szerző:
MTI / hvg.hu

Az esélyegyenlőségről és a mélyszegénységről egyeztettek szerdán az MSZP kezdeményezésére a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Demokratikus Koalíció (DK), a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt (SZEM) és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) képviselői.

A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy az emberi méltóság kiemelkedő alkotmányjogi védelme az alapvető szociális jogok elismerésének és biztosításának alappillére. Az emberi méltóság kiterjed az egyenlő bánásmód biztosítására, valamint az esélyegyenlőség előmozdítására, amelynek során különösen a nők, a gyermekek, az idősek, a fogyatékos személyek fennálló hátrányainak csökkentése az állam kötelezettsége.

A szegénység Magyarország legsúlyosabb társadalmi problémája - írják közleményükben a pártok, akik felhívják a figyelmet arra, hogy több mint 4 millióan élnek szegénységben, akik szegények, azok még szegényebbek lettek, százezreket pedig a tartós leszakadás veszélyeztet. "Az az ország, ahol a lakosság fele szegénységben él, ahol a társadalmi egyenlőtlenségek növekednek, alkalmatlan a gazdasági fejlődésre, megosztott, kirekesztő és igazságtalan" - írják.

A pártok kulcskérdésnek tartják egy olyan szociálpolitika kialakítását, amely a mélyszegénység "hagyományozódásának" megszakítására koncentrál és szakít a büntető, kirekesztő szociálpolitika gyakorlatával. Ez mindenekelőtt a gyermekek oktatásának, majd munkaerőpiacra kerülésének támogatását jelenti, de nem nélkülözheti a szülőkkel való foglalkozást sem. "A szülők bekapcsolása a különböző felzárkóztató programokba már kisgyermekkortól szükséges. A Biztos Kezdet programtól az óvodáztatáson át egészen az iskoláztatásig és a foglalkoztatásig" - szögezik le.

A kormányzati intézkedések a romák életét is kilátástalanná tették - állapították meg a pártok hozzátéve, hogy a cigányság sorsa egész országunk és a többségi társadalom jövőjét is közvetlenül meghatározó nemzeti ügy. A társadalmi elosztó- és ellátórendszerek, sőt az ország működőképessége múlik azon, hogy sikeres lesz-e a roma lakosság foglalkoztatási, oktatási és társadalmi-politikai integrációja.

"Az elmúlt 2-3 év valóságos Taigetoszt jelentett a fogyatékos emberek számára, a botrányos felülvizsgálatok után a csalóknak kikiáltott rokkantnyugdíjasok a megbélyegző politika kárvallottjai" - írják. A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a társadalom demokratikus működéséhez elengedhetetlen a fogyatékos emberek társadalmi befogadása.

"Magyarország elég fejlett ahhoz, hogy polgárai ne fagyjanak meg és ne éhezzenek" - írják a pártok, amelyek hozzáteszik, erre forrást kell biztosítani".

A Fidesz parlamenti frakciója az ellenzéki pártok nyilatkozatára reagálva közölte, a szegénységben élőknek nem nyilatkozatokra, hanem cselekedetekre lett volna szükségük a baloldaltól.

A Fidesz-frakció közleménye szerint a szocialistáknak nyolc évük volt a kormányzásra, arra, hogy tegyenek a szegénység ellen. Ehelyett elmélyítették a szegénységet, cserbenhagyták a családokat, a tartósan álláskeresőket, a devizahiteleseket, a munkavállalókat. A béreket magas adókulccsal sújtották, a gáz árát megháromszorozták - sorolták. "A baloldal a mélyszegénységben élő cigányság helyzetét is csak kampányok idején veszi elő" - tették hozzá.

Mint hangsúlyozták, Magyarország nem kér többet a baloldal "szegénységnövelő politikájából". A Fidesz ezzel szemben csökkenti a rezsit, anyagilag támogatja a gyermeknevelést, az álláskeresőknek munkát, a munkavállalóknak Európa egyik legalacsonyabb adókulcsát kínálja - írták a közleményben.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A kazános videó miatt Pócs lemondatását követelik Orbántól

A kazános videó miatt Pócs lemondatását követelik Orbántól

Ismerje meg Gradyt, a kis majmot, aki új reményt hozott a rákkal kezelt fiúknak

Ismerje meg Gradyt, a kis majmot, aki új reményt hozott a rákkal kezelt fiúknak

A matematikai Nobel első női győztese: Matematikus vagyok, nem női matematikus

A matematikai Nobel első női győztese: Matematikus vagyok, nem női matematikus

Kameralyuk-takarás a Galaxy S10-en? Meglódult a felhasználók fantáziája, app is született már

Kameralyuk-takarás a Galaxy S10-en? Meglódult a felhasználók fantáziája, app is született már

Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra

Szigorítaná az iskolai szexuális felvilágosítást Dúró Dóra

Már nem ugyanott repül a Nemzetközi Űrállomás, mint korábban

Már nem ugyanott repül a Nemzetközi Űrállomás, mint korábban