szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vállalja a felelősséget a komlói polgármesternek lekevert pofonért Kollár Tibor bányász. A férfi azt mondta, nem emlékszik pontosan a történtekre, mert elborította agyát a köd, tíz hónapja nem kapott ugyanis rokkantnyugdíjat.

"Tudom, hogy ez nem egy hagyományos konfliktus-kezelési módszer, de elszakadt a cérna" – mondta Kollár Tibor, a Komló polgármesterét a szerda esti közmeghallgatáson megpofozó bányász a Baranya megyei online lapnak, a Bama.hu-nak.

"Hallgattam, ahogy a polgármester úr azt ismételgeti, minden rendben és nincs mitől tartaniuk. Nem emlékszem pontosan, mit történt ezután, csak éreztem, hogy elborítja az agyam a köd, és arra gondoltam, most majd meglátod, hogy van mitől tartanod. Aztán elcsattant a pofon" – mondta Kollár a lapnak arról, hogy miért ütötte meg Polics József fideszes polgármestert.

Kollár Tibor annak idején bányabalesetben sérült meg, a bányamentők hozták ki, majd munkaképességét három kártérítési perben vizsgálták meg, végül jogerősen kimondták, hogy rokkant, 2009-ben véglegesítették is. Ennek ellenére tíz hónapja semmit sem kap az államtól, 2011-ben ugyanis törvényileg új ellátási formákat vezettek be, és kimondták, hogy az 57 év alatti III. csoportú rokkantsági nyugdíjasok nyugdíjukat 2012. január 1-től rehabilitációs ellátásként kapják.

A férfi a nyugdíjfolyósító tájékoztató levele ellenére nem kérte a komplex felülvizsgálatát, hanem azt kérte, tartsák fenn a korábbi rokkantsági nyugdíját, de mivel a rokkantnyugdíj megszűnt, így tíz hónapja semmilyen ellátást nem kap az államtól.

"Amikor a jelenlegi kormány még csak kampányolt, azt ígérte, hogy megvédi a nyugdíjakat. Rájuk szavaztam. Aztán törvénybe iktattak egy csalást, és elrabolták tőlünk a megélhetést jelentő nyugdíjunkat. Ezzel szerintem le is zárult a jogi úton való érdekérvényesítés. Viszont azt is tudom, hogy nem az a megoldás, ami a fórumon történt. Vállalom is érte a felelősséget, és a szakszervezetek által felkínált ingyen ügyvédi segítséggel sem kívánok élni" – tette hozzá a rokkant bányász.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Rájöttek, mi okozza a Zoom-fáradtságot

Rájöttek, mi okozza a Zoom-fáradtságot