szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Társadalomellenes és az emberi méltóságot sérti a Jobbiknak az a felvetése, amely épp az általa gerjesztett előítéleteket meglovagolva javasol embertelen megoldásokat a társadalmi integráció szándékára hivatkozva - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága pénteki közleményében.

Az államtitkárság a Vona Gábor jobbikos pártelnök-frakcióvezető előző napi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált. Vona Gábor szerint pártja - kormányra kerülése esetén - bentlakásos iskolákat nyitna a hátrányos helyzetű, többnyire cigány gyerekeknek.

A Jobbik kétnapos kihelyezett frakcióülése után Vona Gábor azt mondta: ezeket a gyerekeket, társadalmi integrációjuk érdekében, ha az illetékes hatóság úgy dönt, bentlakásos iskolákba kellene utalni "életük minél korábbi időszakában". Az ellenzéki politikus szerint az eddig a roma integrációra költött forrásokból, valamint a családoknak utalt iskolai támogatás és szociális juttatások egy részéből lehetne finanszírozni ezt a rendszert.

Az Emmi államtitkársága a közleményében kiemelte: a gyermekek és a társadalom érdekét is az szolgálja a legjobban, ha a következő generációk nem a szüleiktől megfosztva, kollégiumoknak nevezett kényszerközpontokban nőnek fel.

Mint írták: határozottan tiltakoznak, és fellépnek minden gyűlöletbeszéd és gyűlöletkeltő magatartással szemben. "Különösen, ha a támadás célpontjai ártatlan gyermekek" - tették hozzá, megjegyezve, hogy a "többségében cigány gyerekek" elleni felvetéssel a hangoskodó párt alulmúlja önmagát.

"Magyarország kormánya a családok pártján áll" - szögezték le, hangsúlyozva, hogy az emberi méltósághoz való jog mindenkit egyformán megillett, ennek szellemében kell az oktatási programokat kidolgozni és véghezvinni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!