szerző:
indohaz.hu

Egy soha meg nem épült budapesti metróvonal félig elkészült egyik állomásáról ír az Indóház.hu. Kőbányán, a Liget téren van ez a megálló, pontosabban egy aluljáró, amelyet néhány éve befedtek.

Budapesten a metróhálózat kiépítésekor több olyan vonalat is terveztek, amelyeket végül nem valósítottak, csak a terveken léteztek. Az egyik ilyen volt a 2-es metró kőbányai szárnyvonalának ötlete: ez a Stadionok megálló után ágazott volna ki, egyik állomását a Vásárváros bejáratához tervezték, a végállomását pedig a Liget térre, amely korábban Zalka Máté tér volt.

A Kőrösi Csoma Sándor út és a Kápolna utca találkozásánál régen hatalmas aluljárórendszer húzódott, amely egy boltot, fodrászüzletet és eszpresszót magában foglaló szolgáltatóházban folytatódott.

Korábban úgy tervezték, hogy a metró 1990-re érte volna el Kőbányát, de akkorra lelassult a hálózat építése: szárnyvonalakat nem építettek, a 3-as metró utolsó Árpád híd és Újpest központ közötti részét adták át hatévnyi építés után. A kőbányai aluljáró és szolgáltatóház pusztulni kezdett, az állandó sötétség miatt a gyalogosok inkább a felszínen keltek át, hiába volt az balesetveszélyes. Az aluljárót végül 2008-ban befedték, a felszínen pedig lámpás átkelőket alakítottak ki.

Az iho.hu-n képeket is közzétettek a helyszínről. A felszínen még láthatóak a metróállomáshoz épített szellőzőkürtök. Az aluljáró lejáratait befedték, a korábban errefelé közlekedő 36-os villamos pályáján pedig már a 95-os busz közlekedik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!