szerző:
MTI-OS
Tetszett a cikk?

A kormány a felvételi eljárásban továbbra is 40 többletpontot biztosít a tartós nevelésbe vett, az árva, a fogyatékossággal élő jelentkezőknek. A hátrányos helyzetű fiatalok bekerülését, és tanulmányait számos ösztöndíj, felzárkóztató program segíti - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben.

Mindenkinek esélyt kínál a megújult felsőoktatás - írta az Emmi Oktatásért Felelős Államtitkársága hétfőn.

A hivatal nehezen tudja követni, hogy a keretszámok korábbi szintekre való visszaállításáért kampányol az a politikai csoportosulás, amely korábban az állami ösztöndíjas férőhelyek bővítése mellett kardoskodott. Úgy látszik, nemcsak politikai, de szakmai kérdésekben is kissé széthúzó az LMP álláspontja - írták.

A felsőoktatás reformja azzal, hogy a kormány eltörölte a felülről tervezett keretszámok rendszerét, biztosítja, hogy a felsőoktatásban való részvétel a minőségi kritériumok teljesítésétől és az intézményi kapacitásoktól függ. A nehéz élethelyzetből kitörési lehetőségeket kereső fiatalok esélyeit sem az utcai tüntetéseken visszaköszönő LMP-s szólamok növelik - olvasható az Emmi közleményében.

A kormány a felvételi eljárásban továbbra is 40 többletpontot biztosít a tartós nevelésbe vett, az árva, a fogyatékossággal élő jelentkezőknek. A hátrányos helyzetű fiatalok bekerülését, és tanulmányait számos ösztöndíj, felzárkóztató program segíti.
Ilyen például a Mentorprogram, az "Út a felsőoktatásba", a rendszeres szociális ösztöndíj, a kollégiumi támogatás, a Bursa Hungarica, az Útravaló–MACIKA Ösztöndíjprogram, a Diákhotel 1 és az állami kamattámogatású Diákhitel 2 - írta az Emmi.

Az egyetemisták és főiskolások érdekképviselete, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája példás érettségről adott tanúbizonyságot akkor, amikor felismerte, hogy felsőoktatás szükségszerű átalakítása mellett, a hallgatók számára a lehető legtöbb előnyt és lehetőséget az Emmivel aláírt részmegállapodás biztosítja - zárták közleményüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!