szerző:
MTI/hvg.hu

Újabb érintettek tiltakoztak az MSZP rekordhosszúságú kampányfilmje ellen. Puskás Ferencné és a TEK után megszólalt Bartók Béla szerzői jogainak örököse, valamint a Blikk is, amelynek egy táblázatát szerepeltették engedély nélkül a politikai üzenetben. Az MSZP kész megvágni a filmet.

Bartók Béla szerzői jogainak magyarországi örököse is tiltakozik az MSZP kampányfilmje miatt, és annak nyilvánosság elöli visszavonását követeli Mesterházy Attila pártelnöktől. Puskás Ferencné, a világhírű magyar labdarúgó özvegye hétfőn szintén tiltakozását fejezte ki a film miatt.

Vásárhelyi Gábor az MSZP elnökének címzett nyílt levelében, amelyet hétfő délután azt MTI-hez is eljuttatott, azt írta: "mély megdöbbenéssel és felháborodással vettem tudomást arról, hogy az Ön által vezetett pártnak a napokban megjelentetett politikai kampányfilmjében (Magyarország ma) Bartók Béla nevét és fényképét napi politikai érveik alátámasztására használták fel".

Vásárhelyi Gábor azt írta: az a politikai csoportosulás, amely a közelmúltban nyíltan hangoztatta azt a véleményét, hogy a Bartók Béla szülőhelyén élőket nem tekinti automatikusan magyar állampolgárnak - és politikusai ezzel azt mondták ki, ha Bartók Béla ma születne Nagyszentmiklóson, akkor az MSZP szerint nem lenne magyarnak tekinthető -, "akkor se nyúljon a mai határainkon kívül született valóban nagy magyarok nevéhez, ha ez éppen a mai politikai céljainak megfelelne".

Bartók Bélát életében több alkalommal is próbálták belerángatni a napi politikai élet csatározásaiba, de "ő maga mindig (...) távol tartotta magát a napi politikától" - olvasható a levélben.

A dokumentumban az áll: Bartók Béla hamvait két fia mindaddig nem hozta haza Magyarországra, "amíg hazájában az önök felvállalt politikai elődpártja által fenntartott diktatúra uralkodott", és a hamvakat nem a munkásmozgalmi panteonban, hanem a Farkasréti temetőben helyezték végső nyughelyre.

"Ne bolygassák békés nyugalmát azzal, hogy saját céljaikra a politikába rángatják" - írta Vásárhelyi Gábor. A zeneszerző szerzői jogainak magyarországi örököse azzal zárta a levelét: "határozottan követelem, hogy azt a kampányfilmet, melyben Bartók Béla szerepel, azonnal vonják vissza a nyilvánosság elől!".

Megvágják

Időközben a Blikk is tiltakozott amiatt, hogy egy, a lap által készített táblázatot is engedély nélkül szerepeltettek a sokat kritizált, rekordhosszúságú kampányfilmben. Török Zsolt MSZP-s szóvivő jelezte, hogy készek megvágni a filmet, de hozzátette: az MSZP a szerzői jogok maximális tiszteletben tartásával jár el. A Matolcsy-csomag családokra gyakorolt hatását ábrázoló táblázatnál is jelezték a forrást a törvénynek megfelelően - mondta.

A napilap vasárnap fordult az MSZP-hez azzal a követeléssel, hogy távolítsanak el a filmből minden, a Blikkből nyert információt.

Össztűz az innen-onnan ollózó MSZP-re

Puskás Ferencné hétfőn azt írta: tiltakozik Puskás Ferenc nevének kampánycélú felhasználása ellen, és egyúttal azt kérte, aki teheti, ítélje el és közösítse ki azokat, akik ilyen "gátlástalan politikai eszközökkel élnek". Kitért arra, hogy a propagandaanyagot "azok politikai örökösei" készíttették, akik miatt férje "huszonöt éven át nem térhetett haza, Magyarországra". 

Az RTL Klub vasárnap közleményében tudatta az MTI-vel, hogy szerzői jogsértés miatt levélben fordult az MSZP-hez, mert a párt Magyarország ma címmel bemutatott filmjében engedély nélkül használt fel részleteket a kereskedelmi csatorna híradójából. 

Török Zsolt, az MSZP szóvivője hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: szabályszerűen jártak el, amikor a párt húszperces kisfilmjében felhasználták a kereskedelmi csatorna híradójának részleteit. Álláspontjuk szerint a közösségi videomegosztó portálon bárki szabadon felhasználhatja a felvételeket, ha megjelöli a forrását, és ennek ők eleget tettek, mert, mint fogalmazott, egyértelműen és jól látszik, hogy a filmhez használt képanyagok mely televíziótól származnak.

A híradásokban megjelent, hogy a Magyar Szocialista Párt egy új kampányfilmet mutatott be, amelyben a TEK felvételei is megjelennek. Hangsúlyozták, hogy "az elfogásokról szóló kisfilmek minden esetben a Terrorelhárítási Központ tevékenységéről szóló beszámolók, melyek az emberek hiteles tájékoztatása érdekében készülnek, és nem politikai célokat szolgálnak".

A húszperces kisfilmet vasárnap mutatta be Mesterházy Attila. Elmondta: a film Magyarország ma elnevezésű kampányuk része. A kampányfilmben egyebek mellett az hangzik el, hogy Orbán Viktor kormányzása tönkretette az országot, a kormánypropaganda pedig elszakadt a valóságtól.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Új ruhát kapott a konyhás néni Áder tiszteletére

Új ruhát kapott a konyhás néni Áder tiszteletére

Talán rekord: 4,39 gramm/l alkohollal a vérében vezetett egy autós

Talán rekord: 4,39 gramm/l alkohollal a vérében vezetett egy autós

Négyen meghaltak Dél-Afganisztánban, amikor egy rendezvényen robbantottak

Négyen meghaltak Dél-Afganisztánban, amikor egy rendezvényen robbantottak

Amerikai atombombázó jelent meg Oroszország partjainál, Szu–27-esek kergették el

Amerikai atombombázó jelent meg Oroszország partjainál, Szu–27-esek kergették el

A kormány is rábólintott az éjjeli repülési tilalomra

A kormány is rábólintott az éjjeli repülési tilalomra

A tűzzel játszik a neki nem tetsző településvezetőket csuklóztató Fidesz

A tűzzel játszik a neki nem tetsző településvezetőket csuklóztató Fidesz