szerző:
hvg.hu

Az Oktatói Hálózat tagjai felháborodással fogadták az ELTE BTK-n megkezdődött kényszernyugdíjazások és elbocsátások hírét. "Ez a lépés egyenes és régóta előre látható következménye a múlt év decemberében az Országgyűlés által elfogadott költségvetésnek" - közölték.

Az Oktatói Hálózat (OHA) hétfőn a Facebookon azt írta: az ELTE BTK "nincs egyedül a bajban, a Budapesti Corvinus Egyetemen az elbocsátásokat, nyugdíjazásokat megalapozó rektori rendelkezés már megszületett, csak a felmondóleveleket nem írták még meg". "Hasonló döntések várhatóak a következő hetekben országszerte a felsőoktatási intézményekben.
Ezek a kényszerű lépések leleplezik a kormányzati propaganda hazugságait" - tették hozzá.

Az OHA szerint nem igaz ugyanis, hogy a felsőoktatási intézmények működési költségeihez való állami hozzájárulás brutális kurtítását más címen adott összegek bármennyire is enyhítenék. "Nem igaz, hogy a felsőoktatás átalakítása a minőség javítása érdekében folyik, hiszen a magyar felsőoktatás „zászlóshajóját” éri súlyos, az oktatási és kutatási potenciált nagymértékben romboló megszorítás" - írják közleményükben.

Nem igaz az sem, hogy a mostani intézkedések a felsőoktatás munkaerő-piaci igényekhez való igazítását szolgálják, mert az ELTE BTK-n végzettek mutatói ezen a téren is kiemelkedően jók. A kormányzat nem megoldásra, hanem politikai sikerekre törekszik, és kétségtelen, hogy ezen a téren eredményeket is ért el - írják.

"A hallgatók a vesztesek"

"Sikerült szembefordítania egymással az egyre szűkösebb erőforrásokért harcoló egyetemeket, karokat, szakokat. Sikerült elérnie, hogy a felsőoktatás lebontását, az önfelszámolás visszafordíthatatlan, káros és méltatlan lépéseit maguk az intézmények hajtsák végre. Sikerült megakadályoznia, hogy az intézmények egységesen és szolidárisan álljanak ki az elfogadhatatlan mértékű megszorítás ellen" - sorolják.

Az intézkedések fő vesztesei az OHA szerint nem az idő előtt nyugdíjba kerülő kollégák, nem is a maradó oktatók, akiknek megnehezül a munkája, hanem a hallgatók, akiknek ilyen körülmények között az intézmények nem tudnak megfelelő minőségű képzést nyújtani.

"Mára bebizonyosodott, hogy az irracionális kormányzati döntésekhez való engedelmes igazodás és az engedménykijárás politikája nem vezet sehová. Nyilvánvalóvá vált az is, hogy a felsőoktatás szereplői csak nyílt, bátor és egységes fellépéssel érhetnek el eredményeket – ebben saját hallgatóink mutattak nekünk példát" - írják, ezért felszólítják az intézmények élén álló vezetőket és irányító testületeket, a felsőoktatásban dolgozó szakszervezeteket, a hallgatói önkormányzatokat és civil mozgalmakat, hallgatókat és oktatókat, hogy "minden rendelkezésükre álló eszközzel tiltakozzanak a felsőoktatás lerombolása ellen".

22 embertől válnak meg az ELTE BTK-n

Mint megírtuk: Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja szombaton azt közölte: az egyetemi költségvetési megszorítások miatt március elsejétől 22 oktatót küldenek el. Nyugdíjas korú, 62, illetve 65 év fölötti kollégákról van szó. További tíz, félállásban dolgozó oktatójukat pedig arra kérik, hogy igényeljenek fizetés nélküli szabadságot az év végéig.

Az egyetem belső szabályozása értelmében azok az docensek, akik betöltötték a 62. életévüket, 65 éves korukig dolgozhatnak, úgy, hogy a rektor évenként engedélyezi a foglalkoztatásukat. A professzorok pedig 70 éves korukig maradhatnak - tette hozzá a dékán. Kitért arra is, hogy a karon jelenleg több mit 550 oktató dolgozik. A takarékossági intézkedések miatt már tavaly sem töltötték be a megüresedett helyeket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön

Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

Meghalt a férfi, aki szabotálta Hitler atomterveit

Meghalt a férfi, aki szabotálta Hitler atomterveit

Klímaváltozás, természeti katasztrófák, kiberháború – a jövő évi CES ezekre is megoldást villant

Klímaváltozás, természeti katasztrófák, kiberháború – a jövő évi CES ezekre is megoldást villant

A pénz mellé elismerést és feladatot is kaptak magyar tudósok, Brüsszeltől

A pénz mellé elismerést és feladatot is kaptak magyar tudósok, Brüsszeltől

Mondott pár érdekeset Bánki Erik a lakáskasszák folytatásáról

Mondott pár érdekeset Bánki Erik a lakáskasszák folytatásáról