A most kapható burgonya minősége nem éri el azt a szintet, amit szeretnénk – ezzel indokolta a szigorítást Ecsedi István, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője a műsorban.
Úgy fogalmazott: most látták elérkezettnek az időt, hogy az itthoni ellenőrzésbe is bevezessék a nemzetközi szabványt. A „háziasszonyok nyelvén” ez azt jelenti, hogy a burgonya akkor felel meg majd a követelményeknek, ha kétszer szabályosan körbehámozva egy teljesen egészséges gumót kapunk – magyarázta. Gyakorlatilag ezt tartalmazza a minimumszabvány, amit szeretnének, ha betartanának a forgalmazók.
Nemcsak a magyar termelőket szeretné védeni a készülő szabályozás, hanem a piac tisztulását is szeretnék elérni, illetve azt, hogy a vásárlók csak jó minőségű és megbízható árut vásárolhassanak – tette hozzá.
A csomagoláson fel kell majd tüntetni a krumpli fajtáját, származási helyét, a forgalmazó nevét és címét, és a feliratnak nem szabad leesnie. Most az új szabályozás közigazgatási egyeztetése zajlik, legkésőbb három hónap múlva vezetik be, addig van idejük felkészülniük a forgalmazóknak – mondta Ecsedi István a műsorban a hirado.hu szerint.