szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bírálták a kormánypártok alkotmánymódosító javaslatait az ellenzéki egyeztetésen részt vevő szervezetek képviselői a pénteki tanácskozás után.

Az MSZP-s Bárándy Gergely az MTI kérdésére azt mondta: a Fidesz nem az alkotmányosság iránti tiszteletből mondott le a választási regisztráció bevezetéséről, hanem mert belátta, hogy a társadalom és saját szavazóinak nagy többsége is ellenzi azt.

Szerinte a jogállam lerombolásának része, hogy az Alkotmánybíróság a jövőben csak felülvizsgálat után hivatkozhat korábbi határozataira. Azt mondta: a lépéssel - amelyet az Ab jogkörének újabb csorbításaként értékelt - a Fidesz az elmúlt több mint húsz év jogfejlődését akarja semmissé tenni.

Azzal kapcsolatban, hogy a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat az MSZP utódpárti felelősségének említése nélkül lesz az alaptörvény része, a szocialista politikus közölte: nem gesztusnak, hanem természetes dolognak tartja, hogy a kormányoldal nem tekinti bűnöző szervezetnek a legnagyobb ellenzéki pártot. "Talán egy picit észhez tértek" - jegyezte meg. 

Bárándy Gergely kiemelte, hogy a kormányoldal - a korábbi alkotmány több mint tucatnyi módosítása után - már negyedszer változtat a 2012 eleje óta hatályos alaptörvényen, így azt nem lehet többé gránitszilárdságúnak hívni.

Az Együtt 2014 választói mozgalom küldöttségét vezető Bárándy Péter tűrhetetlennek nevezte, hogy az alaptörvény - ahelyett, hogy az alapvető létfeltételek biztosításáról rendelkezne - a kormánypártok javaslata alapján engedélyt adhat az utcán lakás tilalmának kimondására. Az alkotmányban csak a kiemelt jelentőségű jogokat, kötelességeket és tilalmakat kell rögzíteni, az viszont, hogy valaki életvitelszerűen a közterületen tartózkodik, aligha tartozik ebbe a körbe - fűzte hozzá.

A Medgyessy-kormány egykori igazságügyi minisztere megjegyezte: az elmúlt több mint húsz év alkotmánybírósági határozatai a magyar alkotmányosság gerincét képezik, szerinte a kormánypártok most ezt akarják megtörni, megtagadva a jogállamiságot.

Nagy Marianna, a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt alelnöke azt a módosító javaslatot bírálta, amely megengedné, hogy a kereskedelmi médiumokban korlátozzák a politikai hirdetések közzétételét.

Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő péntek délelőtt jelentette be, hogy az Alkotmánybíróság által megsemmisített átmeneti rendelkezések döntő többsége bekerül az alaptörvénybe, majd ismertette a kormánypártok által javasolt további változtatásokat. Az alkotmánymódosítási javaslat szövege péntek kora délutánig még nem jelent meg az Országgyűlés honlapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
30 mp alatt leöli a koronavírus 99,9%-át több szájvíz – de figyeljen oda, mit csinál

30 mp alatt leöli a koronavírus 99,9%-át több szájvíz – de figyeljen oda, mit csinál

Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Csehországban

Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Csehországban

6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren

6,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 200-ra a szélvédő nélküli utcai McLaren