szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kilencszázezer forint pénzbüntetésre ítélte első fokon, nem jogerősen a Kaposvári Járásbíróság magánokirat-hamisítás miatt Gyenesei Istvánt, a Somogyért Egyesület elnökét - adta hírül a Somogyi Hírlap szombati számában.

A Gyurcsány-kormány önkormányzati miniszterét, a Somogyért Egyesület színeiben korábban országgyűlési képviselőként is tevékenykedő Gyenesei Istvánt azért marasztalta el a bíró, mert 2011 őszen Ormai Istvánnak (Nagyatádért) Nagyatád polgármesterének, korábban a Somogyért Egyesület tagjának tudta nélkül adta be a választási bizottsághoz a megyei képviselő mandátumról lemondó nyilatkozatát. A vád szerint ugyan négy tanú is Gyenesei István állítását támasztotta alá, az ügyész szerint azonban megkérdőjelezhető a szavahihetőségük, ellentétben Ormai Istvánéval.

A lap híradása szerint Gyenesei István védője, Bárándy Péter érthetetlennek nevezte, hogy az ügyészség valódi bizonyítékok híján zár ki tanúvallomásokat, és kiemelte: Ormai István 2010 őszén előbb elfogadta a lemondás szabályait, majd később megmásította szándékát, ám ezzel kapcsolatban nincs semmilyen dokumentum, és ez éppen a sértett következetlenségét mutatja. Az ügyvéd bűncselekmény hiányában felmentést kért, melyet a vádlott az utolsó szó jogán megerősített.

Gyenesei István azt mondta, hiteles és valós a mandátumról lemondó nyilatkozat, hozzátéve, bizonyítékok támasztják alá, hogy Ormai István jóváhagyásával került utólag a dátum a nyilatkozatára.

A bíró az ügyészséggel értett egyet, Ormai István állításait fogadta el, és bűnösnek mondta ki a vádlottat. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott ügyvédje védence bűncselekmény hiányában történő felmentéséért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Antitest-terápia segíthetett egy koronavírusos gorillának

Antitest-terápia segíthetett egy koronavírusos gorillának

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve

A felvonóról kiabáltak le a síelőnek, hogy üldözi egy medve

Változtatnának amerikai demokraták a YouTube, a Facebook és a Twitter legfontosabb algoritmusán

Változtatnának amerikai demokraták a YouTube, a Facebook és a Twitter legfontosabb algoritmusán