szerző:
hvg.hu

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának vezetése elutasította a Népszabadság kérését, amely Deutsch Tamás szakdolgozatának megtekintésére vonatkozott. A Varga István dékánhelyettes által aláírt, nagyrészt olvashatatlan papíron indoklás nem szerepel, az ÁJK könyvtári munkatársainak szóbeli tájékoztatása szerint azért nem kapta meg a lap a szöveget, mert nem kutatási célból kérték.

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának vezetése elutasította a Népszabadság kérését, amely Deutsch Tamás szakdolgozatának megtekintésére vonatkozott, mert nem kutatási célból kérték.

A jelenleg az Európai Parlamentben politizáló fideszes képviselő 1999-ben szerzett jogi diplomát az ELTE ÁJK-n. A Népszabadság két ok miatt volt kíváncsi a politikus szakdolgozatára: egyrészt mert a dokumentum a lap szerint annak idején szokatlan körülmények között született meg. Deutsch Tamásnak bérelt helye volt az 1998-ban felállt első Orbán-kormányban, de a sportminiszteri széket csak akkor foglalhatta el, ha lediplomázik, ezért rohamtempóban készítette el a hiányzó szakdolgozatot – írja a lap.

Másrészt a fideszes politikus A magyar médiatörvény Európában címmel írta meg dolgozatát, és a Népszabadság szerette volna kideríteni, hogy a Fidesz akkori vezető médiapolitikusának nézetei szinkronban vannak-e azzal a médiaszabályozással, amelyet a pártja 2010–2011-ben megalkotott.

A könyvtár előzetes tájékoztatása szerint a szakdolgozatba való betekintés engedélyeztetése formális eljárás: az engedélykérő nyomtatványon a szignó mellett csak az előnyomtatott "A szakdolgozat olvasótermi megtekintését engedélyezem" szöveg szerepel, elutasításra ritkán kerül sor – olvasható a cikkben.

A lap emlékeztet: tavaly az ÁJK könyvtára az első körben Orbán Viktor szakdolgozatát is titkosította. Akkor a Népszabadság felvetésére maga a miniszterelnök oldotta fel a korlátozást, kijelentve: nincs titkolnivalója, a közvéleménynek pedig joga van megismerni a politikusok múltjának nyilvános dokumentumait.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!