szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ellenzéki összefogás szükségességét hangsúlyozta évértékelőjében Gyurcsány Ferenc, aki szerint az ellenzék egyelőre bénázik, így pedig Orbán Viktor kezére játszik. A volt kormányfő megismételte korábbi felhívását, miszerint március 15-én közös ellenzéki demonstrációt kellene szervezni.

„Ha így folytatjuk, akkor Magyarország következő miniszterelnökét nem Bajnai Gordonnak, nem Mesterházy Attilának, hanem Orbán Viktornak fogják hívni” – kezdte évértékelő beszédét kedden Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Gyurcsány szerint az elmúlt egy év nagy tanulsága, hogy a kormány már nem tud meglepetést okozni, de a vele szemben álló „demokratikus sokaság” még nem volt képes megszervezni önmagát.

A volt kormányfő azt mondta: a demokratikus ellenzék felelőssége, hogy megszervezze önmagát, és alternatívát mutasson fel a jelenlegi kormánnyal szemben. Ehhez azonban az eddigi teljesítménynél több kell – fogalmazott Gyurcsány, aki szerint az ország mára fáradt lett, sokak reményüket veszítették. Országjárása során állítólag a szegénység „rég nem látott mértékével” találkozott. Korábban is volt szegénység – mondta –, de korábban legalább volt remény, hogy ebből ki lehet jönni, ami viszont mára elveszett.

Már nem demokrácia...

Gyurcsány azt állította: a mai magyar rendszert már nem lehet demokráciának és jogállamnak nevezni. Erről szerinte az alaptörvény negyedik, nagy terjedelmű módosítása már a józanul gondolkodó jobboldaliakat is meg kell, hogy győzze, hiszen nem az alkotmányhoz kell igazodni, hanem a politikai akarathoz, ami viszont egyetlen ember, Orbán Viktor akarata. „Ahol pedig nem az alkotmány az úr, hanem a személyes akarat, azt nem demokráciának hívják, hanem önkénynek” – mondta Gyurcsány.

Gyurcsány Ferenc szerint ellenzéki erődemonstrációra van szükség március 15-én
©

„Engem ne féltsenek, én megvédem magam, meg is védtem” – mondta a volt miniszterelnök, aki szerint jelenleg koncepciós perek folynak az országban. Az ellene folyó egyik eljárást ugyan a napokban megszüntették, mert az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy 2006 őszén jogtalan eszközök alkalmazására biztatta volna a rendőrséget, de „tisztességtelen és hazug vád alatt tartják” Szilvásy György és Szabó Pál korábbi minisztereket, illetve Tátrai Miklóst, a magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját - mondta.

A gonosztól megszabadulni egy pillanatra is érdemes – idézte Iványi Gábor lelkészt, de Gyurcsány szerint egy politikustól ez elfogadhatatlan mondat lenne. Ha ugyanis a jelenlegi alkotmányos keretek közt, a jelenlegi kormány által kinevezett „pártkatonáktól” körülvéve egy koalíciós kormánynak kellene vezetnie az országot, akkor attól kellene tartani, hogy ez a koalíció szétesik. „Én már láttam, milyen az, mikor tombol a csalódott jobboldali sokaság” – mondta Gyurcsány, aki szerint ebben a helyzetben mindenki azon ügyködne, hogy megbuktassa a kormányt.

Gyurcsány beszédében teljes ellenzéki összefogást sürgetett, ami szerinte nem az „egy a tábor, egy a zászló” elve alapján szerveződne, hanem a tisztelet és a különbözőségek elfogadásának elve mentén. „Ha mi nem védjük meg egymást, ha nem segítjük egymást, akkor minket meg fognak verni, nem kicsit, nagyon” – mondta a volt miniszterelnök, aki szerint nem szabad felhánytorgatni régi sérelmeket, illetve nem szabad egy lapon, sőt egy könyvben emlegetni „a 2002 és 2010 közti kormányok hibáit” „Orbán bűneivel”.

Az új választási szövetségben Gyurcsány szerint minden úgynevezett demokratikus erőnek részt kellene vennie a kormányváltás érdekében. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy mindenkinek szerepet kell vállalnia egy kormánykoalícióban is. „Muszáj lenne megfontolni, hogy március 15-ét a demokratikus ellenzék közös erődemonstrációjává tesszük” – ajánlott közös megjelenést Gyurcsány a Bajnai Gordon volt kormányfő nevével fémjelzett Együtt 2014-ben, amely már bejelentette, hogy nagy tüntetést szervez a nemzeti ünnepre.

„Nem magamnak keresek színpadot, tudok magamnak ácsolni” – mondta Gyurcsány, de szerinte képesnek kell lenni arra, hogy mindenki ott legyen a fedélzeten. Az együttműködést továbbgondolva Gyurcsány már arról is beszélt, hogy őszre meg kellene állapodni a vezetőről, listáról, programról és kampányról. Szinte biztosnak nevezte, hogy ez az ellenzéki összefogás létrejön majd, bár hozzátette, hogy pártja, a DK képes lesz önállóan elindulni és parlamentbe jutni, ha erre lesz szükség.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kizárták a Kárász–Kozák-kajakpárost a szegedi kajak-kenu vb-n

Kizárták a Kárász–Kozák-kajakpárost a szegedi kajak-kenu vb-n

A kampányidőszak kezdete előtt kikerültek a Fidesz plakátjai a VI. kerületben

A kampányidőszak kezdete előtt kikerültek a Fidesz plakátjai a VI. kerületben

Zöld rendszám és 7 üléses kedvezmény egyszerre: íme a Mercedes EQV

Zöld rendszám és 7 üléses kedvezmény egyszerre: íme a Mercedes EQV

Utastüntetés lehet a MÁV ellen

Utastüntetés lehet a MÁV ellen

Egy angol futballedző állítja: a kezezés új szabálya miatt kell a Brexit

Egy angol futballedző állítja: a kezezés új szabálya miatt kell a Brexit

Romlik a Titanic állapota

Romlik a Titanic állapota