szerző:
Csörgő László
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar haderő vitathatatlanul egyik legkeményebb alakulata a szolnoki MH 25/88 gyorsreagálású Könnyű Vegyes Zászlóalj. Most az ő napi munkájukkal ismerkedtünk egy kicsit, kora reggeltől, egészen késő éjszakáig.

Kemény kiképzésre kell felkészülnie annak, aki az egyik magyar elit egység, a szolnoki MH 25/88. számú Könnyű Vegyes Zászlóalj tagja akar lenni. A szolnoki Ittebei Kiss József Helikopterbázison szolgálatot teljesítő alakulat egy napjába mi is betekinthettünk. A zászlóalj parancsnoka Ruszin Romulusz ezredes éppen egy éve tért haza Afganisztánból katonáival, ahol a tartományi újjáépítési csoport parancsnoka volt.

A reggeli eligazítás után katonai egyenruha helyett egy terepszínű kezeslábast kaptunk, mivel mégsem vagyunk katonák. Majd táskába pakoltuk az összes felszerelést, katonai rohamsisaktól kezdve, a térdvédőn keresztül, a katonai zseblámpán át a honvédségi esővédőig, és az egész napi étkezési ellátmányig.

Rajtaütés

Kezdetnek alpintechnikai gyakorlatokon vehettünk rész, az akciófilmekből jól ismert falmászással, falon leereszkedéssel. Ki lehetett próbálni a kötélen ereszkedést is – ez szintén ismert lehet az akciófilmekből, amikor például a kommandósok egy helikopterről ereszkednek egy épület tetejére. Biztosítás nélkül azért felért egy adrenalinbombával.

©

A katonai akadálypályán aztán kezdtek szépen-lassan „betörni” az újságírók, főleg akkor, amikor gúlát alkotva kellett egy szerencsés kijelöltet egy ablakon átjuttatni. Rövid ebéd, majd délután az előbbiekhez képest szinte levezetésnek ható paintball-harc következett. Szerencsére, katona-újságíró vegyes csapatok indultak egymás ellen, mert egy újságírókból álló csapatnak nem lett volna sok esélye.

Már erősen sötétedett, amikor a Tiszán elindultunk a rohamcsónakokkal, és 6-8 km leevezése után – amikor majd leszakadt a kezünk mire rájöttünk a helyes technikára – elértük a kijelölt partszakaszt, ahol kiszálltunk. Pár ember biztosította a terepet, miközben az erdőben rövid idő alatt megvacsoráztunk, és már indultunk is a járőrözésre, hazafelé, persze jó nagy kerülővel. Itt futottunk bele egy „ellenséges rajtaütésbe”. A velünk együtt harcoló katonák tudásának, és gyakorlatának hála, esélyük sem volt a támadóknak a különböző taktikai elemekkel megvalósított tűzharcban, akik végül felszámolásra kerültek.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Háromszáz önkéntes tartalékos kap decemberig kiképzést

Újabb háromszáz önkéntes tartalékost kap kiképzést az év végéig, köztük harminc olyan civil is, aki még sorkatona sem volt. Hende Csaba honvédelmi miniszter erről csütörtökön az "Alapos Bázis 2012" nevű gyakorlaton beszélt, Tatán - közölte a tárca.

Szegő Iván Miklós Itthon

Infúzió, füstgránát, lestámadás - nézze meg az elitkatonák kiképzését!

A Magyar Honvédség legkomiszabb kiképzésén, az öthetes rohamlövész-tanfolyamon jártunk Tatán. Már az első napon infúziót kellett adni néhány kimerült katonának. Olyan tiszt is neveli itt a magyar katonai missziók utánpótlását, aki alakulatát sértetlenül hozta ki egy afganisztáni lestámadásból, ahol három irányból lőttek rájuk.

Ebbe a hegyeshalmi kertészetbe annyi pénzt tolnak, mint a debreceni BMW-gyárba

Ebbe a hegyeshalmi kertészetbe annyi pénzt tolnak, mint a debreceni BMW-gyárba

Bebizonyították: néhány ember agya valóban képes érzékelni a Föld mágneses mezejét

Bebizonyították: néhány ember agya valóban képes érzékelni a Föld mágneses mezejét

Igazi különlegességet találtak véletlenül Izraelben: 1500 éves ez a 4x4 méteres prés

Igazi különlegességet találtak véletlenül Izraelben: 1500 éves ez a 4x4 méteres prés

Eltemették Koós Jánost

Eltemették Koós Jánost

Kényszergyógykezelésre küldték a csecsemőjét kádba fojtó anyát

Kényszergyógykezelésre küldték a csecsemőjét kádba fojtó anyát

Fogyatkozó csepeliek: Bangóné kicsit elszámolta magát

Fogyatkozó csepeliek: Bangóné kicsit elszámolta magát