szerző:
hvg.hu

Az atlatszo.hu cikksorozatban járja körül a múlt héten napvilágra került HÖK-listák ügyét. Arra, hogy pontosan kik a lista eredeti készítői és megrendelői, a lap forrásai jórészt ugyanazokat a neveket mondták. Az Átlátszó szerint régóta profiloztak, már 2011-ben felbukkant a gólyalista.

A felfüggesztés után az ELTE BTK HÖK bizottságait és az IK (intézeti képviseleti) elnököket arra utasították e-mailben, hogy senki semmiféle ülést ne tartson, mindenki hagyjon fel az összes érdekképviselői tevékenységgel, ne lépjenek be a központi e-mail fiókokba és a hallgatók leveleire se válaszoljanak – olvasható az Átlátszó cikksorozatának első részében.

Kik a készítők és megrendelők?

Az egyik fő kérdésre, hogy pontosan kik a lista eredeti készítői és megrendelői, a 2009-es bölcsészkari HÖK viszonyaira rálátással rendelkező, egymástól független források jórészt ugyanazokat a neveket mondták. "Remélem, a kommandó most végre túlerőbe fog belefutni" – utalt egy másik egykori hallgatói képviselő arra az elnevezésre, ahogyan ez a csoport, vagyis a bölcsészkari HÖK férfiakból álló, jellemzően Jobbik-tag vagy Jobbik-szimpatizáns, közösen bulizó, együtt kiránduló belső köre saját magát emlegette. Hozzátette ugyanakkor, hogy a társaságnak is csak a szűkebb magja lehetett valóban érintett a listázásban.

©

„Az ELTE BTK HÖK elnöksége hivatalos közleményében ugyan elismerte, hogy a gólyatáborok szervezéséhez valóban készít „regisztrációs adatbázist”, azt azonban határozottan tagadta, hogy „bármikor, bármilyen formában hallgatókat diszkriminált vagy listát készített vallási, etnikai vagy világnézeti hovatartozásukról”.

A bölcsészkari HÖK működésére közelről rálátó forrás szerint feltétlenül érdemes több dolgot különválasztani, amikor a „nem legális”, tehát a hallgatói önkormányzat hivatalos tevékenységéhez szükséges törvényes adatokon túli információkat is tartalmazó hallgatói listákról beszélünk. Legelőször is azt, hogy a bármiféle diszkriminációt szolgáló (kollégiumi elhelyezés, szociális támogatások elosztása, káderutánpótlással kapcsolatos stb.) listákat valóban nem maga a HÖK, hanem egyes HÖK-tisztviselők készíthettek csoportosan, hatalmukkal visszaélve, a többség háta mögött.

"Hülyeség, hogy mindenki jobbikos lenne"

Sőt egy-egy ilyen listáról például az elsősorban szakmai munkát végző HÖK-elnökségi tagok egészen biztosan nem is tudhattak, miközben az elnökségben hivatalos tisztséggel nem rendelkező, de jelentős informális befolyással rendelkező személyek igen – írja a lap.

"Hülyeség, hogy mindenki jobbikos lenne! Vannak szimplán elvtelenek, vannak karrieristák, vannak egyszerű megélhetési HÖK-ösök. És van olyan is, nem is kevés, aki tényleg a hallgatókért dolgozik" – mesélte egy korábbi elnökségi tag, aki szerint „baromi nagy ostobaság” azt hinni, hogy a vezetésből mindenki automatikusan bebocsátást nyer a legbelsőbb bizalmi körökbe.

Márpedig az interneten keringő 2009-es listába készítőik eredetileg kizárólag azokat avathatták be, akikkel szoros munka, baráti- és pártkapcsolatban álltak. A lap forrása azt is hozzáteszi, hogy illegális listák több célból és ebből következően teljesen eltérő információk felhasználásával is készülhettek, az a fajta „profilozós” lista, amely most nyilvánosságra került, csak egyike ezeknek.

2011-ben már tudtak a listáról

Február 20-án a Hír TV Rájátszás című műsorában Garbai Ádám azt állította, hogy elődje, Nemes László másfél évvel ezelőtt tudomást szerzett a listáról, sőt egy A4-es oldalt látott is belőle. Mivel a lista kapcsán a gyanú szerint többszörös bűncselekményről van szó, a ténynek, hogy a BTK HÖK jelenlegi elnöke kijelentette, az előző elnök tudott a listáról, látta annak egy részét és meg is tud nevezni legalább egy személyt, aki annak birtokában volt, a megindult nyomozás során minden bizonnyal lesznek még következményei. Garbai szavait, miszerint a szóban forgó lista másfél évvel ezelőtt már felbukkant, az Átlátszó több, egymástól független forrása is megerősítette.

2011 novemberében került sor az első összecsapásra a HÖK-elnökségért küzdő Garbai Ádám és Diriczi Zsombor között, mely a szervezet történetében soha nem látott eredményt hozott, szavazategyenlőséggel végződött. Állítólag az elnökségért harcoló táborok egyaránt tudtak a listáról, ráadásul azon mindkét csapatból több személy is szerepel a gólyák ismerőseként, kontaktszemélyként – amit egyes érintettek már akkor sérelmeztek, hiszen ők is ekkor szembesültek vele, hogy a nevüket valamiféle profilozáshoz használták fel – írja a lap.

Hogy a szabadidő elütésén és a barátnőkeresésen kívül még mire volt jó a lista, az az Átlátszó sorozatának következő részéből derül ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már három halálos áldozata van a Kaliforniában pusztító tűzvésznek

Már három halálos áldozata van a Kaliforniában pusztító tűzvésznek

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Tönkreverte az ellenzék a Fideszt Pécsen

Hét választás Magyarországon - 1990-2014

Hét választás Magyarországon - 1990-2014

Egy terítő zavarta meg a szavazást Hevesvezekényben

Egy terítő zavarta meg a szavazást Hevesvezekényben

A Bálnán belül értékeli majd az eredményeket Orbán Viktor

A Bálnán belül értékeli majd az eredményeket Orbán Viktor

Posztolt a győri Fidesz: "Hajrá Borkai"

Posztolt a győri Fidesz: "Hajrá Borkai"