szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közjogi tárgyú ellenzéki egyeztetésen részt vevő szervezetek elkötelezettek amellett, hogy az 1990 előtt keletkezett állambiztonsági iratok nyilvánosságot kapjanak és kutathatók legyenek.

Erről Suha György, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) ügyvivője számolt be újságíróknak a pénteki tanácskozás után, hangsúlyozva, hogy az ügynökdossziékat a szükséges alkotmányos garanciák megteremtése mellett hozná nyilvánosságra a hét demokratikus ellenzéki erő, az MSZP, az Együtt 2014 választói mozgalom, a Demokratikus Koalíció, az MSZDP, a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt, a Szabad Emberek Magyarországért - Liberális Párt (SZEMA) és a Centrum Párt. A megbeszélés másik témájaként a jogállami intézmények függetlenségének helyreállítását jelölték meg.

Az elfogadott közös nyilatkozat szerint az ellenzéki szervezetek egyetértettek abban, hogy közpénzügyi intézmények (a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék, a Költségvetési Tanács és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) vezetőjévé - a mostani gyakorlattal szemben - ne lehessen megválasztani azt, aki a megelőző öt évben kormánytag, parlamenti vagy önkormányzati képviselő, illetve pártvezető volt.

Emellett szükségesnek tartják módosítani a Költségvetési Tanácsnak a büdzsé elfogadásához kapcsolódó vétójogát úgy, hogy az ne vezethessen az Országgyűlés "visszaélésszerű" feloszlatásához.

Az ellenzéki szervezetek átalakítanák a jegybanki vezetők jelölésének és megválasztásának szabályait is, hogy erősödjön a nemzeti bank függetlensége. Ennek részleteiről azonban még nem állapodtak meg.

A szocialista párt által kezdeményezett ellenzéki megbeszélések január elején indultak közjogi kérdések megtárgyalásával. Azóta gazdasági, oktatási, kül- és nemzetpolitikai, valamint foglalkoztatáspolitikai kérdésekről is egyeztettek már. Az MSZP 19 témát javasolt a várhatóan március végéig tartó tárgyalássorozatra, amelyen az LMP és a 4K! nem vesz részt, míg az Együtt 2014 csak a közjogi tárgyú megbeszélésekre megy el. Ezek közül a pénteki volt a negyedik forduló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melyik cégnél jó most dolgozni? Íme a Forbes listája

Melyik cégnél jó most dolgozni? Íme a Forbes listája

Csehországban egy nap alatt 15 ezer új fertőzöttet találtak

Csehországban egy nap alatt 15 ezer új fertőzöttet találtak

Boltzár és kijárási tilalom: radikális lépéseket hoztak a csehek a járvány miatt

Boltzár és kijárási tilalom: radikális lépéseket hoztak a csehek a járvány miatt