szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az atlatszo.hu cikksorozatban járja körül a múlt héten napvilágra került HÖK-listák ügyét. Arra, hogy pontosan kik a lista eredeti készítői és megrendelői, a lap forrásai jórészt ugyanazokat a neveket mondták. Az Átlátszó szerint régóta profiloztak, már 2011-ben felbukkant a gólyalista.

A felfüggesztés után az ELTE BTK HÖK bizottságait és az IK (intézeti képviseleti) elnököket arra utasították e-mailben, hogy senki semmiféle ülést ne tartson, mindenki hagyjon fel az összes érdekképviselői tevékenységgel, ne lépjenek be a központi e-mail fiókokba és a hallgatók leveleire se válaszoljanak – olvasható az Átlátszó cikksorozatának első részében.

Kik a készítők és megrendelők?

Az egyik fő kérdésre, hogy pontosan kik a lista eredeti készítői és megrendelői, a 2009-es bölcsészkari HÖK viszonyaira rálátással rendelkező, egymástól független források jórészt ugyanazokat a neveket mondták. "Remélem, a kommandó most végre túlerőbe fog belefutni" – utalt egy másik egykori hallgatói képviselő arra az elnevezésre, ahogyan ez a csoport, vagyis a bölcsészkari HÖK férfiakból álló, jellemzően Jobbik-tag vagy Jobbik-szimpatizáns, közösen bulizó, együtt kiránduló belső köre saját magát emlegette. Hozzátette ugyanakkor, hogy a társaságnak is csak a szűkebb magja lehetett valóban érintett a listázásban.

©

„Az ELTE BTK HÖK elnöksége hivatalos közleményében ugyan elismerte, hogy a gólyatáborok szervezéséhez valóban készít „regisztrációs adatbázist”, azt azonban határozottan tagadta, hogy „bármikor, bármilyen formában hallgatókat diszkriminált vagy listát készített vallási, etnikai vagy világnézeti hovatartozásukról”.

A bölcsészkari HÖK működésére közelről rálátó forrás szerint feltétlenül érdemes több dolgot különválasztani, amikor a „nem legális”, tehát a hallgatói önkormányzat hivatalos tevékenységéhez szükséges törvényes adatokon túli információkat is tartalmazó hallgatói listákról beszélünk. Legelőször is azt, hogy a bármiféle diszkriminációt szolgáló (kollégiumi elhelyezés, szociális támogatások elosztása, káderutánpótlással kapcsolatos stb.) listákat valóban nem maga a HÖK, hanem egyes HÖK-tisztviselők készíthettek csoportosan, hatalmukkal visszaélve, a többség háta mögött.

"Hülyeség, hogy mindenki jobbikos lenne"

Sőt egy-egy ilyen listáról például az elsősorban szakmai munkát végző HÖK-elnökségi tagok egészen biztosan nem is tudhattak, miközben az elnökségben hivatalos tisztséggel nem rendelkező, de jelentős informális befolyással rendelkező személyek igen – írja a lap.

"Hülyeség, hogy mindenki jobbikos lenne! Vannak szimplán elvtelenek, vannak karrieristák, vannak egyszerű megélhetési HÖK-ösök. És van olyan is, nem is kevés, aki tényleg a hallgatókért dolgozik" – mesélte egy korábbi elnökségi tag, aki szerint „baromi nagy ostobaság” azt hinni, hogy a vezetésből mindenki automatikusan bebocsátást nyer a legbelsőbb bizalmi körökbe.

Márpedig az interneten keringő 2009-es listába készítőik eredetileg kizárólag azokat avathatták be, akikkel szoros munka, baráti- és pártkapcsolatban álltak. A lap forrása azt is hozzáteszi, hogy illegális listák több célból és ebből következően teljesen eltérő információk felhasználásával is készülhettek, az a fajta „profilozós” lista, amely most nyilvánosságra került, csak egyike ezeknek.

2011-ben már tudtak a listáról

Február 20-án a Hír TV Rájátszás című műsorában Garbai Ádám azt állította, hogy elődje, Nemes László másfél évvel ezelőtt tudomást szerzett a listáról, sőt egy A4-es oldalt látott is belőle. Mivel a lista kapcsán a gyanú szerint többszörös bűncselekményről van szó, a ténynek, hogy a BTK HÖK jelenlegi elnöke kijelentette, az előző elnök tudott a listáról, látta annak egy részét és meg is tud nevezni legalább egy személyt, aki annak birtokában volt, a megindult nyomozás során minden bizonnyal lesznek még következményei. Garbai szavait, miszerint a szóban forgó lista másfél évvel ezelőtt már felbukkant, az Átlátszó több, egymástól független forrása is megerősítette.

2011 novemberében került sor az első összecsapásra a HÖK-elnökségért küzdő Garbai Ádám és Diriczi Zsombor között, mely a szervezet történetében soha nem látott eredményt hozott, szavazategyenlőséggel végződött. Állítólag az elnökségért harcoló táborok egyaránt tudtak a listáról, ráadásul azon mindkét csapatból több személy is szerepel a gólyák ismerőseként, kontaktszemélyként – amit egyes érintettek már akkor sérelmeztek, hiszen ők is ekkor szembesültek vele, hogy a nevüket valamiféle profilozáshoz használták fel – írja a lap.

Hogy a szabadidő elütésén és a barátnőkeresésen kívül még mire volt jó a lista, az az Átlátszó sorozatának következő részéből derül ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Előállították a vadászt, aki a levegőbe lőve próbált elzavarni egy kutyasétáltatót

Előállították a vadászt, aki a levegőbe lőve próbált elzavarni egy kutyasétáltatót

A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly

A nyolcvanas évek óta nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly