerülő kérdése megszavazására – hivatkozva állította, hogy a diákokat amerikai szakemberek készítik fel a hatékonyabb kommunikációra, közösségszervezésre, valamint különböző ellenzéki politikusokkal hozták őket összefüggésbe. A HaHa válaszul ironikus cikket közölt, amelyben a szervezet fideszes kapcsolatait "tárta fel".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Jó tanácsot kapott a HaHa Hoffmann emberétől

Ha tárgyalni akarnak a kormányzattal, szerezzenek pozíciókat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájában - ezt tanácsolta a felsőoktatási helyettes államtitkár a Hallgatói Hálózat (HaHa) képviselőinek az InfoRádió Aréna című műsorában. Maruzsa Zoltán ismét megerősítette, hogy módosulhat a hallgatói szerződések szabályozása.

hvg.hu Itthon

Balog-HÖOK-egyeztetés: a HaHa nem enged az ultimátumból

Elutasítja a Hallgatói Hálózat Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter mai, a HÖOK-kal és pár kiválasztott gazdasági szereplővel tartott egyeztetése utáni nyilatkozatát. A szervezet közölte, csak minden érintett bevonásával fogadja el az egyeztetéseket, és nem engednek a hétfőn megfogalmazott ultimátumból.

hvg.hu Itthon

HaHa: ünnep vagy újabb tiltakozás lesz februárban

A Hallgatói Hálózat szerint a diákok korábban megfogalmazott hat pontja korántsem teljesült azzal a megállapodással, amelyet hétfőn írt alá a HÖOK és Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Ha nem teljesítik a diákok követeléseit február 8-án déli 12 óráig, február 11-től tiltakozó akciókkal térnek vissza az utcákra, egyetemekre és iskolákba. Ha teljesül a 6 pont, február 11-én ünnep lesz – írják a HaHa kedd esti közleményében.

hvg.hu Itthon

A HaHa nem kér a kiszivárgott részmegállapodásból

Nem fogadja el a Hallgatói Hálózat az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája között született részmegállapodást, amelyet vasárnap este a hvg.hu ismertetett. A hallgatói szervezet ragaszkodik a korábban megfogalmazott hat ponthoz, és arra kéri a feleket: ne írják alá a megállapodást. Ha nem születik megoldás a 16 szak és a felsőoktatás finanszírozásának kérdésében számon kérhető garanciákkal, folytatódnak az országos tiltakozások.

Benyújtja a lemondását az olasz miniszterelnök

Benyújtja a lemondását az olasz miniszterelnök

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban