szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az esélyegyenlőségről és a mélyszegénységről egyeztettek szerdán az MSZP kezdeményezésére a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Demokratikus Koalíció (DK), a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt (SZEM) és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) képviselői.

A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy az emberi méltóság kiemelkedő alkotmányjogi védelme az alapvető szociális jogok elismerésének és biztosításának alappillére. Az emberi méltóság kiterjed az egyenlő bánásmód biztosítására, valamint az esélyegyenlőség előmozdítására, amelynek során különösen a nők, a gyermekek, az idősek, a fogyatékos személyek fennálló hátrányainak csökkentése az állam kötelezettsége.

A szegénység Magyarország legsúlyosabb társadalmi problémája - írják közleményükben a pártok, akik felhívják a figyelmet arra, hogy több mint 4 millióan élnek szegénységben, akik szegények, azok még szegényebbek lettek, százezreket pedig a tartós leszakadás veszélyeztet. "Az az ország, ahol a lakosság fele szegénységben él, ahol a társadalmi egyenlőtlenségek növekednek, alkalmatlan a gazdasági fejlődésre, megosztott, kirekesztő és igazságtalan" - írják.

A pártok kulcskérdésnek tartják egy olyan szociálpolitika kialakítását, amely a mélyszegénység "hagyományozódásának" megszakítására koncentrál és szakít a büntető, kirekesztő szociálpolitika gyakorlatával. Ez mindenekelőtt a gyermekek oktatásának, majd munkaerőpiacra kerülésének támogatását jelenti, de nem nélkülözheti a szülőkkel való foglalkozást sem. "A szülők bekapcsolása a különböző felzárkóztató programokba már kisgyermekkortól szükséges. A Biztos Kezdet programtól az óvodáztatáson át egészen az iskoláztatásig és a foglalkoztatásig" - szögezik le.

A kormányzati intézkedések a romák életét is kilátástalanná tették - állapították meg a pártok hozzátéve, hogy a cigányság sorsa egész országunk és a többségi társadalom jövőjét is közvetlenül meghatározó nemzeti ügy. A társadalmi elosztó- és ellátórendszerek, sőt az ország működőképessége múlik azon, hogy sikeres lesz-e a roma lakosság foglalkoztatási, oktatási és társadalmi-politikai integrációja.

"Az elmúlt 2-3 év valóságos Taigetoszt jelentett a fogyatékos emberek számára, a botrányos felülvizsgálatok után a csalóknak kikiáltott rokkantnyugdíjasok a megbélyegző politika kárvallottjai" - írják. A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a társadalom demokratikus működéséhez elengedhetetlen a fogyatékos emberek társadalmi befogadása.

"Magyarország elég fejlett ahhoz, hogy polgárai ne fagyjanak meg és ne éhezzenek" - írják a pártok, amelyek hozzáteszik, erre forrást kell biztosítani".

A Fidesz parlamenti frakciója az ellenzéki pártok nyilatkozatára reagálva közölte, a szegénységben élőknek nem nyilatkozatokra, hanem cselekedetekre lett volna szükségük a baloldaltól.

A Fidesz-frakció közleménye szerint a szocialistáknak nyolc évük volt a kormányzásra, arra, hogy tegyenek a szegénység ellen. Ehelyett elmélyítették a szegénységet, cserbenhagyták a családokat, a tartósan álláskeresőket, a devizahiteleseket, a munkavállalókat. A béreket magas adókulccsal sújtották, a gáz árát megháromszorozták - sorolták. "A baloldal a mélyszegénységben élő cigányság helyzetét is csak kampányok idején veszi elő" - tették hozzá.

Mint hangsúlyozták, Magyarország nem kér többet a baloldal "szegénységnövelő politikájából". A Fidesz ezzel szemben csökkenti a rezsit, anyagilag támogatja a gyermeknevelést, az álláskeresőknek munkát, a munkavállalóknak Európa egyik legalacsonyabb adókulcsát kínálja - írták a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt

„Akasszátok fel őket!” - zavargások Bejrútban a robbanás miatt

Már több mint ötmillió fertőzött van az Egyesült Államokban

Már több mint ötmillió fertőzött van az Egyesült Államokban

Olcsón is lehet jót: teszten az alakváltó új Lenovo IdeaPad notebook

Olcsón is lehet jót: teszten az alakváltó új Lenovo IdeaPad notebook