szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Helyt adott első fokon az Átlátszó MTVA-val szembeni közérdekű adatigénylésének a Fővárosi Törvényszék. Az Átlátszó a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) műsorszerződéseire volt kíváncsi.

Az Átlátszó adatigénylése a Maradj Talpon, a Magyarország Szeretlek!, A dal – Eurovíziós Dalfesztivál, a Fábry és az On the Spot című műsorok előállítására, illetőleg a közvetítési jog megszerzésére vonatkozó szerződésekről, és az esetleges szerződésmódosításokról szólt - számol be a portál.

Az MTVA az adatigénylést formanyomtatvány-szerű levelében üzleti titokra hivatkozva elutasította, majd a bíróságon arra is hivatkoztak, hogy vállalkozási tevékenységük miatt nem kell közérdekű adatokat kiadniuk, és a szerződésekben szellemi alkotások vannak.

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki, elsőfokú, nem jogerős ítéletében viszont kimondta, hogy a közpénzzel gazdálkodó szervezetek a közérdekű adatok kiadására kötelesek, és az MTVA nem bizonyította, hogy a szerződésben olyan elemek lennének, amelyek az üzleti érdekek szempontjából aránytalan sérelmet okoznának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban

Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

Róth Elza: Heti nemzethalál – kultúrharc a Senki Szigetén

Róth Elza: Heti nemzethalál – kultúrharc a Senki Szigetén